Αρχείο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Κρίση Τουρκίας-ΗΠΑ - Ο Ερντογάν έκλεισε τη ΝΑΤΟϊκή βάση του Ιντσιρλίκ και συλλαμβάνει πιλότους - Την Ουάσινγκτον θεωρεί υπεύθυνη για το πραξικόπημα ο Σουλτάνος (βίντεο-εικόνες)


Διπλωματική κρίση μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας έχει ξεσπάσει με αφορμή το πραξικόπημα. Ο Ρ.Τ.Ερντογάν σφράγισε την αεροπορική ΝΑΤΟϊκή βάση του Ιντσιρλίκ, έκοψε το ρεύμα και συνέλαβε πιλότους. Ο Μ.Ομπάμα τονίζει η Τουρκία να δράσει μέσα στο πλαίσιο του νόμου" ενώ η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα χαρακτήρισε το πραξικόπημα ως "τουρκική εξέγερση". Αυτό οδήγησε τον Ερντογάν να πιστεύει ότι υπάρχει κοινό δυτικό σχέδιο και καλεί τις ΗΠΑ αν είναι "στρατηγικός σύμμαχος" να παραδώσει τον Γκιουλέν.

Kαι ο Τούρκος Υπουργός suleymansoylu είπε πως οι ΗΠΑ είναι πίσω από το πραξικόπημα.

 

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα θα έχει σήμερα συνάντηση με τους συμβούλους του στους τομείς της εθνικής ασφαλείας και της εξωτερικής πολιτικής.

Μαζί τους θα συζητήσει την κατάσταση στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Η συνάντηση αναμένεται να ξεκινήσει στις 14:30 ώρα Γκρίνουιτς (17:30 ώρα Ελλάδας).

Οι Αμερικανικές εγκαταστάσεις στο Ιντσιρλίκ επιχειρούν με εσωτερική πηγή ρεύματος και η απώλεια της κύριας πηγής δεν επηρεάζει τις επιχειρήσεις που διεξάγει η βάση" ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Υπό κράτηση είναι ο Διοικητής της Δεύτερης Στρατιάς που διεξάγει τον πόλεμο κατά του PKK και ο Διοικητής της Τρίτης Στρατιάς. Οι συλλήψεις είναι πάρα πολλές και αφορούν όλες τις βαθμίδες του στρατεύματος πράγμα που δεν συνάδει με την αποτυχία του πραξικοπήματος.

265 είναι οι νεκροί,  1600 οι τραυματίες,  3000 στρατιώτες έχουν συλληφθεί μαζί με 2700 δικαστές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ