Πολιτική

"Φωτιά" ο ΕΝΦΙΑ "καίει" ακόμη περισσότερο 600.000 πολίτες - Η κυβέρνηση ψάχνει έσοδα για να μην ενεργοποιηθεί ο "κόφτης"

"Φωτιά" θα είναι φέτος ΕΝΦΙΑ. Περισσότεροι απο 600.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην... άδεια τσέπη, ενώ οι πέντε δόσεις θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και όχι μέχρι τον Φεβρουάριο όπβς συνήθως γίνονταν. Κι όλα αυτά ενώ την ίδια στιγμής θα τρέχουν και πολλές άλλες φορολογικές υποχρεώσεις με πρώτη και καλύτερη αυτή της εκκαθάρισης φόρου.

Στόχος δε του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να αυξηθούν τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ με στόχο να μην ενεργοποιηθεί ο λεγόμενος "κόφτης" δημοσιονομικών δαπανών. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Για πρώτη φορά λοιπόν στον συμπληρωματικό φόρο εντάσσονται όλα τα αγροτεμάχια εκτός σχεδίου, ενώ το αφορολόγητο όριο μειώθηκε από 300.000 ευρώ σε 200.000 ευρώ και αυξήθηκαν οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου. Έτσι πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες που εκτός από τον κύριο ΕΝΦΙΑ θα αναγκαστούν να πληρώσουν και επιπλέον φόρο.

Για παράδειγμα φορολογούμενος που διαθέτει μία μονοκατοικία αντικειμενικής αξίας 170.000 ευρώ, μία εξοχική κατοικία αντικειμενικής αξίας 70.000 ευρώ και δύο αγροτεμάχια σε παραλιακή ζώνη συνολικής αντικειμενικής αξίας 80.000 ευρώ. Η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του ανέρχεται σε 320.000 ευρώ και φέτος θα πληρώσει συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ 185 ευρώ, ενώ το 2015 είχε πληρώσει 20 ευρώ!

Σε μεταξύ, με βάση το σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, ο ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους θα εξοφληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, κάθε μία εν των οποίων θα λήγει την τελευταία εργάσιμη μέρα των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2016, οπότε δεν θα επεκταθεί και στον επόμενο χρόνο (έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2017), όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Μάλιστα, ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ανέφερε προσφάτως ότι το υπουργείο επιδιώκει μέσα στον Αύγουστο να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και να ανέβουν στο TAXISnet τα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων
Με βάση τον προγραμματισμό των αρχών η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος φυσικών προσώπων, μετά την τελευταία παράταση που αποφασίσθηκε θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουλίου. Στην συνέχεια, τα εκκαθαριστικά σημειώματα με τα ποσά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων που θα πρέπει να καταβάλουν για το 2016 οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο (στους λογαριασμούς που τηρούν στο σύστημα TAXISNET 6.000.000 φυσικά πρόσωπα και περίπου 250.000 εταιρίες και λοιπά νομικά πρόσωπα), το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

Πάντως, αμετάβλητος θα παραμείνει ο ΕΝΦΙΑ για τη συντριπτική πλειονότητα των φυσικών προσώπων με ιδιοκτησίες συνολικής αντικειμενικής αξίας χαμηλότερης των 200.000 ευρώ, ενώ θα είναι μειωμένος έως και 25% για το 15%-20% των φορολογουμένων που κατέχουν μόνο μία ή δύο το πολύ κατοικίες.

Από τον περασμένο Μάιο, ορισμένοι συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ αυξήθηκαν, ενώ ταυτόχρονα καταργήθηκαν απαλλαγές από τον συγκεκριμένο φόρο, με στόχο να αντισταθμιστούν οι απώλειες φορολογικών εσόδων που προκύπτουν από την εφαρμογή αντικειμενικών αξιών μειωμένων κατά 5% έως και 38% για τα κτίσματα και τα εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα σε πολλές περιοχές της χώρας, αναδρομικά από την 21η-5-2015.

Όμως, οι πρόσθετες επιβαρύνσεις που θα προκαλέσουν σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους οι αλλαγές στις παραμέτρους υπολογισμού του ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα είναι τόσο μεγάλες, ώστε εκτιμάται ότι τελικά τα έσοδα που θα επιδιώξει να εισπράξει φέτος το Δημόσιο από την εφαρμογή του ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα υπερβούν τα 3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση πάνω από 13% σε σύγκριση με τα 2,65 δισ. ευρώ που εισπράχθηκαν με την επιβολή του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για το 2015.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς και με στοιχεία έκθεσης του ΣΕΒ, ο λογαριασμός της βεβαίωσης φόρου θα είναι αυξημένος το 2016 ακόμα και κατά 800 εκατ. ευρώ. Έτσι, η βεβαίωση αναμένεται να φτάσει κατά τις εκτιμήσεις το ποσό των 4 δισ. ευρώ, με στόχο να εισπραχθούν πάνω από 3 δισ. ευρώ και να δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι» κατά του δημοσιονομικού κόφτη.

pronews.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ