Κόσμος

ΜΑΖΙΚΕΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Ξήλωσε 123 στρατηγούς και τους στέλνει στο μπουντρούμι – Ανακρίνονται 13.000 άτομα

Στις 13.000 έχουν φθάσει οι συλλήψεις στην Τουρκία με αφορμή το αποτυχημένο πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου.
Σύμφωνα με τη Deutshe Welle, έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες σε 123 στρατηγούς και σε ακόμη 5.863 άτομα, ενώ πάνω από 13.000 κρατούνται από τις αρχές και ανακρίνονται. Από αυτούς 1.329 αστυνομικοί, 8.831 στρατιωτικοί και 2.100 δικαστικοί και εισαγγελείς. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, την ίδια ώρα, μέσω συνεντεύξεών του, προαναγγέλλει  ενίσχυση της αστυνομίας, ριζική αναδιάρθρωση των ενόπλων δυνάμεων και βαθιές τομές στη Παιδεία και δικαστικό σώμα.

Εντωμεταξύ, οι αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη του αντισμηνάρχου Χακάν Καρακούς, γαμπρού του πρώην αρχηγού της Αεροπορίας στρατηγού Αλί Οζτούρκ, ο οποίος θεωρείται ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος. Επίσης συνελήφθη στη Τραπεζούντα το φερόμενο ως δεξί χέρι του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο ιμάμης Νταβούτ Χαντζί, ο οποίος ασχολούνταν με τα οικονομικά της οργάνωσης του Γκιουλέν και εισήλθε στην Τουρκία δυο ημέρες πριν την απόπειρα της 15ης Ιουλίου.

Το αίτημα της έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, για το οποίο η τουρκική ηγεσία διακινδυνεύει ακόμη και τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, παραμένει περίπλοκο, σημειώνει η Deutsche Welle, καθώς οι Αμερικανοί επιμένουν να ζητούν απτές αποδείξεις πριν εκδώσουν τον μουσουλμάνο ιμάμη που η Τουρκική πλευρά θεωρεί πιο επικίνδυνο ακόμη και από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Αυτή την εβδομάδα Τούρκοι υπουργοί αναχωρούν για τις ΗΠΑ για να έχουν κατ ιδίαν συναντήσεις με την αμερικανική ηγεσία κομίζοντας, όπως λένε, αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του Γκιουλέν.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές