Εθνικά θέματα

Αναστασιάδης: Δημιουργική η συνάντηση με τον Ακιντζί

Σε νέες συναντήσεις μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου θα συζητηθούν λεπτομερώς τα θέματα της διακυβέρνησης, των εδαφικών αναπροσαρμογών, το περιουσιακό, τα θέματα ασφάλειας περιλαμβανομένων των εγγυήσεων και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, η οικονομία και η Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε αρκετά δημιουργική τη σημερινή του συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και δεν απέρριψε το ενδεχόμενο κοινής συνάντησής τους με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν. Ο κ. Αναστασιάδης έθεσε ως προϋπόθεση για μια τέτοια συνάντηση ότι θα τη ζητήσει ο γγ του ΟΗΕ και ότι θα την επιτρέψει η πρόοδος που θα έχει επιτευχθεί μετά την παρούσα εντατική φάση των συνομιλιών.

Φειδωλός και συγκρατημένος ο Αναστασιάδης

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο μετά την τρίωρη συνάντηση που είχε με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ήταν «αρκετά δημιουργική συνάντηση για τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί και αρκετά διευκρινιστική για θέματα που έχουν παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες».

Δεν διευκρίνισε σε ποια θέματα αναφερόταν, αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει ότι ο κ. Αναστασιάδης θα ζητούσε πληροφόρηση από τον κ. Ακιντζί για τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήγειρε και πάλι την αξίωσή του προς την «κυβέρνηση» των κατεχομένων να παραχωρήσει τη λεγόμενη ιθαγένεια του ψευδοκράτους σε 26.500 έποικους.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ακόμη ότι σε γενικές γραμμές ενημερώθηκε από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για τη συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον κ. Ερντογάν. «Αυτό που κατανοώ είναι την επανάληψη της βούλησης του Τούρκου Προέδρου να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Τα θέματα που "καίνε"

Η σημερινή συνάντηση αναλώθηκε κυρίως στον καθορισμό της ημερήσιας διάταξης για τις επόμενες έξι συναντήσεις μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, σε καθεμιά από τις οποίες θα συζητηθεί ένα από τα έξι θέματα που συναποτελούν το κυπριακό πρόβλημα.

Τα θέματα αυτά είναι η διακυβέρνηση, οι εδαφικές αναπροσαρμογές, το περιουσιακό, τα θέματα ασφάλειας περιλαμβανομένων των εγγυήσεων και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, η οικονομία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απαντώντας σε ερώτηση αν συζητήθηκε το θέμα των εγγυήσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το θέμα δεν συζητήθηκε στη σημερινή συνάντηση και διευκρίνισε ότι τα όσα γράφονται μπορεί να ήταν κάποιες ιδέες που αναπτύχθηκαν. «Οι δικές μας προτάσεις έχουν τεθεί σε μια βάση σύμφωνα με τις αρχές που διακηρύξαμε», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Η τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» έχει γράψει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εισηγηθεί ένα σύστημα διεθνών εγγυήσεων, αλλά την πληροφορία αυτή έχει διαψεύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τι λέει ο Ακιντζί

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα σε τουρκοκυπριακή εφημερίδα, ο Μουσταφά Ακιντζί απηύθυνε πρόσκληση σε Τουρκοκύπριους πολιτικούς να τον συνοδεύσουν στη Νέα Υόρκη όπου θα μεταβεί το δεύτερο δεκαπενθήμενο του Σεπτεμβρίου, με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Ακιντζί άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μιας τριμερούς ή πολυμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη, λέγοντας πως είπε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι σε μια σύνοδο τύπου Μπούργκενστοκ θα ήθελε να είχε μαζί του τους αρχηγούς ή εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι ο κ. Ακιντζί ενημέρωσε χθες τους αρχηγούς των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων ότι επιτεύχθηκε κοινή αντίληψη στο θέμα των εγγυήσεων με την Τουρκία στην επίσκεψή του στην Άγκυρα, καθώς και ότι θα σημειωθεί «μια σημαντική ευελιξία και πρόοδος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

news247.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...