Πολιτική

K.Μητσοτάκης: "Εγκληματική η απλή αναλογική - Θα την καταργήσω αν την ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ" [βίντεο]


Σκληρή προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την αλλαγή του εκλογικού νόμου εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ στην εκπομπή «Ενικός» με το Νίκο Χατζηνικολάου στο Star Channel η απλή αναλογική είναι συνταγή για την απόλυτη ακυβερνησία. Κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι είναι υπεύθυνος για αυτό που κάνει, ανέφερε πως «στην αποχώρησή του θέλει να βάλει βόμβα στα θεμέλια του πολιτικού συστήματος».

Εγκληματική η απλή αναλογική, θα την καταργήσω ως κυβέρνηση

Ο κ. Μητσοτάκης εξηγώντας την άρνησή του στην απλή αναλογική, σημείωσε ότι μεταξύ άλλων θα σήμαινε οι χρειάζονται τρεις κυβερνητικοί εταίροι. Και πως «μεγάλος συνασπισμός θα σήμαινε η Χρυσή Αυγή αξιωματική αντιπολίτευση».

Τόνισε πως ο Αλέξης Τσίπρας θέλει την απλή αναλογική για να κόψει το ρεύμα της ΝΔ αλλά, όπως είπε, δεν θα τα καταφέρει και δεσμεύτηκε: «Αν ψηφίσει την απλή αναλογική, αμέσως, μόλις γίνουμε κυβέρνηση, σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο, θα ανοίξω συζήτηση εκλογικού νόμου». Είπε ότι θα συμπεριλάβει και το δικαίωμα ψήφου των ομογενών στον τόπο κατοικίας τους, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στην ψήφο στα 17.

Γιατί ζητώ εκλογές

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επέμεινε επίσης στο αίτημα για εκλογές λέγοντας πως το κόστος παραμονής της σημερινής κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από το κόστος απομάκρυνσής της.

Οπως τόνισε δε «ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα και τα capital controls η ζημιά στην πραγματική οικονομία είναι τεράστια».

Τρία χρόνια πήγαν χαμένα

Ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι «δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι είναι τρία χρόνια χαμένα» εξηγώντας ότι στο τέλος του 2017 θα είμαστε στα ίδια με τα τέλη του 2014». Οπως τόνισε είναι «τεράστιο το πλήγμα αξιοπιστίας της χώρας και ιδίως τώρα» όπως είπε, παρομοιάζοντας την Ελλάδα με «καρυδότσουφλο σε μια ευρωπαϊκή θάλασσα ταραγμένη μετά το Brexit».

Brexit δεν έχει γίνει ακόμη και δεν ξέρω αν θα γίνει

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με το Brexit.

«Brexit δεν έχει γίνει ακόμη και δεν ξέρω αν θα γίνει» είπε, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω. Σημείωσε ωστόσο ότι η Ευρώπη πρέπει να «κοιταχθεί στον καθρέφτη της».

Στοχευμένες φοροαπαλλαγές

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για την κυβέρνηση και για την οικονομική και φορολογική πολιτική που εφαρμόζει.

«Όταν υπερφορολογείς, μειώνονται τα κρατικά έσοδα. Αυτό το ξέρουν όλοι, εκτός από τη σημερινή κυβέρνηση», ανέφερε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ θα τονώσει την αγορά ακινήτων.

«Εμείς θέλουμε να δρομολογήσουμε στοχευμένες φοροαπαλλαγές με προϋπόθεση να μειώσουμε ισόποσα τις δαπάνες», ανέφερε και διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν θα πει για παράδειγμα ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, αλλά ότι μπορεί σταδιακά να τον μειώσει ξεκινώντας από τα ακίνητα που δεν φέρνουν εισοδήματα. «Η ΝΔ πλήρωσε πολιτικά τον ΕΝΦΙΑ. Ενας φόρος κατοχής ακινήτων όμως είναι απαραίτητος. Δεν θα κάτσω σαν τον Τσίπρα εδώ μπροστά σας να σας πω ότι θα τον καταργήσω. Αλλά μπορώ να σας πω ότι σταδιακά θα τον μειώσουμε» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη να προωθηθούν ειδικά φορολογικά καθεστώτα, όπως πχ στην Κύπρο που θα κάνουν ελκυστικές τις επενδύσεις ακινήτων σε ξένους επενδυτές. Εξέφρασε δε την διαφωνία του σε έναν ενιαίο flat φορολογικό συντελεστή, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος πιστεύει στην κλιμάκωση της φορολογίας.

Εθνική γραμμή για πλεονάσματα 2%
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε την ανάγκη χάραξης μιας «εθνικής γραμμής» για πρωτογενή πλεονάσματα 2% μετά από το 2018. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είναι σε θέση τώρα η Ελλάδα να συζητήσει με την Ευρώπη μια νέα συμφωνία που θα δώσει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο, δηλαδή χαμηλότερα πλεονάσματα.

Οπως επεσήμανε ότι βασική διαφορά της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «εμείς ξέρουμε πώς να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα»

Συμφωνία κράτους-επιχειρηματιών

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία κράτους και επιχειρηματιών για την πάταξη της φοροδιαφυγής/φοροαποφυγής. «Αν σε πιάσω να μην αποδίδεις τον ΦΠΑ και σε πιάσω, θα πρέπει να σε τσακίσω. Αν εγώ κάνω μια καλή κίνηση, θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα συμφωνία. Αν δείξουμε εμπιστοσύνη στον Ελληνα επιχειρηματία, η συμμόρφωση θα αυξηθεί δραματικά» σημείωσε ενδεικτικά.

Μεταρρυθμίσεις

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές θα έπρεπε να αποτελούν ιδιοκτησία του ελληνικού πολιτικού συστήματος και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι δεν μπορεί να τις κάνει γιατί «δεν τις πιστεύει και δεν έχει την υπηρεσιακή ικανότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ στις μεταρρυθμίσεις είναι «τραβάτε με κι ας κλαίω» σημείωσε.

Πρόσθεσε επίσης ότι «για να ζητήσουμε πλεόνασμα 2% πρέπει να είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, που είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτές δεν θα έπρεπε να είναι καν στο τρίτο μνημόνιο, θα έπρεπε να είναι ιδιοκτησία της ελληνικής κυβέρνησης» σημείωσε.

«Αυτό που διαφοροποιεί τη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι εγώ ξέρω πως θα φέρω επενδύσεις και δουλειές», συνέχισε υπογραμμίζοντας πως το κριτήριο με το οποίο θα κριθεί αύριο η δική του κυβέρνηση είναι η αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι στην Ελλάδα δεν θα γίνει κούρεμα καταθέσεων εξηγώντας ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.

Για τους δημοσίους υπαλλήλους

Για το δημόσιο ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι θα κάνει απολύσεις μόνο εκείνων που μπήκαν παράνομα, με πλαστά πτυχία.

«Δεν αξίζουν να είναι στο δημόσιο και πρέπει να φύγουν. Οριζόντιες απολύσεις δεν θα γίνουν. Δεν χρειάζονται. Αυτό που χρειάζεται είναι καλύτερη κατανομή του προσωπικού», είπε κατηγορηματικά.

Οσοι έχουν πληγώσει το κόμμα δεν έχουν θέση στη ΝΔ

Σε ότι αφορά τη ΝΔ δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει μπροστά, μίλησε για ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού και διαμήνυσε ότι «πρόσωπα που έχουν στιγματίσει με τη συμπεριφορά τους δεν έχουν θέση στη δική μου ΝΔ».

Σε μια δημοκρατία οι πολίτες έχουν την ευθύνη των επιλογών τους

«Σε μια δημοκρατία οι πολίτες έχουν την ευθύνη των επιλογών τους και οι ηγεσίες την ευθύνη τήρησης των υποσχέσεών τους», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ερωτηθείς σχετικά, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει «κούρεμα» καταθέσεων.

Δεν θα κάνω μεταγραφές στελεχών από άλλο κόμμα

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να γίνουν μεταγραφές στελεχών όπως των Ευ. Βενιζέλου, Γιάννη Μανιάτη, Αννας Διαμαντοπούλου κλπ, ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής: «Αυτά τα πρόσωπα ανήκουν σε άλλο κόμμα. Δεν έχω καμία πρόθεση να κινηθώ σε μια τέτοια λογική μεταγραφών».

Στο «Ζάππειο» είχαμε λαϊκισμό

Στο Ζάππειο είχαμε μια υπερβολική δόση καλλιέργειας προσδοκιών. Εγώ έχω ασκήσει κριτική στα «Ζάππεια» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ ασκώντας κριτική στην προεκλογική καμπάνια της ΝΔ το 2012.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ