Υγεία

Πάρκινσον: Αυτό είναι το ρόφημα που «σηκώνει ασπίδα» στη νόσο

Όσοι συνηθίζουν να καταναλώνουν καφέ δεν απολαμβάνουν μόνο το καφεδάκι τους αλλά και την προστασία που παρέχει έναντι της νόσου του Πάρκινσον: Σύμφωνα με Πορτογάλους ερευνητές, ο κίνδυνος εκδήλωσης της νόσου σε όσους πίνουν καφέ είναι κατά 1/3 χαμηλότερος.

Οι… «πιστοί» του καφέ είναι καλύτερα προστατευμένοι έναντι της νευροεκφυλιστικής αυτή νόσου σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν το διάσημο ρόφημα, συμπεραίνουν Πορτογάλοι ερευνητές. Σύμφωνα με την ανάλυση σχετικών στοιχείων που παρουσίασαν κατά την διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας στο Βερολίνο, τα άτομα που συνηθίζουν να καταναλώνουν καφέ έχουν 31% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νόσο του Πάρκινσον και η ευεργετική αυτή ιδιότητα της καφεΐνης ισχύει τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Μετά την συστηματική ανάλυση δεδομένων 37 μελετών από όλο τον κόσμο, η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι η καφεΐνη αλληλεπιδρά με τον νευροδιαβιβαστή αδενοσίνη, λέει ο Δρ. Filipe Brogueira Rodrigues από το Instituto de Medicina Molecular της Λισαβώνας. Αυτή η αλληλεπίδραση ενδεχομένως έχει νευροπροστατευτική επίδραση σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε σχέση με την νόσο του Πάρκινσον, εξηγεί.

Οι λάτρεις του καφέ, όμως, δεν προστατεύονται μόνο από Πάρκινσον. Όπως έχουν δείξει άλλες μελέτες, η κατανάλωση καφεΐνης προσφέρει λιγότερες πιθανότητες για διαβήτη Τύπου 2, κατάθλιψη, Αλτσχάϊμερ, κίρρωση του ήπατος ή ηπατικό καρκίνο αλλά και εγκεφαλικό. Αν και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι απαιτούνται περεταίρω έρευνες για να γίνουν κατανοητοί οι μηχανισμοί που διέπουν την προστατευτική δράση της καφεΐνης, εκτιμούν πως ο κοινός παρονομαστής που συνδέει τις προαναφερθείσες ασθένειες είναι ότι είναι χρόνιες και σχετίζονται με κάποιον τρόπο με τον εκφυλισμό των κυττάρων.

Πηγή:iatropedia

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...