Κόσμος

Οι Σκοτσέζοι θέλουν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο -Παρά την αντίθεσή τους στο Brexit

Η πλειοψηφία των Σκοτσέζων επιθυμούν την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά την αντίθεσή τους στο Brexit, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Αν και η Σκοτσέζα πρωθυπουργός, Νίκολα Στέρτζον, εκτιμά ότι η ψήφος υπέρ του Brexit ανοίγει ξανά το θέμα της ανεξαρτησίας της Σκοτίας- κάτι που πριν από δύο χρόνια απορρίφθηκε με δημοψήφισμα- οι υπόλοιποι Σκοτσέζοι έχουν διαφορετική άποψη.

Σε δημοσκόπηση της YouGov, το 53% τάχθηκε υπέρ της παραμονής της Σκοτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το 47% είναι υπέρ της ανεξαρτησίας. Σε ερώτηση για το αν θα προτιμούν να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εγκαταλείποντας όμως το Ηνωμένο Βασίλειο, το 46% απάντησε ότι θα προτιμούσε την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το 37% θέλει την Σκοτία ανεξάρτητο κράτος- μέλος της ΕΕ.

«Η κατάσταση είναι περίπλοκη και δυσανάγνωστη», εκτίμησε ο Τζο Τουάιμαν, επικεφαλής της διεύθυνσης πολιτικής και κοινωνικής έρευνας της YouGov. «Συνεχίζει να υφίσταται μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας για το ποια θα είναι η σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ μακροπρόθεσμα. Πολλά μπορεί να αλλάξουν και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αλλάξουν σε αυτό το μέτωπο τα επόμενα χρόνια», σημείωσε.

Στο μεταξύ, η Στέρτζον δήλωσε τη Δευτέρα ότι ξεκινά τις προετοιμασίες για να τεθεί εκ νέου θέμα ανεξαρτησίας της Σκοτίας, κάτι που θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις της Τερέζα Μέι για τη μελλοντική σχέση της Μ. Βρετανίας με την ΕΕ.

Στο δημοψήφισμα για το Brexit, οι Σκοτσέζοι ψήφισαν υπέρ της παραμονής κατά ένα 62% έναντι ενός 38% κατά, αποτέλεσμα που για την Στέρτζον μετέβαλε άρδην το πολιτικό τοπίο όσον αφορά την ενδεχόμενη απόσχιση της Σκοτίας.

Το 2014, οι Σκοτσέζοι απέρριψαν την ανεξαρτησία με 55% έναντι 45% σε δημοψήφισμα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ