Αρχείο

Καίγεται η Χίος: Σε εφαρμογή το σχέδιο «Δευκαλίων» -Απογειώθηκε C-130 από την Ελευσίνα

Στις 13:56 απογειώθηκε από την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα ένα C-130 με προορισμό τη Χίο, στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου «Δευκαλίων».

Στο νησί, που δοκιμάζεται από τα πύρινα μέτωπα που καίνε δασικές εκτάσεις, μεταβαίνουν 10 στελέχη από την Πολεμική Αεροπορία, 10 από το Στρατό Ξηράς, 10 από το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς και 20 από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έπειτα από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε μέσα στη νύχτα στο νότιο τμήμα. Σκληρή μάχη με τη μεγάλη φωτιά και στα Μαστιχοχώρια στη νότια-νοτιοδυτική Χίο δίνουν επίγειες και εναέριες δασοπυροσβεστικές δυνάμεις, έχοντας καταφέρει να ελέγξουν τμήματα του μεγάλου πύρινου μετώπου στον άξονα βορράς - νότος.

Σημειώνεται ότι κάηκαν καλλιέργειες μαστιχόδενδρων μέχρι έξω από τα Μεστά και προς τα χωριά Ολύμποι και Βέσσα. Η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 3:15 τα ξημερώματα στην περιοχή Βέσσα καίει σε δασική έκταση, στη νότια πλευρά του νησιού.

Προσπάθειες να ελεγχθεί η πυρκαγιά πριν βραδιάσει

Με στόχο να την ελέγξουν πριν βραδιάσει επιχειρούν στη δασική πυρκαγιά στη νότια Χίο οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη, που μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τρία είναι τα μέτωπα της πυρκαγιάς, ένα από Βέσσα προς Άγιο Γεώργιο Συκούση, ένα δεύτερο από Βέσσα προς Αρμόλια και ένα τρίτο στην περιοχή Κέρος κοντά στο Πυργί.

«Είμαστε αισιόδοξοι, δεν υπήρξαν ζημιές στους οικισμούς θα τα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε και τις συνεχείς αναζωπυρώσεις», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κάρμαντζης.

Αυτή τη στιγμή στη Χίο, από αέρος επιχειρούν τέσσερα αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα. Στα μέτωπα της φωτιάς βρίσκονται 16 οχήματα της πυροσβεστικής με 38 πυροσβέστες, 33 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 21 υδροφόρες. Ας σημειωθεί ότι ήδη αναχώρησαν από Αθήνα, Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία 21 οχήματα με 50 πυροσβέστες.

Ο Αποστόλου στη Χίο

Αύριο Τρίτη θα μεταβεί στη Χίο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, προκειμένου να επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά. Επίσης θα έχουν συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς για να ενημερωθούν για τα προβλήματα που έχουν προκύψει και να συντονίσουν τη διαδικασία εκτίμησης των ζημιών από τη φωτιά στις αγροτικές καλλιέργειες του νησιού και της αποζημίωσης των δικαιούχων αγροτών.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές