Κόσμος

Το πείραμα Ελλάδα: Για ακόμα μια φορά μας λένε κατάμουτρα ότι παίξανε μαζί μας για κερδίσουν οι τράπεζές τους!

Στίγκλιτς: Το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα σχεδιάστηκε για να σωθούν οι γαλλογερμανικές τράπεζες

Στον απόηχο» της έκθεσης του ΔΝΤ ο διάδημος οικονομολόγος είπε ότι έγιναν σημαντικά λάθη στους υπολογισμούς και τις εκτιμήσεις για την Ελλάδα

Το πρώτο «πακέτο» διάσωσης για την Ελλάδα το 2010 σχεδιάστηκε για να σωθούν οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες που είχαν μεγάλο πρόβλημα εκείνη την περίοδο, υποστηρίζει ο διάσημος οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτς, στον απόηχο» μάλιστα της έκθεσης του ΔΝΤ ότι έγιναν σημαντικά λάθη στους υπολογισμούς και τις εκτιμήσεις για την Ελλάδα.

Σε συνέντευξή του στους New York Times, ο κάτοχος Νόμπελ δηλώνει ότι τα κεφάλαια του προγράμματος κατευθύνθηκαν αμέσως προς τις τράπεζες κι ότι γενικά το πρόγραμμα είχε περισσότερο όφελος για άλλες ευρωπαϊκές χώρες κι όχι για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ε.Ε. είναι στον «πυρήνα» της φιλελεύθερη και προσπαθεί, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να επιβάλλει μέτρα λιτότητας και να καταπνίξει τα συνδικάτα.

Ειδικά, στην Ελλάδα, η αντίσταση των πολιτικών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων καταπιέστηκε με την μαζική ανεργία που προκάλεσαν τα μέτρα στη χώρα.

Πάντως, σημειώνει ότι η Ευρωζώνη είχε ως πρότυπο στο σχέδιό της το μοντέλο των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά χωρίς να υπάρχει μια αντίστοιχη πολιτική ενοποίηση που θα στήριζε ένα τέτοιο εγχείρημα.

«Η δημιουργία του ευρώ είναι η πιο σημαντική εξήγηση για την εξαιρετικά κακή απόδοση των οικονομιών της Ευρωζώνης από την κρίση του 2008», ανάφερε.

Τρανή απόδειξη αποτελούν χώρες οι οποίες διέθεταν «πολύ χαμηλότερο χρέος και έλλειμμα στον προϋπολογισμό πριν την ένταξη στο ευρώ, όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία».

Μάλιστα, στον απόηχο της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη, «οι ηγέτες της δεν έχουν λάβει ακόμα το μάθημα».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, «τι πρέπει να γίνει για να καταστεί το ευρώ βιώσιμο, ο οικονομολόγος απάντησε πως χρειάζεται μία τραπεζική ένωση για τη διασφάλιση των καταθέσεων, αλλά και μία Ε.Κ.Τ. που δεν επικεντρώνεται μόνο στον πληθωρισμό, αλλά και την απασχόληση.

Τέλος, σχετικά με το επίκαιρο και φλέγον θέμα του Brexit αλλά και τη γενικότερη αύξηση των Ευρωσκεπτικιστών, κατέκρινε έντονα τις τιμωριτικές απειλές διαφόρων αξιωματούχων, όπως ο Jean Claude Juncker, προς τη Βρετανία.

«Η παραμονή στην Ε.Ε. πρέπει να προτιμάται λόγω των ωφελειών που προσφέρει, όχι από φόβο», σχολίασε.

protothema.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...