Αρχείο

Washington Post: «Μαντίλι στην ΕΕ θα κουνήσουν» η Ελλάδα, η Γαλλία, η Δανία, η Ολλανδία, Σουηδία και η Ουγγαρία

Προοίμιο καταιγιστικών εξελίξεων οι οποίες συμπεριλαμβάνουν και την έξοδο από την ΕΕ και της  χώρας μας  προαναγγέλλει στην ουσία η Ουάσιγκτον μετά την «σφαλιάρα» που έδωσαν οι Βρετανοί στην γερμανοκρατούμενη ΕΕ, γράφει  η Washington Post και αναμεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων.

Πρόκειται στην ουσία για τους επόμενους που θα αποχωρίσουν από το παιχνίδι  και τα σχέδια της Γερμανίας στην Ευρώπη. Οι Αμερικανοί προαναγγέλλουν λοιπόν την αποχώρησή των κάτωθι  χωρών:

Σουηδία

Η Σουηδία Βρετανία θεωρεί το δικό της «σκανδιναβικό ζήτημα» ανάλογο με το βρετανικό για αυτό και η χώρα αρνήθηκε παλαιότερα να εισέλθει στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Πέρυσι η Σουηδία δέχθηκε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες αντιμετωπίζοντας τεράστια προβλήματα με την ένταξη τους στην σουηδική κοινωνία .

Εξαιτίας αυτού του θέματος , είχαμε ραγδαία άνοδο της ακροδεξιάς η οποία κερδίζει συνεχώς σε δημοτικότητα, και η οποία μπορεί να συγκριθεί με το δημοφιλές βρετανικό κόμμα UKIP, που ήταν υπέρ της ανεξαρτησίας από την ΕΕ.

Οι περισσότεροι Σουηδοί εξακολουθούν να έχουν μια θετική στάση απέναντι στην ΕΕ, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εάν μετά το Brexit, το Βερολίνο προσπαθήσει  με άκομψο τρόπο να ενισχύσει την ενσωμάτωση των χωρών ( ομοσπονδοποίηση), οι Σουηδοί ενδεχομένως να αντιδράσουν άμεσα με δημοψήφισμα και ανεξαρτησία από την ένωση .

Δανία

Στο δημοψήφισμα του περασμένου έτους, οι Δανοί καταψήφισαν την μεταβίβαση πρόσθετων εξουσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το γεγονός αυτό, βέβαια, δεν είναι αρκετό για να προβλέψει κάποιος την άμεση απόσυρση της Δανίας από την ΕΕ. Ωστόσο, τρεις  παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν θεαματικά την γνώμη των κατοίκων της.

Πρώτον, πολλοί Δανοί φοβούνται ότι η αύξηση των μεταναστευτικών ροών θα «ταρακουνήσει» η ακόμη και θα διαλύσει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στην μικρή χώρα τους.

Δεύτερον, πριν από τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ , η Δανία ΕΕ στηρίχθηκε σε ένα ισχυρό σύμμαχο, το Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο αποφάσισε να αποχωρίσει με  το Brexit.

Ένας τρίτος παράγοντας είναι ο φόβος μιας άμεσης   «επέκτασης» του γερμανικού "Δ’ Ράιχ" με πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο της χώρας , με σκοπό να μειωθεί το κόστος της «ζημιάς» από το BREXIT.

Ελλάδα

Η κρίση του ελληνικού χρέους δεν είναι αυτή την δεδομένη περίοδο σε ημερήσια διάταξη, αλλά αργά ή γρήγορα θα κάνει πάρα πολύ αισθητή την «ύπαρξη της» .Η απομείωση του χρέους είναι βασικό συστατικό του σχεδίου για διάσωση της ελληνικής οικονομίας . 

Είναι πιθανό ότι σε συνδυασμό με ένα Brexit αυτή η κρίση να οδηγήσει στην έξοδο την χώρα από την ΕΕ.

Όσο για την χρηματοδοτική βοήθεια προς την Αθήνα, υπάρχει ακόμη , φαινομενικά, υψηλό επίπεδο συνοχής στη ζώνη του ευρώ. Όμως, μετά την αποχώρηση της Βρετανία, ίσως, οι χώρες της ευρωζώνης να μην στηρίξουν πλέον την Ελλάδα τόσο έντονα όπως πριν.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να υλοποιήσει δημοψήφισμα κατά της ΕΕ με την πίεση του ακροδεξιού κόμματος , καθώς η ίδια η ΕΕ θα πιέσει για τη διατήρηση της ενότητας μεταξύ των υπολοίπων κρατών μελών», αναφέρει η εφημερίδα Washington Post.

Ολλανδία

Οι πολιτικές αξιολογήσεις για την Ολλανδία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αυτήν την δεδομένη χρονική περίοδο το ακροδεξιό "Κόμμα της Ελευθερίας" του Geert Wilders, παίρνει σαφές προβάδισμα . Ο Ολλανδός πολιτικός εξέφρασε την ελπίδα για την διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με την αποχώρηση από την ΕΕ.

«Αν θέλουμε να επιβιώσουμε ως έθνος, πρέπει να σταματήσουμε την ροή της μετανάστευσης και τον εξισλαμισμό της Ολλανδίας. Δεν μπορούμε να το πετύχουν αυτό όμως στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.», είπε ο ίδιος σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο BBC.

Ουγγαρία

Ο γνωστός για τις θέσεις του, Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban, είναι ίσως ο μεγαλύτερος πολέμιος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ίδιος σχεδιάζει να διεξαγάγει δημοψήφισμα, με  το οποίο θα χτυπήσει καίρια την ήδη  προβληματική συνοχή της ΕΕ.

Μιλάμε για την ψηφοφορία με κύριο  θέμα την μετανάστευση. Οι Ούγγροι θα αποφασίσουν κατά πόσον η ΕΕ έχει το δικαίωμα να αναδιανείμει πρόσφυγες μεταξύ των χωρών μελών, χωρίς τη συγκατάθεση των εθνικών κοινοβουλίων.

Το δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την ΕΕ στην Ουγγαρία ίσως και να μην υλοποιηθεί ποτέ . Αλλά είναι πιθανό να υπάρξει τελικά η ψηφοφορία για το μεταναστευτικό που θα αποτελεί έμμεση αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των Βρυξελλών, γράφει η Washington Post.

Γαλλία

«Οι Γάλλοι είναι οι πιο μανιώδεις ευρωσκεπτικιστές στην ΕΕ σε ποσοστό 61 τοις εκατό» , αναφέρουν Αμερικανοί ειδικοί αναλυτές.

Πολλοί βλέπουν ως ρίζα των προβλημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κοινωνικά και εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζει τη Γαλλία,  μεταξύ αυτών όμως είναι και  η αδύναμη οικονομία και η απειλή της τρομοκρατίας.

Αυτές οι δυσκολίες μπορεί να αποτελέσουν « πυρηνικό όπλο» στα χέρια του "Εθνικού Μετώπου", το οποίο αναμένεται να αυξήσει την επιρροή του μετά τις επόμενες εκλογές. Η αρχηγός του κόμματος, Marine Le Pen, που υποστήριζε θερμά το Brexit, προετοιμάζει ένα τέτοιο σενάριο και για τη Γαλλία στο μέλλον.

Με λίγα λόγια διαλύεται η ευρωπαϊκή πολυεθνική με την ονομασία ΕΕ, διότι πολύ απλά διαλύεται στα εξ ων συνετέθη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...