Κοινωνία

12 μύθοι για τις σχέσεις!

Οι προσωπικές μας σχέσεις μας καθορίζουν και μας διαμορφώνουν. Γι’ αυτό και η επιλογή του της συντρόφου μας είναι εξαιρετικά σημαντική. Δεν υπάρχουν συνταγές που θα σας εξασφαλίσουν την τέλεια σχέση. Υπάρχουν όμως κάποιοι μύθοι που, αν τους πιστέψετε, μάλλον θα σας οδηγήσουν σε λάθος μονοπάτια.

1. Σε μια καλή σχέση δεν υπάρχουν τσακωμοί. Οι καυγάδες σε μια σχέση δεν σημαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Η ποιότητα της σχέσης δεν εξαρτάται τόσο από τη συχνότητα η το θέμα της διαφωνίας αλλά κυρίως από τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζετε και τη λύνετε. Σημασία δεν έχει αν τσακώνεστε αλλά πώς τσακώνεστε. Φυσικά, οι διαρκείς καθημερινοί καυγάδες για τα πάντα μπορούν να γίνουν πολύ κουραστικοί και πιθανόν να υποδεικνύουν μια βαθύτερη ασυμβατότητα.

2. Μια σχέση είναι καλή όταν κάνουμε τα πάντα μαζί. Αφήστε τον εαυτό σας και τον σύντροφό σας ελεύθερο να κάνει κάτι μόνος ή με φίλους. Δώστε το χώρο και το χρόνο και στους δυο σας να ανανεωθείτε, να ολοκληρώσετε τον εαυτό σας ανεξάρτητα από το έταιρό σας ήμιση, να αναπνεύσετε, να πάρετε μια απόσταση και να δείτε τη ζωή, τη σχέση σας και εσάς από μια άλλη οπτική γωνία. Τέλος, αφήστε να σας λείψει και να του λείψετε για λίγο. Σίγουρα θα ανανεωθείτε!

3. Μια σχέση είναι καλή όταν μας αρέσουν τα ίδια πράγματα. Σίγουρα είναι υπέροχο να βρίσκεις κάποιον με τον οποίο να μοιράζεσαι όλες τις δραστηριότητες που σε διασκεδάζουν. Αυτό όμως δεν αποτελεί πανάκεια. Γνωρίζω πολλά ζευγάρια που απολαμβάνουν εντελώς διαφορετικά πράγματα και όμως έχουν μια πολύ υγιή, ισορροπημένη και ευτυχισμένη σχέση.

4. Μια σχέση μπορεί να λειτουργήσει αν δε διαφωνούμε σε βασικά θέματα. Ο πατέρας μου έλεγε ότι οι σχέσεις χτίζονται ή διαλύονται από τα μικρά καθημερινά πράγματα. Όπως λέει και η αγγλική παροιμία «ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες (devil is in the details). Ακόμα κι αν δύο άνθρωποι έχουν τις ίδιες απόψεις για την πολιτική, τα περιβαλλοντικά θέματα, την ανατροφή των παιδιών κλπ, δεν σημαίνει ότι μπορούν να ζήσουν ευτυχισμένοι μαζί. Το ίδιο ισχύει και στην αντίθετη περίπτωση: ένα ζευγάρι μπορεί να διαφωνεί σε «μεγάλα» θέματα αλλά να ταιριάζει πολύ στη συμβίωση και να έχει βρει ο καθένας το χώρο του με τρόπο ώστε και οι δύο να νιώθουν ελεύθεροι να εκφραστούν και να ζούν αρμονικά και χαρούμενα.

5. Το σεξ δεν είναι σημαντικό. Να ένας μύθος που συνήθως προέρχεται από τις γυναίκες. Όχι, το καλό σεξ δεν σημαίνει αγάπη ούτε προδιαγράφει μια όμορφη ανθεκτική στο χρόνο σχέση. Ωστόσο, μια σχέση που δεν προσφέρει ικανοποιητική σεξουαλική ζωή είναι σίγουρα δυσβάσταχτη και προβληματική. Όσο κι αν ταιριάζουν δυο άνθρωποι εγκεφαλικά, κοινωνικά, συναισθηματικά, εμφανισιακά κλπ. αν δεν υπάρχει μεταξύ τους χημεία είναι πολύ δύσκολο να ευτυχήσουν μακροπρόθεσμα σαν σύντροφοι.

6. Αν τον αγαπάω αρκετά θα τον αλλάξω. Οι άνθρωποι αλλάζουν επειδή το θέλουν οι ίδιοι, επειδή έχουν ένα αρκετά ισχυρό κίνητρο να αλλάξουν. Μπορείτε να αγαπάτε κάποιον χωρίς προϋποθέσεις αλλά μην περιμένετε ότι έτσι θα αλλάξει. Η ιστορία δείχνει ότι δεν συμβαίνει αυτό, όπως δεν συμβαίνει και το επόμενο.

7. Αν με αγαπάει αρκετά θα αλλάξει. Η έκφραση της αγάπης διαφέρει πολύ όχι μόνο μεταξύ των δύο φύλων αλλά και από άνθρωπο σε άνθρωπο. Όταν κάποιος αλλάζει για να σας εκφράσει την αγάπη του οφείλετε να αναγνωρίσετε τα θετικά του κίνητρα αλλά ταυτόχρονα να αναρωτηθείτε: πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει αυτή η αλλαγή;

8. Αν αγαπιόμαστε αρκετά θα έχουμε την τέλεια σχέση. Με το ρίσκο να ακουστώ εντελώς κυνική θα ήθελα να πως ένας από τους πιο γνωστούς μύθους είναι ότι η αγάπη είναι αρκετή και τα κερδίζει όλα! Η αγάπη είναι απαραίτητο συστατικό μιας σχέσης αλλά πόσο μακριά μπορεί να πάει χωρίς αμοιβαίο σεβασμό, εκτίμηση, κοινή στάση απέναντι στη ζωή;

9. Σε μια καλή σχέση υπάρχει απόλυτη ειλικρίνεια. Η ειλικρίνεια είναι απαραίτητη σε μια σχέση. Απέχει όμως από το να λέμε στο/η σύντροφό μας οτιδήποτε μας περνάει από το μυαλό η την καρδιά χωρίς να το σκεφτούμε. Σκεφτείτε πόσο εύκολο είναι να πληγώσετε κάποιον που αγαπάτε επειδή ξεστομίσατε κάτι που δεν είχατε προλάβει να επεξεργαστείτε και σε δεύτερο τόνο βλέπετε ότι δεν το εννοούσατε. Δεν είναι απαραίτητο να μοιράζεστε κάθε ψυχολογική διακύμανση.

10. Μια σχέση είναι καλή όταν ο/η σύντροφος δεν έχει παραξενιές. Όλοι έχουμε παραξενιές. Το ζήτημα δεν είναι να βρείτε κάποιον που δεν έχει καμία αλλά αυτόν με του οποίου τις παραξενιές μπορείτε να ζήσετε. Μη ζητήσετε τη γνώμη της φίλης ή της μαμάς σας. Αυτό είναι ένα καθαρά προσωπικό θέμα. Προσέξτε φυσικά να μην μπερδέψετε τις παραξενιές με κάποια σοβαρά προβλήματα όπως την κατάχρηση ουσιών, την λεκτική και φυσική βία κλπ.

11. Υπάρχει μόνο ένας ιδανικός σύντροφος για τον καθένα μας. Ο ιδανικός, ο Ένας, ο Μοναδικός, που όταν τον βρούμε θα είναι όλα ονειρικά και θα ζήσουμε εμείς καλά κι αυτοί καλύτερα… Αυτός είναι ο αγαπημένος μου μύθος. Δεν ξέρω κανέναν που να ερωτεύτηκε μόνο μια φορά στη ζωή του. Και μόνο αυτή η ικανότητά μας να ερωτευόμαστε και να αγαπάμε πραγματικά ξανά και ξανά, αποδεικνύει πως δεν μας αντιστοιχεί μόνο ένας σε αυτή τη ζωή, που αν τον χάσουμε είμαστε καταδικασμένοι να ζήσουμε μόνοι για πάντα!

12. Υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια και κανόνες για μια καλή σχέση. Όχι, δεν υπάρχουν. Η κάθε σχέση είναι τόσο διαφορετική όσο ο κάθε άνθρωπος: έχει τη δική της οικολογία, ιστορία, δυναμική και πορεία. Μην αφήσετε κανέναν να σας πει τι συνιστά την τέλεια σχέση. Αυτό που μπορεί να κάνει ευτυχισμένο κάποιον άνθρωπο, μπορεί να είναι αβάσταχτο για εσάς. Αυτό που έχει σημασία είναι να είστε ευτυχισμένοι, να ζείτε αρμονικά και να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας και το σύντροφό σας. Αν αυτό το έχετε πετύχει, γράψτε τους δικούς σας κανόνες και ξεχάστε όλα τα άλλα.

huffingtonpost.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...