Κόσμος

«Φουντώνει» το βρετανικό κίνημα «Μένουμε Ευρώπη»

Η αίτηση για επαναληπτικό δημοψήφισμα έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 1 εκατομμύριο υπογραφές - Συγκέντρωση-μαμούθ στην πλατεία Τραφάλγκαρ ετοιμάζουν οι υποστηρικτές του #LondonStays, με 26 χιλιάδες άτομα να έχουν δηλώσει ήδη ότι θα παρευρεθούν

Πάνω από ένα εκατομμύριο υπογραφές έχει συγκεντρώσει μία ηλεκτρονική αίτηση, η οποία απευθύνεται στο βρετανικό κοινοβούλιο και ζητά να διοργανωθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα, μετά από εκείνο της Παρασκευής που «έβγαλε» τη χώρα από τη ΕΕ και την άφησε βαθιά διχασμένη.

Η μαζική ανταπόκριση των Βρετανών στο εν λόγω αίτημα είχε ως αποτέλεσμα να «κρασάρει» ο κυβερνητικός ιστότοπος που είχε δημοσιευτεί η αίτηση, λόγω της πρωτόγνωρης επισκεψιμότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των υπογραφών που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής (και αναμένεται να αυξηθεί και άλλο τις επόμενες ημέρες) είναι δέκα φορές μεγαλύτερος από εκείνον που απαιτείται για να συζητηθεί το εν λόγω αίτημα στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Η αίτηση, η οποία υποβλήθηκε από τον William Oliver Healey, δηλώνει τα εξής: «Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι καλούμε την κυβέρνηση να θεσπίσει και να εφαρμόσει έναν κανονισμό που θα ορίζει ότι, εάν το ποσοστό ψήφων υπέρ της παραμονής ή της εξόδου είναι λιγότερο από 60%, με προσέλευση μικρότερη από 75%, θα πρέπει να διεξάγεται επαναληπτικό δηψοψήφισμα».
Το Λονδίνο «πρωταγωνιστής» στις αντιδράσεις

Την ίδια στιγμή, η online εκστρατεία που ξεκίνησε εχτές ο δημοσιογράφος Τζέιμς ο'Μάλι και η οποία διεκδικεί την ανακήρυξη της βρετανικής πρωτεύουσας σε «ανεξάρτητη πόλη-κράτος» που θα έχει δικαίωμα να παραμείνει στην ΕΕ, έχει συγκεντρώσει ήδη πάνω από 100.000 υπογραφές, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα.

Δεκάδες χιλιάδες άτομα έσπευσαν να δηλώσουν την υποστήριξή τους στην διαδικτυακή αίτηση του Βρετανού δημοσιογράφου (με τον εύγλωττο τίτλο «Londependence») η οποία απευθύνει έκκληση στον Δήμαρχο της πόλης, Σαντίκ Καν να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε το Λονδίνο να αποφύγει το Brexit, με το επιχείρημα ότι η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων του ψήφισε Bremain!

Συγκεκριμένα 2.263.519 Λονδρέζοι ψήφισαν να παραμείνει η χώρα τους στην ΕΕ, ενώ στο αντίπαλο στρατόπεδο βρέθηκαν 1.513.232 συμπολίτες τους. Τα νούμερα αυτά αρκούν για να εξηγήσουν το τεράστιο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για την συγκεκριμένη αίτηση, το οποίο έχει εκπλήξει ακόμα και τον δημιουργό της. Όπως δηλώνει ο Τζέιμς ο'Μάλι, όταν έφτιαξε τη σχετική σελίδα στον ιστότοπο change.org, περίμενε πως θα «μάζευε» περί τις 200 υπογραφές και η ενθουσιώδης ανταπόκριση των Λονδρέζων τον έχει αφήσει άφωνο.

Συγκέντρωση-μαμούθ του «Μένουμε Ευρώπη» στην πλατεία Τραφάλγκαρ

Οι αντιδράσεις του στρατοπέδου του Bremain δεν πρόκειται, όπως φαίνεται, να περιοριστούν μόνο στο διαδίκτυο. Στις 28 Ιουνίου, οι υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ θα εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου.

Στη σελίδα του σχετικού event που έχει δημιουργηθεί στο Facebook, και στην οποία έχουν ήδη δηλώσει ότι θα παρευρεθούν 26.000 άτομα (με άλλα 50.000 να έχουν εκφράσει ενδιαφέρον) αναφέρεται ότι η εκδήλωση με τίτλο «London Stays», έχει ως σκοπό «να φέρει κοντά τους πολίτες, ώστε να συζητήσουν, να εμπνεύσουν ο ένας τον άλλον και - το σημαντικότερο - να αποφασίσουν ποιο είναι το επόμενο βήμα τους, ώστε να υπάρξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα».

«Το #LondonStays αφορά την ανάγκη να παραμείνει το Λονδίνο κοντά στους πολίτες της ΕΕ», αναφέρει η σελίδα, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για ένα «κάλεσμα στα όπλα» για να γίνει η βρετανική πρωτεύουσα «ανεξάρτητη πόλη-κράτος» και κρατώντας με αυτόν τον τρόπο αποστάσεις από το #Londependence.

protothema.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...