Αρχείο

Βρετανικός τύπος : «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ζητά ακύρωση του χρέους από την Γερμανία εδώ και τώρα»

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε στην  Γερμανία ότι η Ελλάδα συνέβαλε με την υπογραφή το 1953 στην απόσβεση των χρεών  της  μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και τώρα  ζητάει το ίδιο ακριβώς για την χώρα του,  η οποία  μαστίζεται από την  οικονομική κρίση, αναφέρει σε κύριο άρθρο της  μεγάλης κυκλοφορίας βρετανική εφημερίδα  .

Στην  σελίδα του στο Facebook, ο κ Τσίπρας τόνισε πως χθες ήταν η  63η επέτειο από την σύνοδο του Λονδίνου, στην οποία  αποφασίστηκε η  «απομείωση » ενός μεγάλου μέρους του  γερμανικού χρέους μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Η συμφωνία αυτή υπεγράφη από πολλές  χώρες σε όλο τον κόσμο, και από την Ελλάδα, ανακουφίζοντας την διαλυμένη οικονομία  της τότε Δυτικής  Γερμανίας, δίνοντας της παράλληλα το δικαίωμα να υλοποιήσει στην συνέχει το οικονομικό θαύμα, που όλοι θυμόμαστε.

Η συμφωνία αυτή περιλάμβανε τις  αποζημιώσεις από τον Α και Β’ 'Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και δάνεια που δόθηκαν  από τις ΗΠΑ στην γερμανική μεταπολεμική κυβέρνηση.

Η επίτευξη της συμφωνίας, διήρκησε μήνες , και  τελικά αποφασίστηκε να μειωθούν τα  χρέη της Δυτικής Γερμανίας σε ποσοστό 60% .

Ο κ Τσίπρας έγραψε στην σελίδα το σε κοινωνικό δίκτυο: «Σαν σήμερα, στις 8 Αυγούστου του 1953, ολοκληρώνεται η σχεδόν 6μηνη διαπραγμάτευση ανάμεσα στη Γερμανία και τους πιστωτές της, με την υπογραφή της «Συμφωνίας του Λονδίνου».

Η καταχρεωμένη και κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γερμανία απολαμβάνει τη μέγιστη κίνηση αλληλεγγύης στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία με τη διαγραφή του 60% του χρέους της, αποπληρωμή σε 30 χρόνια και ρήτρα εμπορικού πλεονάσματος.

Η Συμφωνία υλοποιείται και με την υπογραφή της Ελλάδας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την εποχή που βρισκόταν στην αντιπολίτευση αλλά και σήμερα ως κυβέρνηση θέτει επί τάπητος το ζήτημα του ελληνικού χρέους έχοντας πλέον κερδίσει σημαντικό έδαφος με συγκεκριμένα αποτελέσματα που αποτυπώνονται στην απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Η Ευρώπη οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να στρέψει το βλέμμα της στο μέλλον, συνυπογράφοντας ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα διασφαλίζει την ευημερία των λαών της.»

Τον περασμένο μήνα, η ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε ένα άλλο μέρος της οικονομικής βοήθειας από τους αξιωματούχους της ευρωζώνης, καθώς προσπαθεί να σώσει την  βαριά πληγωμένη οικονομία της από την κατάρρευση και το τεράστιο χρέος της.

Η χώρα έχει αναγκαστεί να υιοθετήσει άγριες περικοπές δαπανών και σοβαρές φορολογικές αυξήσεις, προκειμένου να εξασφαλίσει μια σειρά οικονομικών πακέτων από τις  Βρυξέλλες.

Η Αθήνα είναι πιθανό να αντιμετωπίσει μια άλλη πικρή μάχη για μετρητά με τους πιστωτές στην  ΕΕ αυτό το φθινόπωρο, με την ευρωζώνη να αντιμετωπίζει επίσης την αυξανόμενη προοπτική μιας ιταλικής τραπεζικής κρίσης, παράλληλα με την επικίνδυνη κατάσταση των ισπανικών και πορτογαλικών οικονομιών .

Για το θέμα αυτό  ο  βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Joseph Stiglitz έχει τονίζει ότι το ευρώ ως ενιαίο νόμισμα αποτελεί μια «λανθασμένη κίνηση από την γέννηση του ».

Κάτι που κάνει ακόμα πιο σαφές ότι τα «ψωμιά του» ως μέσο συναλλαγής είναι λίγα , και στην ουσία θα  «καταργηθεί» στο πολύ άμεσο μέλλον.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...