Κοινωνία

''Καίει'' ο ΕΝΦΙΑ παρά το... μάζεμα στα αγροτεμάχια – Ποιοι και πόσα παραπάνω πληρώνουν

Η κυβέρνηση μπορεί να υποχώρησε στο θέμα των αγροτεμαχίων και των εισοδηματικών κριτηρίων που έχουν να κάνουν με τον ΕΝΦΙΑ, αλλά τα έσοδα που πρέπει να μαζευτούν είναι συγκεκριμένα και ο πέλεκυς θα πέσει βαρύς στους εκατοντάδες χιλιάδες που αναμένεται να κληθούν να πληρώσουν το... μάρμαρο.

Τα εκκαθαριστικά είναι θέμα λίγων 24ωρων και οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η εξόφληση μπορεί να γίνει σε πέντε δόσεις με πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο και τελευταία τον Ιανουάριο.

Φέτος δεν θα υπολογιστούν στον συμπληρωματικό φόρο τα αγροτεμάχια, ενώ δεν θα ισχύσει και το κριτήριο των τόκων από καταθέσεις για όσους δικαιούνται έκπτωση ή πλήρη απαλλαγή από τον φόρο.

Αναλυτικά οι αλλαγές:

1) Τα αγροτεμάχια δεν θα υπολογίζονται στο συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ των πολιτών. Αυτό γίνεται επειδή παρατηρήθηκε σωρεία λαθών στις δηλώσεις των πολιτών οι οποίοι και καλούνται το επόμενο διάστημα να διορθώσουν τις δηλώσεις τους.
2) Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε 5 δόσεις και όχι σε 4, αρχής γενομένης από το τέλος Σεπτεμβρίου. Τα δημοσιεύματα που μιλούν για Αύγουστο δεν ισχύουν.
3) Ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι. Όσα δημοσιεύματα μιλούν για αύξηση του συνολικού ποσού του ΕΝΦΙΑ, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Υπάρχει, βέβαια, ανακατανομή των βαρών από τις μικρές στις μεγάλες περιουσίες.
4) Οι απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ θα ισχύουν ακριβώς όπως και πέρυσι. Δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή όσοι έχουν εισοδήματα από υψηλούς τόκους. Κι εδώ πρόκειται για μια οπισθοχώρηση προκειμένου να μην υπάρξει υψηλή επιβάρυνση.
5) Δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με το ύψος των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή άνεργοι, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80%, ανεξάρτητα του ύψους των τόκων που έχουν", καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...