Αρχείο

Το Ναυτικό των ΗΠΑ κατασκευάζει το «υπερσύγχρονο» υποβρύχιο USS South Dakota ως απάντηση στα αντίστοιχα ρωσικά

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )

Οι ΗΠΑ   αναγνωρίζοντας την πρόοδο που έχουν κάνει οι Ρώσοι στον τομέα της κατασκευής υποβρυχίων , ειδικά με την κλάση Yasen, θέλουν να δώσουν την δική τουw «απάντηση».

Έτσι ξεκίνησαν την κατασκευή υποβρύχιου  το οποίο θα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι διαθέτει  ακουστικά συστήματα αιχμής με την βοήθεια των οποίων θα α εντοπίζει τα πάντα στον βυθό, αναφέρει ρωσικό δημοσίευμα.

«Διανύουμε μια  εποχή που επικεντρώνεται η προσοχή σαφώς στον «υποθαλάσσιο πόλεμο », αναφέρει η  έκθεση που κυκλοφόρησε από το  αμερικανικό Κέντρο Στρατηγικών μελετών από τον  Γενάρη του 2015, υποστηρίζοντας   ότι το τεχνολογικό χάσμα μεταξύ των ΗΠΑ και των ανταγωνιστών της μικραίνει επικίνδυνα .

«Η Υπεροχή της Αμερικής στον  υποθαλάσσιο πόλεμο  είναι το προϊόν έρευνας  και ανάπτυξης δεκαετιών , η οποία έχει δημιουργήσει μια  εξελιγμένη αμυντική βιομηχανική βάση, με επιχειρησιακή εμπειρία και κατάρτιση υψηλής πιστότητας. Η υπεροχή αυτή, ωστόσο, απέχει πολύ από την εξασφαλισμένη νίκη στο μελλοντικό πεδίο της μάχης», προειδοποιεί η έκθεση.

Οι ανταγωνιστές της Αμερικής είναι πιθανό επιδιώξουν να αποκτήσουν  αυτού του είδους την τεχνολογία  ενώ εκσυγχρονίζουν τις δικές τους υποθαλάσσιες  δυνάμεις .

Για να διατηρηθεί το πλεονέκτημα  και σε αυτόν τον αιώνα, το Ναυτικό των ΗΠΑ θα πρέπει να επιταχυνθεί η καινοτομία στον υποθαλάσσιο πόλεμο,  επανεξετάζοντας το ρόλο των επανδρωμένων υποβρυχίων και την αξιοποίηση των αναδυόμενων τεχνολογιών για να παρατάξει η χώρα μια νέα αποτελεσματική «οικογένεια υποβρύχιων συστημάτων, αναφέρουν οι Αμερικανοί ειδήμονες.

Για να αποκτήσει σαφώς  πλεονέκτημα στον  υποθαλάσσιο πόλεμο  το Ναυτικό των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή κατασκευάζει ένα νέο υποβρύχιο κλάσης  Βιρτζίνια με την ονομασία USS South Dakota (SSN-790) , με την "ακουστικά χαρακτηριστικά ανωτερότητας", και φυσικά με τεχνολογία stealth.

Οι καινοτομίες που είναι  πολλές, αρκετές   από τις οποίες είναι απόρρητες και δεν είναι διαθέσιμες, Το νέο επίτευγμα  περιλαμβάνει  τεχνολογία που του δίνει την δυνατότατα  να διαθέτει   νέους πυραύλους  και πρόσθετα υλικά επίστρωσης για το κύτος, τονίζουν  αξιωματούχοι του Ναυτικού των ΗΠΑ .

Ένας από αυτούς τονίζει ότι  «ακουστική υπεροχή» σημαίνει μια "κατάσταση όπου τα αμερικανικά  υποβρύχια θα δύνανται  να επιχειρούν  απαρατήρητα μέσα ή κοντά σε εχθρικά ύδατα ή στην ακτογραμμή", ενώ διεξάγουν  αναγνωριστική  ή επιθετική αποστολή.

Ο υποναύαρχος Charles Richard,  τονίζει ότι η προσπάθεια του πολεμικού ναυτικού των  ΗΠΑ έχει σχέση με τα τελευταία προγράμματα  εκσυγχρονισμού  της Ρωσίας και της Κίνας, την  μείωση του τεχνολογικού χάσματος μεταξύ των αναδυόμενων δυνάμεων και των ΗΠΑ, που μέχρι στιγμής δεν απειλεί την ανωτερότητα της Ουάσιγκτον στον  υποθαλάσσιο πολέμου.

Επικείμενη απότομη αύξησης του  αριθμού όμως των κινεζικών υποβρύχιων δυνάμεων με ταυτόγχρονη αύξηση των βαλλιστικών πυραύλων τους , θα δύναται  να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, σε μακροπρόθεσμη βάση.

Το αμερικανικό υποβρύχιο USS South Dakota  (SSN-790) θα τεθεί επισήμως σε επιχειρησιακή λειτουργία τον Αύγουστο το 2018.

 

https://youtu.be/QW-JD1Wk3Ss

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ