Πολιτική

Αρχίζει τη Δευτέρα η διαπραγμάτευση για το χρέος στις Βρυξέλλες

Αρχίζει και πάλι η μάχη της διαπραγμάτευσης  με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη να μεταβαίνουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθούν με τον Πιερ Μοσκοβισί.

Η συνάντηση με τον αρμόδιο για τα οικονομικά θέματα ευρωπαίο Επίτροπο θα είναι προπαρασκευαστική ενόψει του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, σε συνέχεια και της επίσκεψης του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα, τον Ιούλιο.

Τη Δευτέρα συνεδριάζει το EuroWorking Group μετά τη θερινή ραστώνη για την προετοιμασία του Eurogroup και εκεί θα εξεταστεί η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων που θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τον Οκτώβριο  ώστε να πάρει τα 2,8 δισ. ευρώ και να περάσει στο κύριο μέρος της δεύτερης αξιολόγησης. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται θέματα που αφορούν τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, τον εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων- θέμα που θα αποτελέσει αντικείμενο σύσκεψης σήμερα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τη νομοθέτηση νέου συστήματος κινητικότητας στο Δημόσιο και την ενεργοποίηση των εφαρμοστικών διατάξεων για το νέο καθεστώς αξιολόγησης, καθώς και την ανάλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την τροποποίηση του νομικού καθεστώτος για την εξωδικαστική διευθέτηση.

Η ελληνική αποστολή ήταν ούτως ή άλλως προετοιμασμένη για άσκηση πιέσεων όσον αφορά την καθυστέρηση προώθησης των 15 προαπαιτούμενων που θα ανοίξουν τον δρόμο για τον επόμενο γύρο διαπραγμάτευσης με στόχο την ολοκλήρωση και της β' αξιολόγησης.

Ωστόσο, πλέον, στην ατζέντα των συνομιλιών μπήκε όπως φαίνεται και το ζήτημα της ΕΛΣΤΑΤ και του κ. Γεωργίου, όπως άλλωστε ανέφερε και αρμόδια Επίτροπος Μαριάνε Τίσεν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Επίτροπος Οικονομικών ανέλαβε προσωπικά την εποπτεία εφαρμογής της συμφωνίας για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αντικαθιστώντας στον ρόλο αυτό τον Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο που είχε ο Βρετανός, Τζόναθαν Χιλ.

Σημειώνεται ότι  κ. Σταθάκης και αρμόδιος υφυπουργός για θέματα δημοσίων επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, θα συναντηθούν με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου. Εκεί αναμένεται να συζητηθούν επενδυτικές πρωτοβουλίες που έλαβε το Υπουργείο το τελευταίο διάστημα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και η πορεία ταχείας ενεργοποίησης του νέου ΕΣΠΑ και επιτυχούς ολοκλήρωση του προηγούμενου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης