Αρχείο

Σχεδόν 1,2 δισ δολάρια «ρίχνουν» οι Τούρκοι στην κατεχόμενη Κύπρο και κάποιοι νομίζουν ότι ο «Αττίλας» ετοιμάζεται να αποχωρήσει

Συμφωνία οικονομικής συνεργασίας   μεταξύ της Τουρκίας και των κατεχομένων , ύψους  3,5 δισεκατομμυρίων  τουρκικών λιρών ( 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια ) τα οποία θα διοχετευθούν σε έργα υποδομής στην Κύπρο, πραγματοποιήθηκε . Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης στις 29 Ιουνίου, αναφέρει ο τουρκικός τύπος.

Σημειώνουμε ότι μέρος των χρημάτων θα οδεύσει στην άμυνα, καταδεικνύοντας τα μακροχρόνια σχέδια της Άγκυρας για την μαρτυρική Κύπρο.   

Η συμφωνία υπεγράφη στην Άγκυρα στις 27 Μαΐου και τέθηκε σε ισχύ  μετά την επικύρωσή της από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας στις 13 Ιουνίου.

Η νέα συμφωνία θα χορηγεί  δάνεια και επιχορηγήσεις  ύψους  1,2 δις  δολαρίων από την Τουρκία στα κατεχόμενα για την υποστήριξη των δημόσιων οικονομικών, του πραγματικού τομέα, σε επενδύσεις σε  υποδομές, στην άμυνα και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για μια περίοδο τριών ετών.

Εκτός από την οικονομική βοήθεια, η Τουρκία θα παρέχει επίσης τεχνική υποστήριξη στην κατεχόμενη Κύπρο σε όλους τους τομείς για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί , όπως ζητήθηκε.

Επίσης, υπογράφηκε ένα μνημόνιο κατανόησης (MoU) για την ίδρυση  μιας κοινής τελωνειακής επιτροπής μεταξύ του τουρκικού υπουργείου εμπορίου και του ψευδο-υπουργείου Οικονομικών της τουρκοκυπριακής κοινότητας , όπως αποκάλυψε η επίσημη εφημερίδα της κυβερνήσεως στην Άγκυρα .

Με λίγα λόγια οι Τούρκοι «φεσώνουν» προκαταβολικά το νησί και η  Ελληνοκυπριακή πλευρά συζητά την ενοποίηση της νήσου, η οποία θα «χρωστάει» στην Άγκυρα όλον αυτόν τον πακτωλό χρημάτων, σε μια απευκτέα  ενδεχόμενη συμφωνία.

Επίσης κανένας  σώφρων και σκεπτόμενος πολιτικός δεν πρέπει να θεωρεί ότι η Τουρκία θα δώσει εντολή σε περίπτωση συμφωνίας, να αποχωρίσουν οι κατοχικές δυνάμεις.

Ενδεχομένως ο «Αττίλας» να ενδυθεί τον μανδύα των νατοϊκών δυνάμεων ή κάποιας άλλης  μορφής «ειρηνευτικής δύναμης» , αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποχωρίσει, οικιοθελώς.

Βαριά η ευθύνη της κυπριακής κυβέρνησης , η οποία δεν πρέπει να αποδεχθεί κανένα σχέδιο ενοποίησης της νήσου, διότι πολύ απλά θα χαθεί η κυριαρχία της Κυπριακής δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ