Κόσμος

Τα Πρόσωπα των Τρομοκρατών δεν θα Προβάλλονται από Γαλλικά ΜΜΕ – Μια Ιδέα που θέλει Συζήτηση …

Μεγάλη είναι η κουβέντα που έχει αρχίσει, ειδικά στη Γαλλία, αλλά και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, για το βαθμό δημοσιότητας που θα πρέπει να τυγχάνουν οι τρομοκρατικές ενέργειες ειδικά σε ότι έχει να κάνει με δημοσιεύσεις των φωτογραφιών και στοιχείων των τρομοκρατών αλλά και των προκηρύξεων τους. Θυμούνται οι λίγο πιο παλιοί ανάλογο προβληματισμό που υπήρχε και στην Ελλάδα, την περίοδο που δρούσε η τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη.

Είχε λοιπόν θεωρηθεί, ότι όσο περισσότερο τους προβάλλεις τόσο περισσότερο εξυπηρετείς τον σκοπό τους και μάλιστα είχε απαγορευθεί να δημοσιεύονται και οι προκηρύξεις τους. Βεβαίως στην περίπτωση των τζιχαντιστών είναι άλλα τα δεδομένα, όμως κάπου η συνεχής και επαναλαμβανόμενη προβολή τους, επιτυγχάνει την μεγαλύτερη επιδίωξη τους, που είναι αφενός ο πανικός και η πόλωση και αφετέρου το μήνυμα του πολλαπλασιασμού του «θεάρεστου» έργου τους , από ομοίους τους. Ταυτόχρονα δε διαπιστώνεται από σημαντικούς ψυχιάτρους, ότι και άτομα με ψυχολογικά προβλήματα, που δεν ανήκουν κατ' ανάγκη στον χώρο της τρομοκρατίας, αποκτούν μιμητικές τάσεις βίας.

Έτσι, την απόφαση να μην δημοσιεύουν στο εξής φωτογραφίες των δραστών επιθέσεων «για να αποφευχθεί τυχόν μεταθανάτια εξύμνηση τους» ή «για να μην εξομοιώνονται τα θύματα με τους τρομοκράτες», αποφάσισαν πολλά γαλλικά ΜΜΕ, όπως το BFMTV και οι εφημερίδες Le Monde και La Croix. Ο Διευθυντής της  Le Monde Ζερόμ Φενολιό γράφει ότι, «μετά την επίθεση στη Νίκαια, δεν θα δημοσιεύουμε πλέον φωτογραφίες των δραστών, προκειμένου να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη ηρωοποίηση τους μετά θάνατον», «αντιληφθήκαμε μετά την επίθεση στη Νίκαια ότι αισθανόμασταν άβολα με τις φωτογραφίες από το παρελθόν των δραστών», «δεν πρέπει να κρύβουμε τα γεγονότα ή την πορεία των δολοφόνων αυτών, για αυτόν τον λόγο δεν θεωρούμε σκόπιμο να αποσιωπάται το όνομα τους, όμως οι φωτογραφίες τους δεν είναι χρήσιμες στην περιγραφή της πορείας της ζωής τους».

Ο διευθυντής σύνταξης του BFMTV ανέφερε ότι, «λάβαμε χθες το βράδυ την απόφαση να μην μεταδίδουμε πλέον φωτογραφίες τρομοκρατών από την τηλεόραση, μέχρι νεωτέρας. Εδώ και καιρό υπήρχε μια τέτοια σκέψη στη σύνταξη. Επιταχύνθηκε μετά τη Νίκαια, με την επανάληψη αυτών των τραγωδιών», «η φωτογραφία έχει μια συμβολική σπουδαιότητα, ιδίως σε ένα ειδησεογραφικό κανάλι με πολλά δελτία ειδήσεων και επομένως, με επαναλαμβανόμενες προβολές της, η φωτογραφία μπορεί να θέσει στο ίδιο επίπεδο τα θύματα και τους τρομοκράτες».

Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας La Croix, Φρανσουά Ερνενβέν διευκρίνισε ότι στο εξής θα δημοσιεύεται μόνο το μικρό όνομα και το αρχικό του επιθέτου των δραστών, ενώ ο ραδιοφωνικός σταθμός Europe 1 ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα μεταδίδει πλέον τα ονόματα των τρομοκρατών. Την άποψη αυτή δεν φαίνεται να συμμερίζεται η Libération, που σύμφωνα με τον υποδιευθυντή της Ζοάν Ιφναζέλ, η αποσιώπηση του ονόματος των τρομοκρατών δεν αποτελεί λύση. «φανταστείτε ένα κείμενο που αναφέρεται στους αδελφούς Σ.Α. και Μπ.Α., τον Α.Α. και τον Φ.Α.Μ.» είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε όμως ότι, «η συζήτηση για τη χρήση της φωτογραφίας τους στην εφημερίδα και τον ιστότοπο είναι διαρκής, από την ημέρα που πρωτοκυκλοφόρησε η εφημερίδα».

Θεωρούμε το θέμα εξαιρετικά σημαντικό, η αποσιώπηση στοιχείων όπως η φωτογραφία, τα ονόματα, οι προκηρύξεις, αλλά ακόμα και ο βαθμός προβολής, είναι βέβαιο ότι θα παίξουν αρνητικό ρόλο στις επιδιώξεις των τρομοκρατών. Όμως το πρόβλημα θα εξακολουθεί να παραμένει και να σκοτώνει αθώους ανθρώπους, όσο οι μεγάλες δυνάμεις δεν ομονοούν σε κοινή προσπάθεια εναντίον αυτής της παγκόσμιας μάστιγας.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ