Αρχείο

Τα Είχε Φτιάξει και με το Ιράν ο Ερντογάν … - Πλήρης Ανατροπή του Σκηνικού …

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος  

Και ενώ όλοι είχαμε συνηθίσει το Ιράν στην αντίπερα όχθη, πλέον είναι φιλαράκια με την Τουρκία. Μάλιστα σύμφωνα με πηγές, μαζί με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, προειδοποίησαν την ΜΙΤ για το επερχόμενο πραξικόπημα … και το έπραξαν διότι όπως λένε βλέπουνε στο πρόσωπο του Ερντογάν ένα μεγάλο φίλο μεταρρυθμιστή, που το κατεστημένο της Δύσης πολεμάει να τον βγάλει από την μέση. Αυτά τα ωραία με τους Ιρανούς που προφανώς τα βρήκανε με τους Τούρκους σε κοινό μέτωπο κατά των Κούρδων και ενδεχομένως ως μια ακόμα πίεση των Τούρκων προς τις ΗΠΑ για την έκδοση Γκιουλέν … Την ίδια στιγμή ο Ερντογάν δεν ξεχνάει και τον φίλο του ανατραπέντα Ισλαμιστή Μόρσι και πλέον το θυμίζει με την νέα χειρονομία που προβάλει στο διεθνή τύπο, θέλοντας να δηλώσει τον ισλαμιστικό του παραλληλισμό.

Έτσι, οι Ιρανοί ήταν στο πλευρό της τουρκικής κυβέρνησης Ερντογάν συνεχώς, καθώς εξελισσόταν το πραξικόπημα στην Τουρκία την Παρασκευή 15 Ιουλίου. Όπως μεταδίδει το ιρανικό FNA, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ μιλούσε στο τηλέφωνο με τον Τούρκο ομόλογο του Τσαβούσογλου τις ώρες που η κυβέρνηση του δεύτερου βρισκόταν αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ανατροπής της από τους πραξικοπηματίες. Την ίδια ώρα, σε άλλη τηλεφωνική γραμμή, ο Αλί Σαμχανί, ο γραμματέας του Ύπατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν ήταν επίσης στα τηλέφωνα με αξιωματούχους στην Άγκυρα. Ένας Ιρανός αξιωματούχος μιλώντας ανώνυμα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι,  «η Τουρκία είναι γειτονική χώρα. Ο πρόεδρος Ερντογάν και η κυβέρνηση του είναι ισχυροί εταίροι του Ιράν. Τα έθνη μας απολαμβάνουν αδελφικές σχέσεις, οπότε το τελευταίο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να δείξουμε αλληλεγγύη και να προσφέρουμε τη βοήθεια μας σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές (εννοεί στο πραξικόπημα)», «αυτό που ξέρουμε είναι ότι υποκινήθηκε από ξένα χέρια. Περάσαμε και εμείς τα ίδια στο παρελθόν, επειδή ο κ. Ερντογάν κοιτάζει σήμερα πώς να παίξει ένα καλύτερο ρόλο στην περιοχή, θέλουν να τον ρίξουν».

Θεωρούμε ότι τα πράγματα και οι συσχετισμοί έχουν αλλάξει τελείως και όλοι όσοι μετέχουν της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Μεσογείου πρέπει να είναι έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Η Ελλάδα απ’ ότι φαίνεται θα έχει σημαντικό ρόλο να παίξει τα χρόνια που έρχονται και θα πρέπει να προετοιμάζεται κατάλληλα γιαυτό τόσο πολιτικά όσο και Στρατιωτικά. Οι καιροί δεν πρέπει να μας αιφνιδιάσουν …

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ