Κόσμος

Ο Τούρκος Χωρίς ‘’Πλάτες ‘’ Ποτέ δεν Κάνει το Παλληκάρι – Η Ελλάδα δεν Πρέπει να το Αγνοεί …

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε για τις διπλωματικές κινήσεις της Τουρκίας, που ίσως φαίνονται να συγκρούονται με την πολιτική των ΗΠΑ, όμως στη συντριπτική τους πλειοψηφία αποτελούν επιλογές που τυγχάνουν της έγκρισης ή κατευθύνονται από τις ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο δηλαδή ότι ενώ η Τουρκία ανακοίνωσε ξεκάθαρα ότι η Ρωσία είναι ευπρόσδεκτη να χρησιμοποιεί τη βάση του Ιντζιρλίκ, στον «κοινό αγώνα» κατά της τρομοκρατίας,  στα πλαίσια της αποκατάστασης των διπλωματικών τους σχέσεων, μετά την συγνώμη του Ερντογάν, αμέσως έσπευσε να αρνηθεί την προσφορά αυτή μετά από άμεση παρέμβαση των αμερικανών. Εξάλλου πολλές φορές οι αμερικανοί τους έχουν χρησιμοποιήσει ή ανεχθεί προκειμένου να μην φανούν ή ενοχοποιηθούν οι ίδιοι, όπως στο παιχνίδι με τους ισλαμιστές, που οι ΗΠΑ στηρίζανε πίσω από την Τουρκία μέχρι να εμφανιστούν οι Ρώσοι. Με την εμφάνιση των Ρώσων παίξανε πάλι το παιχνίδι των ΗΠΑ εμποδίζοντας τη δράση της ρωσικής αεροπορίας, ενώ τώρα που μας τελειώνουν οι τρομοκράτες κάνουν τα καλά παιδιά, για να σώσουν το παιχνίδι με τους Κούρδους.

Έτσι, μετά από προτροπή των ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου για την παραχώρηση της χρήσης της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ στην ρωσική αεροπορία, σαν απόλυτα υπάκουα παιδιά δήλωσαν ότι αποκλείεται η χρήση της βάσης από ρωσικά μαχητικά. Σημειώνεται ότι πρόκειται για αεροπορική βάση που λειτουργεί με κονδύλια του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ προφανώς αγνοούσε ότι η βάση αυτή έχει γίνει και με λεφτά του ΝΑΤΟ, οπότε υπήρξε παρέμβαση από Ουάσιγκτον και ο ίδιος προχώρησε σε νέα δήλωση: «Δεν εννοούσα χρήση της βάσης Ινσιρλίκ από ρωσικά αεροσκάφη», είπε τώρα ως διευκρίνηση της είδησης που είχε κυκλοφορήσει ευρέως στον τουρκικό τύπο για παραχώρηση πρόσβασης στους Ρώσους στο Ιντσιρλίκ,στη νότια επαρχία των Αδάνων.

Θεωρούμε ότι η Τουρκία αποτελεί πειθήνιο όργανο των ΗΠΑ και πάντα τελικά ενεργεί κάτω από τις υπερατλαντικές επιλογές. Έστω και αν πολλές φορές φαίνεται το αντίθετο, η στρατηγική τους τελικά καταλήγει στη συμφωνία με τους αμερικανούς. Η Ελλάδα αυτό το γνωρίζει πολύ καλά από τα χρόνια ακόμα της Κυπριακής τραγωδίας και πρέπει πάντα να το θεωρεί ως δεδομένο … ο Τούρκος χωρίς πλάτες ποτέ δεν κάνει το παλληκάρι …

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο Ζελένσκυ σε πανικό: Μία ρωσική τεθωρακισμένη Μεραρχία κινείται ανεξέλεγκτα στο Χάρκοβο ενώ συναντώνται Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ (Βίντεο)

ΟΙ Ρώσοι προελαύνουν σε Ζαπορίζιε Χερσώνα και Ντιεπρπετρόφσκ-Αλεξάνντερ Ζιμόφσκυ : Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν...