Πολιτική

Κάνει πίσω ο A.Τσίπρας στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από τον λαό

«Βουλή, Βουλή και τότε δημοψήφισμα». Με αυτόν τον λακωνικό τρόπο, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, περιέγραψε την νέα πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο υπουργός Επικρατείας εννοούσε ότι η νέα πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον αυτή που υπερασπιζόταν ο Αλέξης Τσίπρας ως την περασμένη εβδομάδα. Ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει ότι επιθυμούσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται απευθείας από το λαό και ότι γι'αυτό το σημαντικό ζήτημα θα έκανε δημοψήφισμα προκειμένου οι Ελληνες να εκφράσουν συμβουλευτικά την δική τους προτίμηση.
Η πρόταση Τσίπρα άλλαξε γιατί δεν υπάρχει ομοφωνία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Τις σημαντικότερες αντιρρήσεις εξέφρασαν οι «53+» (Τσακαλώτος, Χριστοδουλοπούλου, Δρίτσας κλπ) με αφορμή την εκλογή Προέδρου από τον λαό. Οι «53+» το απέρριψαν ως λαϊκισμό και χαρακτήρισαν τα επιχειρήματα σαθρά. Ετσι, η πρόταση άλλαξε και έγινε «Βουλή, βουλή και τότε δημοψήφισμα». Με την εκλογή Προέδρου από τον λαό είχαν διαφωνήσει εκτός από τους «53» και στελέχη όπως οι κύριοι Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, που είχε κάνει λόγο για πολιτειακό δυισμό, και ο Πάνος Σκουρλέτης.
Υπό την πίεση των «53+», ο πρωθυπουργός δεν θα επιμείνει στην πρότασή του για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Η διαδικασία θα παραμείνει ως έχει και μόνο σε περίπτωση αδυναμίας της Βουλής, όπως έγινε τον Ιανουάριο του 2015, όταν ο Σταύρος Δήμας δεν συγκέντρωσε τις ψήφους για εκλεγεί, αντί για διάλυση της Βουλής θα εκλέγεται ο Πρόεδρος από το εκλογικό σώμα.
Με άλλα λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να αλλάξει το Σύνταγμα (στην επόμενη βουλή) ώστε η επιλογή προέδρου της Δημοκρατίας να μην σημαίνει και απαραίτητα εκλογές και να μην πέφτει η κυβέρνηση αλλά με απευθείας λαϊκή ψήφο να βγαίνει πρόεδρος.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγει εσπευσμένα το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης για πολλούς λόγους:
Πρώτον, θέλει να διχάσει τη ΝΔ, αφού πολλά κορυφαία στελέχη της, όπως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και η Ντόρα Μπακογιάννη, είχαν τεθεί υπέρ της απευθείας εκλογής προέδρου Δημοκρατίας από το λαό. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, με την ανακίνηση του θέματος, κλείνει το μάτι στον Κώστα Καραμανλή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα τον προτείνει για πρόεδρο Δημοκρατίας.

Σόου στο προαύλιο της Βουλής
Η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης θα είναι μακρά και θα απαιτήσει μήνες πολιτικών διαβουλεύσεων, κοινοβουλευτικών διεργασιών και εσωκομματικών ζυμώσεων. Και η επόμενη βουλή είναι αυτή που θα κάνει την συνταγματική μεταρρύθμιση.
Η έναρξη της συζήτησης θα γίνει με εκδήλωση-σόου του κ. Τσίπρα στο προαύλιο της Βουλής, εκδήλωση που κινείται στα... πρότυπα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία θα γίνει μια ημέρα μετά την δεξίωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.
Οπως είχε γράψει πρώτο το iefimerida.gr για την εν λόγω εκδήλωση προηγήθηκε μεγάλη κινητοποίηση, -τόσο για το χώρο που θα πραγματοποιηθεί τελικά αλλά και για την ώρα-, καθώς από την πρώτη στιγμή βούληση της κυβέρνησης ήταν να αποτελεί κάτι ξεχωριστό και να κεντρίσει το ενδιαφέρον όλων.

Σαφάρι για την τοποθεσία
Για το λόγο αυτό, άνθρωποι που είχαν αναλάβει την αποστολή να βρουν την κατάλληλη τοποθεσία αναζήτησαν πιθανές λύσεις όπως την Παλιά Βουλή, το λόφο της Πνύκας αλλά και το Ζάππειο Μέγαρο, οι οποίες τελικά δεν προκρίθηκαν.
Εντέλει, σύμφωνα και με τις προσκλήσεις που έχουν σταλεί, η ομιλία του πρωθυπουργού θα γίνει από το προαύλιο του Κοινοβουλίου στις 8 το απόγευμα της Δευτέρας.
Ο Πρωθυπουργός στο μήνυμά του για την 42η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, προανήγγειλε το πλαίσιο των αλλαγών που θα προτείνει. Μεταξύ αυτών θα είναι η διενέργεια δημοψηφισμάτων, η ενίσχυση του κοινοβουλίου και η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
«Πάμε σε μία πλατιά διαδικασία διαλόγου, θα γίνει συζήτηση και ορίζοντας είναι η άνοιξη του 2017» σημείωναν στο iefimerida.gr κομματικές πηγές. Και όλα αυτά, με φόντο τη βούληση του ίδιου του πρωθυπουργού η πρόταση για τη Συνταγματική αναθεώρηση να περάσει μέσα από ένα Δημοψήφισμα, η συμβολή του οποίου θα είναι «ηθική και συμβουλευτική».
Όπως επισημάνθηκε, βασικό χαρακτηριστικό αυτής της διαδικασίας είναι ότι οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές δεν είναι δουλειά των τεχνοκρατών και των «ειδικών», αλλά των πολιτών, οι οποίοι πρέπει να εμπλακούν ενεργά σε αυτήν.

Τα θέματα που θα ανοίξουν για την Συνταγματική αναθεώρηση:
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr μέχρι στιγμής τα κορυφαία θέματα που θα προτείνει η κυβέρνηση δια στόματος Αλέξη Τσίπρα για να ανοίξουν με τη Συνταγματική αναθεώρηση είναι:

  • Τα λαϊκά δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία
  • Η μερική αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας
  • Η εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας
  • Ο διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας

Η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και η αλλαγή στην άρση της ασυλίας των βουλευτών
Αυτό το πακέτο αλλαγών-μεταρρυθμίσεων ο πρωθυπουργός το αποκάλεσε «Νέα Μεταπολίτευση», προκαλώντας, μάλιστα την αντίδραση της ΝΔ η οποία τον κατηγόρησε για ...λογοκλοπή, αφού τον όρο είχε πρώτος χρησιμοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τι θα κάνει η ΝΔ

Η ΝΔ , δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη, πρότεινε ήδη στον πρωθυπουργό να ψηφίσουν από κοινού στην παρούσα Βουλή τις υπό αναθεώρηση διατάξεις ώστε η επόμενη να μπορεί με την απόλυτη πλειοψηφία να αποφασίσει για τις μεταρρυθμίσεις. Η πρόταση απερρίφθη από τον Αλέξη Τσίπρα.
Η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει ότι το βασικό άρθρο του Συντάγματος που πρέπει να αναθεωρηθεί είναι το άρθρο 16 που επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Μιλώντας στον Σκάι, το πρωί της Δευτέρας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αντί να δίνει προτεραιότητα στην οικονομία, το μεταναστευτικό και το θέμα της ανάπτυξης δημιουργεί μια δική του ατζέντα, «για επικοινωνιακούς λόγους».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ