Κοινωνία

"Κίτρινος" συναγερμός στον ΟΑΕΕ

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Έκτακτη ένεση ρευστότητας ενέκρινε το Υπ. Εργασίας και το ΥΠΟΙΚ για τον ΟΑΕΕπροκειμένου να διασφαλιστεί η κανονική καταβολή των 370.000 συντάξεων.

Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως το επιπλέον ποσό που εξασφάλισε ο ΟΑΕΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό, πέραν από τα 834 εκατ. ευρώ που είχαν αρχικά εγγραφεί, ανήλθε στα 200 εκατ. ευρώ.

Στόχος της αύξησης της κρατικής συνεισφοράς για την καταβολή των συντάξεων των απόμαχων ελευθέρων επαγγελματιών ήταν η κάλυψη της "τρύπας" που έχει δημιουργήσει στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΕ η παράταση που έχει δοθεί στην καταβολή της τρίτης διμηνιαίας δόσης των τρεχουσών εισφορών.

Η παράταση αυτή απλά ήλθε να επιδεινώσει τη σταθερά άσχημη οικονομική κατάσταση του ΟΑΕΕ, όπως φάνηκε και από την δεύτερη τριμηνιαία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) για το 2016, σύμφωνα με την οποία πάνω από 136.000 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ χρωστούν 4,1 δισ. ευρώ προς το ταμείο τους. Το χρέος αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο, αν συμπεριληφθούν και οι οφειλές που είναι κάτω από 5000 ευρώ κατ΄ άτομο (σ.σ. στο ΚΕΑΟ εγγράφονται μόνο οι οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ/άτομο).
Τα χαμηλά έσοδα από εισφορές φαίνεται πως έγιναν… χαμηλότερα το τελευταίο δίμηνο, δεδομένου πως αντί να καταβληθεί η εν λόγω δόση από τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που αφορά τις εισφορές του διμήνου Μαΐου – Ιουνίου την 1η Ιουλίου 2016, θα πρέπει να καταβληθεί το αργότερο τη Δεύτερα 1η Αυγούστου 2016.

Έτσι δημιουργήθηκε μία μεγάλη "κοιλιά" στα έσοδα από τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές αλλά και τις δόσεις από τις ρυθμίσεις ληξιπροθέσμων οφειλών. Την "κοιλιά" αυτή έπρεπε να την εξομαλύνει ο κρατικός προϋπολογισμός προκειμένου να μην υπάρξει εξίσου …"κοιλιά" στην καταβολή των συντάξεων του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Το οικονομικό αυτό by pass φάνηκε και στα στοιχεία της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το α΄ εξάμηνο του 2016. Συγκεκριμένα η σωρευτική κρατική χρηματοδότηση προς τον ΟΑΕΕ εκτοξεύτηκε τον Ιούνιο στα 545 εκατ. ευρώ από τα 395 εκατ. ευρώ που είχε φτάσει το Μάιο του 2016. Έτσι ο ΟΑΕΕ στα μισά του τρέχοντος έτους έχει απορροφήσει το 65% της αρχικά προβλεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης για φέτος (834 εκατ. ευρώ).

Και αυτό γιατί τον Ioύνιο του 2016 δόθηκαν 150 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό στον ΟΑΕΕ για να πληρωθούν οι συντάξεις. Μία τόση υψηλή κρατική χρηματοδότηση είχε να σημειωθεί από τον περσινό Ιούλιο (185 εκατ. ευρώ) δηλαδή κατά τον πρώτο μήνα των capital controls, τα οποία επιβλήθηκαν στις 29 Ιουνίου 2015, δηλαδή τρεις μόλις μέρες πριν την προκαθορισμένη ημερομηνία καταβολής των συντάξεων του Ιουλίου του ΟΑΕΕ (2 Ιουλίου 2015), οδηγώντας στην πληρωμή τους σε δύο δόσεις.

capital.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ