Αρχείο

Η κατάσταση ξεφεύγει: Ο Ερντογάν ξηλώνει το Δημόσιο, του ζητούν εκτελέσεις

Ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, επέστρεψε πιο ισχυρός και αποφασισμένος να «ξηλώσει» τους αντιφρονούντες από τις δημόσιες θέσεις και αξιώματα που κατέχουν.

Μέχρι στιγμής, έχουν συλληφθεί 6.000 άνθρωποι στην Τουρκία, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ. «Οι επιχειρήσεις εκκαθάρισης συνεχίζονται», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των συλλήψεων θα αυξηθεί περαιτέρω.

Η «εκκαθάριση» αφορά υψηλόβαθμους στρατιωτικούς και δικαστές, μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος που άφησε πίσω της τουλάχιστον 265 νεκρούς. Την ίδια ώρα, τόσο ο Ερντογάν, όσο και ο Τούρκος πρωθυπουργός έχουν δηλώσει δημόσια ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει την επαναφορά της θανατικής ποινής, για όσους ευθύνονται για την απόπειρα πραξικοπήματος.

Τουλάχιστον 3.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων- στρατιώτες και υψηλόβαθμοι- έχουν συλληφθεί και πάνω από 2.700 δικαστές «ξηλώθηκαν», από τη στιγμή που κατέρρευσε η απόπειρα πραξικοπήματος.

«Ξηλώνει» όλο το Δημόσιο

Ωστόσο, η επιχείρηση αποπομπής και δικαστικής δίωξης που έχει ξεκινήσει στους χώρους της δικαιοσύνης και των ενόπλων δυνάμεων στην Τουρκία θα συνεχιστεί πιο εντατικά και όχι μόνο στους δύο αυτούς χώρους, αλλά «σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες» είπε Ερντογάν σε ομιλία που έκανε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια της κηδείας του αδελφού ενός από τους συμβούλους του που έχασε τη ζωή του κατά τα επεισόδια της απόπειρας πραξικοπήματος. Μάλιστα, ο ίδιος ο Ερντογάν κουβάλησε με τα χέρια του το φέρετρο.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο τάγμα του Φετουλάχ Γκιουλέν στο οποίο από την πρώτη στιγμή αποδίδει η τουρκική κυβέρνηση και ο ίδιος την απόπειρα πραξικοπήματος. Αναφερόμενος στο χώρο της δικαιοσύνης, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «η δικαιοσύνη έχει ξεκινήσει τη διαδικασία προσαγωγών. Είναι αυτό αρκετό; Όχι βέβαια». Το ίδιο είπε ο Ερντογάν και για τη διείσδυση του τάγματος του Γκιουλέν στους κόλπους της δικαιοσύνης και τόνισε ότι η εκκαθάριση θα συνεχιστεί σε ολόκληρο το δημόσιο.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κύμα προσαγωγών θα αρχίσει και στο χώρο της ασφάλειας, ενώ δεν αποκλείεται να γίνουν εκκαθαρίσεις και στα δημόσια πανεπιστήμια. Το ερώτημα που προκύπτει είναι το κατά πόσο όλοι όσοι προσάγονται, πρόσκεινται πράγματι στον Γκιουλέν, ή είναι γενικά αντιπολιτευόμενοι.

«Θέλουμε εκτελέσεις» του ζήτησαν οπαδοί του σε κηδεία

Το δεύτερο σημαντικό σημείο της ομιλίας του Ερντογάν αφορά στο ενδεχόμενο επαναφοράς της ποινής του θανάτου. Καθώς μιλούσε, το πλήθος άρχισε να φωνάζει «θέλουμε εκτελέσεις», πράγμα που κάνουν εδώ και δυο μέρες οι οπαδοί του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Ο Ερντογάν είπε «στις δημοκρατίες δεν μπορούν να παραβλέπονται τα αιτήματα του λαού, ο οποίος έχει αυτό το δικαίωμα. Τα αιτήματα αυτά συζητούνται και αποφασίζονται στους προβλεπόμενους από το σύνταγμα θεσμούς». Ωστόσο, ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε εκδικητές. Πρέπει να κινούμαστε με σκέψη και σωστή αξιολόγηση».

Τέλος, ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε την έκκλησή του προς τους οπαδούς του κόμματος, να κατεβαίνουν στους δρόμους και τις πλατείες «για μια εβδομάδα ακόμα».

Μπαράζ συλλήψεων σε όλη τη χώρα

Την Κυριακή, πάνω από 50 στρατιωτικοί συνελήφθησαν στο Ντενιζλί, μαζί τους και ο υποστράτηγος Οζάν Οζμπακίρ, διοικητής της φρουράς του Ντενιζλί της της 11ης μεραρχίας καταδρομέων, σύμφωνα με το Anadolu.

Ανάμεσα σε άλλους υψηλόβαθμους αξιωματικούς που έχουν συλληφθεί είναι ο στρατηγός Ερντάλ Οζτούρκ, διοικητής της 3ης στρατιάς, ο στρατηγός Αντέμ Χουντούτι, διοικητής της 2ης στρατιάς και ο Ακίν Οζτούρκ, πρώην επικεφαλής της αεροπορίας.

Σύμφωνα με την Hurriyet, συλλήψεις έγιναν και τη βάση Ιντσιρλίκ. Ο στρατηγός Μπεκίρ Ερτζάν Βαν συνελήφθη χθες ταυτόχρονα με περίπου δώδεκα αξιωματικούς κατώτερης ιεραρχίας στη βάση, ανέφερε η εφημερίδα.

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η Άγκυρα υποψιάζεται ότι η βάση Ιντσιρλίκ, η οποία έκλεισε χθες και παραμένει κλειστή και σήμερα, είχε χρησιμοποιηθεί για τον ανεφοδιασμό των μαχητικών αεροσκαφών που χρησιμοποίησαν οι πραξικοπηματίες το βράδυ της Παρασκευής.

Ενας από τους πιο υψηλόβαθμους δικαστές της Τουρκίας, ο Αλπαρσλάν Αλτάν, επίσης συνελήφθη το Σάββατο. Περίπου 44 δικαστές και εισαγγελείς είχαν την ίδια τύχη κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πόλη Ικόνιο και άλλη 92 στο Γκαζιεντέπ, σύμφωνα με το Dogan.

Πηγή φωτογραφιών: EPA

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ