Κόσμος

Το «ρωσικό κέντρο πληροφοριών» στην Νικαράγουα ανησυχεί έντονα το αμερικανικό Πεντάγωνο

Η Μόσχα κατασκευάζει  μια υπερσύγχρονη εγκατάσταση συλλογής πληροφοριών (ELINT) στην  Νικαράγουα, η οποία έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των  εκπροσώπων  της στρατιωτικής κοινότητας πληροφοριών των ΗΠΑ, σύμφωνα με αμερικανικά και ρωσικά  μέσα ενημέρωσης.

Η  Ρωσία έχει θέσει σε εφαρμογή μια νέα προσπάθεια να διενεργήσει μια αποτελεσματικού τύπου  ηλεκτρονική επιτήρηση στο δυτικό ημισφαίριο. Η αμερικανική έκδοση του The Washington Free  Beacon δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο "Η Μόσχα κατασκευάζει  εγκατάσταση συλλογής πληροφοριών  στη Νικαράγουα."

«Η Μόσχα σαφώς και προσπαθεί να ενισχύσει τις στρατιωτικές και στρατιωτικές ς δυνατότητες της  στο δυτικό ημισφαίριο», διαβεβαιώνουν  Αμερικανοί ειδικοί.

Στρατιωτική πηγή που είναι ενήμερη στα τεκταινόμενα στην  Λατινική Αμερική είπε ότι,  η ενίσχυση των δραστηριοτήτων των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας αποτελεί  μέρος της συμφωνίας για την πώληση στην Νικαράγουα 50 ρωσικών  εκσυγχρονισμένων αρμάτων  μάχης T-72B3M.

Στην περίπτωση αυτή, τα άρματα μάχης  θα κόστιζαν  περίπου 80 εκατομμύρια δολάρια , κάτι που δεν «σηκώνει» σε καμία περίπτωση ο ισχνός  προϋπολογισμός της Νικαράγουας .

Η πώληση των νέων ρωσικών αρμάτων μάχης και η κατασκευή  της βάσης πληροφοριών προκάλεσε την μεγάλη ανησυχία  του αμερικανικού στρατού, αλλά και του Πενταγώνου .

Επιπλέον, η «συνεργασία»  της  «αριστερής» Νικαράγουα του Ντανιέλ Ορτέγκα υπονοεί  ότι ενδεχομένως και άλλες  χώρες της Λατινικής Αμερικής θα πράξουν το ίδιο .

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν δίνει  προσοχή σε αυτές τις πληροφορίες, και σημειώνει  μόνο ότι «ανήκουν στην σφαίρα της  επιστημονικής  φαντασίας».

Πρόκειται για μία βάση του ρωσικού παγκόσμιου συστήματος εντοπισμού GLONASS σε μια σειρά από χώρες της Λατινικής Αμερικής, με  ανοιχτές  και διαφανείς συμφωνίες»,  δήλωσε ρωσική  πηγή στο «Interfax».

GLONASS στη Νικαράγουα

Αμερικανοί αναλυτές πληροφοριών έδωσαν πληροφορίες ότι η Ρωσία προτίθεται να δημιουργήσει στη Νικαράγουα κινητό ψηφιακό  τοπογραφικό  κέντρο.

Στη σύνθεση του, θα διαθέτει  ένα συγκρότημα δορυφορικού εξοπλισμού πλοήγησης με ένα σταθμό  GLONASS, ο οποίος θα επιτρέψει στις ένοπλες δυνάμεις της  Νικαράγουα , να αναλύουν και να χρησιμοποιούν την κατάλληλη ποσότητα  πληροφοριών.

Όλα αυτά  δείχνουν ότι οι προσπάθειες του Ομπάμα να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Κούβα δεν ήταν επιτυχείς , και το ίδιο συνέβη και με τις  σχέσεις  των ΗΠΑ με τις αριστερές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής.

Ο επικεφαλής  της Νότιας Διοίκησης του στρατού των ΗΠΑ David Olsen είπε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογραμμίζουν  την διενέργεια ρωσικής «επιδρομής»  στο αμερικανικό ημισφαίριο. Η φύση της ρωσικής εμπλοκής στην ημισφαίριο μας δεν είναι νέα αλλά  δεν  είναι παρόμοια με άλλες χώρες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η συμφωνία για την κατασκευή της βάσης του συστήματος  GLONASS υπεγράφη τον Αύγουστο μεταξύ της Ρωσίας και της Νικαράγουας, και ετοιμάζεται στα βόρεια της πρωτεύουσας Μανάγκουα, ή, σύμφωνα με άλλες πηγές, στις ακτές της Καραϊβικής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ