Αρχείο

Η Γερμανία Ρουφάει το Μεδούλι της Ελλάδας και της Ευρώπης - Ρεκόρ Μετανάστευσης από κράτη μέλη της ΕΕ προς Γερμανία …

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Βλέπουμε πολλές φορές Έλληνες περιχαρείς, που συγγενείς η γνωστοί τους, πήραν την απόφαση να μεταναστεύσουν στη Γερμανία για να μπορέσουν να βρουν δουλειά ή  μια καλύτερη και πιο επικερδή εργασία. Και φυσικά αυτό είναι το κίνητρο της Γερμανίας, όπου η ανεργία είναι εξαιρετικά χαμηλή, να αντλεί από τις χώρες μέλη της ΕΕ από εξειδικευμένα εργατικά χέρια μέχρι σημαντικούς ή ελπιδοφόρους επιστήμονες. Όλο αυτό το ανθρώπινο δυναμικό φυσικά θα δουλεύει επ’ ωφελεία των Γερμανών ενώ ταυτόχρονα θα το στερούνται οι χώρες από τις οποίες προέρχεται. Όσο όμως αυτό συνεχίζεται οι χώρες που κυρίως υφίστανται την κρίση, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα,  θα γίνονται όλο και περισσότερο δορυφόροι της Γερμανίας χωρίς να μπορούν με κανένα τρόπο να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα. Αυτό, αλλά κυρίως για λόγους σοβινισμού και κινδύνου αλλοίωσης των χαρακτηριστικών της Βρετανίας, ήταν που έως ένα βαθμό επηρέασε και την ψήφο των Βρετανών για το BREXIT.

Έτσι, σύμφωνα με τον γερμανικό τύπο, η μετανάστευση από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήλθε σε νέο ρεκόρ στη Γερμανία πέρυσι, με περισσότερους από 685.000 ανθρώπους να μετεγκαθίστανται στη χώρα αυτή, κυρίως Ρουμάνους, Πολωνούς και Βούλγαρους. Συγκεκριμένα το 2015, 685.485 πολίτες της ΕΕ έφθασαν στη Γερμανία, ενώ 303.036 ακολούθησαν την αντίστροφη πορεία, δηλαδή υπήρξε καθαρή αύξηση των μεταναστών κατά 382.449, σύμφωνα με τα δεδομένα της γερμανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας μετανάστευσης και προσφύγων (BAMF). Η πρώτη χώρα προέλευσης των ανθρώπων που αποφάσισαν να πάνε να ζήσουν στη Γερμανία ήταν η Ρουμανία με 174.779 αφίξεις, ακολουθούμενη από την Πολωνία (147.910), τη Βουλγαρία (71.709) και την Κροατία, νέο μέλος της ΕΕ (50.646). Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, καταγράφει ανάπτυξη, ενώ το συγκριτικά χαμηλό ποσοστό ανεργίας (6,1%) προσελκύει Ευρωπαίους πολίτες που αναζητούν καλύτερες συνθήκες ζωής από αυτές στις πατρίδες τους. Στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης στις χώρες της νότιας Ευρώπης, πολλοί νέοι Έλληνες και Ισπανοί μετανάστευσαν στη Γερμανία σε αναζήτηση καλύτερου μέλλοντος. Το ζήτημα του περιορισμού της μετανάστευσης ευρωπαίων εργαζομένων ήταν κεντρικό στην επιθετική προεκλογική εκστρατεία υπέρ της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, που κέρδισε στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Βελτ, συνολικά στη Γερμανία ζουν 4,1 εκατ. πολίτες άλλων χωρών μελών της ΕΕ.

Θεωρούμε ότι η Γερμανία μόνο τυχαία δεν ευνοεί αυτές τις μετακινήσεις των Ευρωπαίων πολιτών στην επικράτεια της. Μετακινήσεις που είναι απόλυτα στοχευμένες κυρίως προς δύο κατευθύνσεις, αφενός να προάγει σημαντικά το επίπεδο επιστημόνων και εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού αφετέρου να δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες επενδύσεων στις υπόλοιπες χώρες, ώστε να αποτελεί την Ευρωπαϊκή υπερδύναμη. Η Γερμανία είναι ξεκάθαρο ότι απορροφά το μεδούλι της Ευρώπης και δεν θα σταματήσει ποτέ να το κάνει, ούτε και τώρα που βλέπει ότι η ΕΕ είναι προ της διάλυσης της, απλά γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο ξέρει να επιβιώνει. Η Ελλάδα δεν έχει και πολλές επιλογές αντίδρασης, παρά μόνο να εφαρμόσει μια εθνική πολιτική μακριά από την διαφθορά και την αναξιοκρατία.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ