Κοινωνία

Γιατροί Χωρίς Σύνορα : Τραγική η κατάσταση στα στρατόπεδα προσφύγων στην Ελλάδα

Ως αρκετά σοβαρή κρίνεται η κατάσταση στα κέντρα προσφύγων και  μεταναστών στην Ελλάδα, με την  επιδημιολογική κατάσταση όμως να παραμένει υπό έλεγχο, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ο επικεφαλής του προγράμματος «Γιατροί χωρίς Σύνορα» στην Ελλάδα κ. Απόστολος Βεΐζης.

Μετά το κλείσιμο στο Φεβρουάριο του 2016 της  λεγόμενης «βαλκανικής οδού» για τους μετανάστες, πάνω από 58.000 πρόσφυγες έχουν  μπλοκαριστεί στην Ελλάδα σε αρκετές δεκάδες κέντρα.

"Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι η κατάσταση στα στρατόπεδα  έχει αλλάξει σε αυτό το διάστημα. Σχεδόν έξι μήνες έχουν περάσει από τη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, και η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τους ανθρώπους που ζουν σε αυτά τα στρατόπεδα. Η κατάσταση είναι επείγουσα, είναι αδύνατο σε  έξι μήνες να υπάρχουν οι ίδιες συνθήκες σε αυτά τα στρατόπεδα . Οι άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα να ζουν στις κατάλληλες συνθήκες, δεν έχουν την απαιτούμενη υγειονομική περίθαλψη, αρκετό νερό και τροφή», είπε ο Βεΐζης.

Επέστησε την προσοχή στο γεγονός στα πόσα χρήματα δαπανώνται, ενώ τόνισε ότι εμπλέκονται πολλοί διεθνείς οργανισμοί.

"Για την  Ελλάδα, μια  χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια τέτοια κατάσταση είναι επιεικώς απαράδεκτη »,- δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των αρχών, τα κέντρα για τη στέγαση των μεταναστών και των προσφύγων στα ελληνικά νησιά έχουν σχεδιαστεί για 7.500 ανθρώπους, και τώρα σε αυτά υπάρχουν  11.300 άνθρωποι.

« Είναι  πολύ δύσκολες συνθήκες, η Ευρωπαϊκή Ένωση ήξερε από την αρχή ότι η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη να παρέχει τις κατάλληλες συνθήκες για τους πρόσφυγες»,  δήλωσε ο κ. Βεΐζης.

Σύμφωνα με αυτόν, ο κίνδυνος των λοιμωδών νοσημάτων είναι πολύ μεγάλος  , αν και δεν υπάρχει  ακόμη επιδημία μολυσματικών ασθενειών .

«Όταν οι άνθρωποι ζουν σε τέτοιες συνθήκες ...όλα είναι πιθανά όμως.  Οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Κέντρου Λοιμωδών Νοσημάτων  ΚΕΕΛΠΝΟ που επισκέφθηκαν τους  καταυλισμούς προσφύγων, δήλωσαν ότι πολλά  στρατόπεδα θα πρέπει να κλείσουν . Αλλά νομίζω ότι το κράτος πρέπει να δημιουργήσει κανονικές συνθήκες, κανονικά  στρατόπεδα για τους ανθρώπους αυτούς. Τώρα δεν υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες, ενώ έκαναν την εμφάνιση τους η ελονοσία και η ιλαρά», είπε ο Βεΐζης.

Για αυτό και η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται εδώ και πολύ καιρό να μεταφέρει αυτούς τους μετανάστες μέσα στο οικιστικό ιστό των ελληνικών πόλεων,  «φυτεύοντας» στην ουσία χιλιάδες μουσουλμάνους πρόσφυγες και μετανάστες με ότι θα επιφέρει αυτή η «συγκατοίκηση».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...