Κόσμος

Συμφωνία Ισραήλ- Τουρκίας που αλλάζει όλα τα δεδομένα για Ελλάδα και ΝΑ Μεσόγειο ...

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος  

Έχουμε εδώ και καιρό που παρακολουθούμε την αμοιβαία προσπάθεια επαναπροσέγγισης μεταξύ Ισραήλ – Τουρκίας, που διακόψανε επαφές όταν το πλοίο Μαβί Μαρμαρά είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας και μάλιστα κατά την διάρκεια επιχείρησης σε αυτό από Ισραηλινούς κομάντος είχαν σκοτωθεί εννέα Τούρκοι. Τότε η Τουρκία είχε θέσει τρείς όρους για την αποκατάσταση των σχέσεων. Από αυτούς το Ισραήλ εκπλήρωσε τους δύο που αφορούσαν την αποζημίωση των 9 Τούρκων αλλά και την δημόσια απολογία του για το γεγονός. Ο τρίτος  όρος που αφορά την άρση του αποκλεισμού της Γάζας, αποτελεί και το μεγάλο ζητούμενο καθόσον ούτε η Τουρκία, ούτε το Ισραήλ μπορούν να κάνουν πίσω, ο καθένας για τους δικούς του στρατηγικούς λόγους, εκεί αναζητείται ο μεγάλος συμβιβασμός…

Έτσι, αυτός ο συμβιβασμός αναζητείται από χθες σε συνάντηση στη Ρώμη μεταξύ των δύο χωρών. Απ’ότι έγινε γνωστό οι ομάδες των διαπραγματευτών κατέληξαν σε μια συμφωνία και αυτή θα υποβληθεί προς έγκριση στο συμβούλιο ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης την Τετάρτη, σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο. Σύμφωνα με ισραηλινούς αναλυτές, η επίτευξη συμφωνίας ήταν αναμενόμενη εξάλλου για το ίδιο θέμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα στον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών στην πρωτεύουσα της Ιταλίας, που κατέδειξε και σύγκληση απόψεων.

Είναι γεγονός πως στο θέμα της άρσης του αποκλεισμού της Γάζας θα γίνει συμβιβασμός. Οι φυσικός αποκλεισμός της από το Ισραήλ παραμένει. Όμως θα υπάρχει χαλάρωση, με τους Τούρκους να προμηθεύουν υλικά για την ανοικοδόμηση, φάρμακα, ενέργεια και άλλες υπηρεσίες, πάντοτε όμως μέσω του Ισραήλ και υπό τον αυστηρό του έλεγχο. Από πλευράς της η Άγκυρα ως ανταπόδοση τερμάτισε την επίσημη παρουσία της Χαμάς, την οποία το Ισραήλ θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, στην Τουρκία. Ο αρχηγός της Χαμάς Khaled Mashaal, που εδώ και δύο χρόνια είχε το αρχηγείο του στην Τουρκία και που εμφανίζονταν αρχηγικά σε επίσημες εκδηλώσεις της Τουρκίας και του ισλαμιστικού κόμματος του Ερντογάν, είναι εδώ και μήνες εξαφανισμένος. Δεν παρευρέθηκε μάλιστα ούτε στη φετινή ετήσια συνέλευση του κόμματος, όπου πέρυσι ήταν το πρόσωπο της συνέλευσης, ούτε και ήταν παρόν στο γάμο της κόρης του Ερντογάν το περασμένο Μάϊο. Στο ζήτημα της Γάζας παίζει και ένα σενάριο που είδε ξαφνικά το φως και μάλλον όχι τυχαία. Ο μεγάλος συμβιβασμός,  θα υλοποιηθεί με την κατασκευή τεχνητού νησιού λίγα μίλια από της ακτές της Γάζας που να συνδέεται με μια θαλασσογέφυρα με τη Γάζα. Στο τεχνητό νησί θα υπάρχει αεροδρόμιο και άλλες υπηρεσίες που θα κάνουν την πρόσβαση στη Γάζα από τον έξω κόσμο εφικτή. Όμως η θαλασσογέφυρα και η ασφάλεια θα βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο των Ισραηλινών. Εδώ παίζουν και επιπρόσθετα σενάρια. Το κόστος του εγχειρήματος είναι περίπου 5 δις δολλάρια και το Ισραήλ αναζητά επενδυτές. Ένα πιθανός επενδυτής αλλά και κατασκευαστής ίσως να είναι και η Τουρκία του Ερντογάν. Βέβαια αυτά τα περί τεχνητού νησιού, σύμφωνα με αναλυτές, μπορεί να είναι ακόμη μια ευρηματική μπλόφα των Ισραηλινών να παραπέμψουν τα πράγματα στις … καλένδες.

Θεωρούμε ότι Τουρκία και Ισραήλ φαίνονται αποφασισμένοι για νέα προσέγγιση, με την Τουρκία να επιδιώκει μέσα από αυτή αφενός την βελτίωση των σχέσεων της τόσο με τις ΗΠΑ όσο και τη Ρωσία αφετέρου να δείξει εικόνα ηγετικής δύναμης στον μουσουλμανικό κόσμο αλλάζοντας έστω και σε μικρό βαθμό τις συνθήκες στη Γάζα, ενώ ταυτόχρονα θα έρχεται όλο και πιο κοντά στο μεγάλο της στόχο που είναι η μεταφορά αερίου από την Μεσόγειο (τουλάχιστον από τα Ισραηλινά αποθέματα), στην Κ. Ευρώπη μέσω Τουρκίας, σπάζοντας σε αυτό τον τομέα την σχέση Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου και Ελλάδας. Όσο για το Ισραήλ η αποκατάσταση της φιλίας με την Τουρκία θα επαναφέρει για αυτό ένα παράγοντα ασφαλείας μέσα στην αποσταθεροποιημένη ΝΑ Μεσόγειο, ενώ η Ελλάδα και η Κύπρος σίγουρα θα πρέπει να επανεξετάσουν την σχέση τους με το Ισραήλ κάτω από τα νέα δεδομένα.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ