Πολιτική

Ήρθε η ώρα να μιλήσει ο Καραμανλής

Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης

Αν κανείς πιστεύει πως ο Κώστας Καραμανλής είναι «τεμπέλης», όπως γράφεται πολύ συχνά γύρω-γύρω, τότε κάνει λάθος. Απλώς, ο πρώην πρωθυπουργός έχει επιλέξει μια στρατηγική αντιμετώπισης της πραγματικότητας από την εποχή της αποχώρησής του από την πρωθυπουργία, η οποία είναι διαμφισβητούμενη.

Πλην όμως, ορισμένα από τα δεδομένα που διαμορφώνονται καθιστούν απαραίτητη την ανάγκη ο πρώην πρωθυπουργός να μιλήσει επιτέλους και να πει πέντε πράγματα για τη θητεία του ή για τα μελλοντικά του σχέδια, αντί να αφήνει διαρροές να σέρνονται δεξιά και αριστερά ή διάφορους «παραγοντίσκους» να τον δικαιώνουν αλλεπάλληλα.

Η ακύρωση του αθωωτικού βουλεύματος για τον κ. Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ μετά από σχετική αίτηση της νέας εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου πανηγυρίστηκε δεόντως από «καραμανλικούς», προκάλεσε όμως και τη σιγή της ΝΔ, η οποία έμεινε στο ότι δεν σχολιάζει δικαστικές αποφάσεις. Και μπορεί αυτό να είναι και το πιο σώφρον, γιατί, μπορεί ο κ. Γεωργίου να παραπέμπεται σε δίκη, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως θα καταδικαστεί από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Το ζήτημα όμως, πέραν της επίσημης ΝΔ και του τρόπου που διαχειρίζεται το θέμα, είναι ποια είναι η στάση του κ. Καραμανλή. Η φράση πως «το φως πάντα νικά το σκοτάδι» και τα λοιπά που αναπαράγονται ασμένως από διάφορους παροικούντες τη Παναγή Κυριακού δεν έχουν πολιτικά καμία σημασία. Άλλωστε, έχουμε ακούσει διάφορες απόψεις και οπτικές αναφορικά με τη διακυβέρνηση της ΝΔ την πενταετία 2004-2009, αλλά τοποθέτηση του κ. Καραμανλή είτε για τα όσα του καταμαρτυρούν είτε για τα όσα λένε οι υποστηρικτές του δεν έχουμε ακούσει. Μόνο μια τοποθέτηση στο δημοψήφισμα και κάτι χαλαρές δηλώσεις υποστήριξης της ΝΔ ενόψει εκλογών.

Τα όσα συμβαίνουν στο δικαστικό μέτωπο-για τα οποία προτείνω να κρατήσουμε μικρό καλάθι, μιας και υπάρχει το δεδομένο της συνολικής πολιτείας της κ. Δημητρίου, αλλά και το γεγονός πως εκκρεμεί πλέον η δίκη του κ. Γεωργίου -αλλά και τα όσα συζητούνται για ενδεχόμενη εμπλοκή του κ. Καραμανλή στα σενάρια εκλογής ΠτΔ το 2020 δημιουργούν την ανάγκη με κάποιον τρόπο να παρέμβει δημοσίως και να μιλήσει. Και, όχι απλώς να τοποθετηθεί, αλλά να απαντήσει. Δεν του λείπουν ούτε οι πολιτικές ούτε οι ρητορικές ικανότητες, τουναντίον. Πρέπει και οφείλει όμως να δώσει ορισμένες καθαρές απαντήσεις και να μην συμβιβάζεται μια θολή αχλύ δικαίωσης.

Αν δεν έχει έρθει τώρα η ώρα να μιλήσει ο πρώην πρωθυπουργός, πότε θα είναι αυτή; Άλλωστε, το timing στην πολιτική είναι το παν. Και με δεδομένο πως «το φως νικάει το σκοτάδι», όπως έλεγε ο μακαρίτης ο Γιάννης Αγγέλου, ο κ. Καραμανλής δεν έχει απολύτως τίποτα να φοβηθεί. Η παρατεταμένη σιωπή, ακόμα και αν το φεγγάρι είναι καλό γι’ αυτόν, είναι απολύτως αντιπαραγωγική.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...