Αρχείο

Απειλείται η Ζωή της Συνηγόρου των Οκτώ Τούρκων Αυτόμολων – Να τι Συζήτησαν Κοτζιάς και Τσαβούσογλου στην Ελούντα

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Δηλαδή σε μια περίοδο που είναι σε εξέλιξη η έκδοση των οκτώ Τούρκων αυτόμολων, αλλά και η απαίτηση που έχει διατυπωθεί από τον Ερντογάν προσωπικά στον Έλληνα πρωθυπουργό, για την έκδοση τους με συνοπτικές διαδικασίες, είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς ότι στην Ελούντα συζητήθηκαν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και άλλα τέτοια ανύπαρκτα θέματα.

Μάλιστα πλέον το θέμα των οκτώ παίρνει και πιο μεγάλες διαστάσεις, αν κρίνουμε από το επείγων αίτημα της συνηγόρου υπεράσπισης τους για αστυνομική ασφάλεια, επειδή έχει απειληθεί η ζωή της. Αυτό το θέμα λοιπόν συζητήθηκε στην Ελούντα καθόσον έχει τεράστιες πολιτικές προεκτάσεις τόσο για την Τουρκία όσο και για την Ελλάδα.

Μάλιστα η Ελληνική Κυβέρνηση ήταν έτοιμη να τους παραδώσει, ως κακοποιά στοιχεία που συμμετείχαν στο πραξικόπημα, αν δεν υπήρχε παρέμβαση από μεγάλη δύναμη. Αλλά βέβαια έχουνε ανάλογα πρότυπα από το παρελθόν, όταν κάποιοι άλλοι, που σήμερα το παίζουνε και ειδήμονες, παρέδιναν τον Οτσαλάν, με όργανο τους μια παρακμιακή μυστική υπηρεσία. Μιλάμε για χειρισμούς ντροπής από όλους.

Όσον αφορά την συνήγορο των οκτώ, νομικό Σταυρούλα Τομαρά, ζήτησε αστυνομική προστασία άμεσα. Η υπόψη δικηγόρος η οποία δυναμικά και πολυδιάστατα χειρίζεται την πολύ δύσκολη υπόθεση, είναι μάχιμη, γνωρίζει άπταιστα τουρκικά και έχει εξειδίκευση σε αυτά τα θέματα. Η ζωή της σύμφωνα με πληροφορίες απειλείται και ακόμα δεν έχει δοθεί η ανάλογη προστασία. Τώρα όσον αφορά τους οκτώ, η Ελληνική Πολιτεία τους φέρεται σαν να είναι κακοποιά στοιχεία.

Είναι επιεικώς απαράδεκτο αξιωματικοί, που ακόμα εξετάζεται το αίτημα τους για πολιτικό άσυλο να μην προαυλίζονται και μάλιστα αυτό να συμβαίνει για 45 μέρες. Δεν καταλαβαίνει κανένας επιτέλους ότι αυτοί οι άνθρωποι κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες θα ήταν πρόθυμοι να συνεργαστούν. Τόσο επιχειρησιακό και στρατηγικό έλλειμμα υπάρχει.

Οι συγκεκριμένοι οκτώ αξιωματικοί έχουνε σημαντικές Νατοϊκές εμπειρίες, έχουνε εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Αλαμπάμα στην Σχολή Αεροπορίας Στρατού, έχουνε βάθος γνώσεων και μπορεί να μην ήταν κατ’ ανάγκη πραξικοπηματίες. Αν λοιπόν το ισλαμοφασιστικό καθεστώς της Άγκυρας θέλει να τους βλέπει όλους συνωμότες, τώρα που βρήκε την ευκαιρία να ελέγξει απόλυτα την κατάσταση, αυτό είναι μια άλλη κουβέντα. Αυτός ο ανεκδιήγητος υπουργός δικαιοσύνης Γιλντιρίμ τους μπλέκει όλους σε συνομωσίες για να τους εξοντώνει.

Θεωρούμε ότι η κουβέντα μεταξύ Κοτζιά και Τσαβούσογλου περιστράφηκε απόλυτα σε αυτό το θέμα και ελπίζουμε να μην φέρθηκε ο Έλληνας ΥΠΕΞ με δουλοπρέπεια. Οι απέναντι έχουνε τεράστια προβλήματα, είναι ανατολίτες του ύπουλου παζαριού και δυστυχώς επί χρόνια οι Ελληνικές Κυβερνήσεις ήταν κατώτερες των περιστάσεων. Ας προσέξει λοιπόν πολύ η Ελληνική Κυβέρνηση με τους οκτώ, ειδικά τώρα που όπως είναι γνωστό, στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και άλλες εννέα, μπορεί και έντεκα χώρες, στις οποίες έχουν αυτομολήσει Τούρκοι στρατιωτικοί. Δεν χρειάζεται βιασύνη, ίσα – ίσα χρειάζεται καθυστέρηση και μάλιστα δεν πρέπει να θεωρήσουνε ότι το θέμα είναι αποκλειστικά νομικό. Το θέμα είναι λιγότερο νομικό και περισσότερο πολιτικό.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...