Αρχείο

ΣΟΚ: Τέλος το οικογενειακό άσυλο - Ξεκινούν εισβολές της εφορίας στα σπίτια πολιτών - «Κουρεμένοι» oι μισθοί και οι συντάξεις του Ιουνίου - Δείτε την φοροκαταιγίδα

Κατόπιν εντολής εισαγγελέα και υπό την προϋπόθεση παρουσίας δικαστικού λειτουργού οι ελεγκτές της Εφορίας θα μπορούν να διενεργούν και ελέγχους κατ' οίκον καταργώντας έτσι στην πράξη το οικογενειακό άσυλο. Πλέον μιλάμε για ολοκληρωτικό καθεστώς.

Η δυνατότητα των ελεγκτικών οργάνων της Φορολογικής Διοίκησης να εισέρχονται και στην κατοικία των φορολογουμένων για διενέργεια ελέγχου -κατόπιν σχετικής εντολής εισαγγελέα- προβλέπεται ήδη από το 2013 με τις διατάξεις του άρθρου 25 του Νόμου 4174.

Σύμφωνα με Τα Νέα, τώρα, με διατάξεις τις οποίες σύμφωνα με πληροφορίες εισηγούνται τα επιτελεία τόσο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη όσο και του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή, γίνονται τροποποιήσεις ώστε να είναι απαραίτητη για την είσοδο στα σπίτια των φορολογουμένων και η παρουσία δικαστικού λειτουργού.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να αυξήσει τις εισπράξεις από μεγαλο-οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών προωθεί ειδική διάταξη στη Βουλή με την οποία καθίσταται υποχρεωτική η δημοσιοποίηση στο Διαδίκτυο των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο από κάθε αιτία και των ασφαλιστικών οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Σα να μην έφτανε αυτό, απανωτά θα είναι από την εβδομάδα τα χτυπήματα της εφορίας σε μισθωτούς και συνταξιούχους, που θα διαπιστώσουν για πρώτη φορά το ύψος της περικοπής στο μισθό και τη σύνταξή τους, εξαιτίας της αύξησης στην παρακράτηση του φόρου εισοδήματος και της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Έτσι, οι μισθοί του Ιουνίου που καταβάλλονται στο τέλος του μήνα και οι συντάξεις του Ιουλίου που προκαταβάλλονται από τις 29 Ιουνίου ή λίγες ημέρες αργότερα (π.χ. οι επικουρικές θα καταβληθούν στις 4 Ιουλίου), θα υποστούν «κούρεμα» με βάση τα νέα δεδομένα.

Ειδικότερα, επιβαρύνσεις περιμένουν μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς παιδιά και με ετήσιο εισόδημα 8.636 ευρώ και άνω, όσους έχουν ένα παιδί και εισόδημα 8.863 ευρώ και άνω και όσους έχουν δύο παιδιά και εισόδημα από 9.091 ευρώ και άνω. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών σπεύδει τώρα να ετοιμάσει ερμηνευτική εγκύκλιο που θα διευκρινίζει αν τα προαναφερθέντα έμμεσα αφορολόγητα όρια ισχύουν και για τους δύο γονείς, υπό τον προϋπόθεση τουλάχιστον ότι ο ένας να είναι μισθωτός, συνταξιούχος ή αγρότης.

Η αύξηση της παρακράτησης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα γίνει αισθητή και σε δεύτερη φάση, την άνοιξη του 2017. Και αυτό διότι τα μέτρα ψηφίστηκαν τον Μάιο αλλά έχουν αναδρομική ισχύ, από την αρχή του 2016. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) όρισε για τους μισθούς και τις συντάξεις που καταβλήθηκαν πριν από τον Ιούνιο ότι δεν θα γίνει αναδρομική παρακράτηση, αλλά τα ποσά θα συμψηφιστούν κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων την προσεχή χρονιά.

Τα επόμενα «ηλεκτροσόκ» της εφορίας θα έρθουν:
-29 Ιουλίου: Λήγει η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος.

-30 Σεπτεμβρίου: Αναμένεται ότι θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Ταυτόχρονα λήγει η προθεσμία για τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.

-27 Οκτωβρίου: Δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ.

-30 Νοεμβρίου: Τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος.

-30 Δεκεμβρίου: Τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ και εξόφληση τελών κυκλοφορίας Ι.Χ. για το 2017. Θα ακολουθήσουν άλλη μία ή δύο δόσεις στο τέλος Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2017.

-Κάθε τέλος του μηνός θα πρέπει να πληρώνονται οι δόσεις χρεών που βρίσκονται σε ρύθμιση.

με πληροφορίες από protothema.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ