Αρχείο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ! Ξέμειναν από πιλότους στην τουρκική πολεμική αεροπορία-Τραγικές ελλείψεις μετά το πογκρόμ διώξεων

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )

Μέγα θέμα έχει δημιουργηθεί στην τουρκική πολεμική αεροπορία με τον αριθμό των «διαθέσιμων έμπειρων πιλότων» της τουρκικής ΠΑ.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος η Türk Hava Kuvvetleri (πολεμική αεροπορία) έχει στην διάθεση της μόνο  248 έμπειρους πιλότους μαχητικών αεροσκαφών, κάτι που αποτελεί πρόβλημα σε σχέση με τις «διαθεσιμότητες» των αεροσκαφών.

Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για την διακοπή κατά μεγάλο ποσοστό των παραβιάσεων των Τούρκων στο Αιγαίο Πέλαγος, ειδικά μετά το πραξικόπημα και το πογκρόμ συλλήψεων και διώξεων από την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΝΑΤΟ, οι  Τούρκοι διαθέτουν 390 πολεμικά αεροσκάφη όλων των κατηγοριών και των τύπων , ενώ σε περίπου 300 υπολογίζονται τα σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη και αναβαθμισμένα βομβαρδιστικά που διαθέτει, έτσι γίνεται απολύτως σαφές το έλλειμμα σε έμπειρο μάχιμο ιπτάμενο προσωπικό, ενδεχομένως και σε τεχνικό προσωπικό .

E-7TA

Ο αριθμός των πιλότων της TAF μειώθηκε αισθητά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, αναφέρει τουρκικό δημοσίευμα.

Ο αριθμός των θέσεων σε  αναλογία αριθμού  αεροσκάφους /πιλότου  πριν το πραξικόπημα ήταν  1 / 1,5 και κρίνονταν ως οριακά αποδεκτός. Σύμφωνα με πληροφορίες η αναλογία αυτή έχει κατρακυλήσει  σε 1 / 0,8 , ποσοστό άκρως ανησυχητικό για τους Τούρκους επιτελείς του ΓΕΕΔ.

Για τον λόγο αυτόν έχει εκπονηθεί μια επείγουσα μελέτη προσωρινής αντιμετώπισης του θέματος,  για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες  της Πολεμικής Αεροπορίας τα Τουρκίας .

Βέβαια πρέπει να γνωρίζουμε ότι ένας πιλότος μαχητικού δεν «βγαίνει» από την μια ημέρα στην άλλη και απαιτείται ένα μεγάλο χρονικό διάστημα,  από την είσοδο του στην αεροπορική ακαδημία έως την «πιστοποίηση του» ως πιλότου π.χ. μαχητικού αεροσκάφους  τύπου F-16 Block 52+.

Έμπειροι πιλότοι όμως  θα αργήσουν να επανδρώσουν τις τάξεις των «γειτόνων» και αυτό κάτι που γνωρίζουν οι Τούρκοι ανώτατοι αξιωματικοί στην Άγκυρα.

page_hava-kuvvetlerinde-son-durum-bir-koltuga-08-pilot-dusuyor_116540285

Στην περίπτωση αυτή, το τουρκικό γενικό επιτελείο αεροπορίας θα απευθυνθεί και  προς τον ιδιωτικό τομέα αλλά και σε εν αποστρατεία  πιλότους.

Οι δημιουργοί του σχεδίου αυτού εκτιμούν ότι θα βρουν και θα εντάξουν στο δυναμικό της τουρκικής αεροπορίας περίπου 250 αξιωματικούς ε.α, ως μάχιμα  πληρώματα . Βέβαια οι εν αποστρατεία πιλότοι θα έχουν διαβάθμιση ως προς την ηλικία και τις δυνατότητες πρόσληψης, ( σε σχέση με ποιο  τύπο  μαχητικού  αεροσκάφους πετούσαν και πότε αποστρατεύτηκαν .

Παρόλα αυτά υπάρχει μια μεγάλη σε αριθμό "δεξαμενή" πιλότων και αυτό που είναι αδιευκρίνιστο είναι το εάν αυτοί θα θελήσουν να επανέλθουν στην ενεργό υπηρεσία, και για πόσο διάστημα.

Όπως και να έχει ο τουρκικός στρατός αυτήν την δεδομένη στιγμή αντιμετωπίζει ένα  σοβαρότατο πρόβλημα επάνδρωσης των μαχητικών αεροσκαφών «πρώτης γραμμής» και αυτό είναι κάτι που εξετάζουν ήδη οι Έλληνες επιτελείς του Πενταγώνου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ