Αρχείο

Οι μυστικές συμφωνίες που μεταμόρφωσαν την παγκόσμια οικονομία

Η ιστορία έχει αποκαλύψει  μια σειρά από μυστικοπαθείς συμφωνίες, οι οποίες είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, με την απόκρυψη σημαντικότατων συμφωνιών,  ειδικά στο θέμα των αποθεματικών σε χρυσό. Μερικές από τις ιστορίες είναι πραγματικές, και μερικές αποτελούν αποκυήματα της φαντασίας, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα  .

Εδώ είναι μερικά παραδείγματα για το ποιες  παγκόσμιες οικονομικές αποφάσεις  έχουν υλοποιηθεί  κεκλεισμένων των θυρών.

Το ΔΝΤ χορηγεί μυστικά βοήθεια στην Ουκρανία

Πρόσφατα, η Ουκρανή  πολιτικός και πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο κατηγόρησε τον Πρόεδρο Πέτρ Ποροσένκο για την επίτευξη μια μυστικοπαθούς  συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Σύμφωνα με την συμφωνία, το Κίεβο θα εγκαταλείψει το έλεγχο των τιμών στην πώληση  της γης, στην ηλεκτρική ενέργεια και στο φυσικό  αέριο , δήλωσε ο Τιμοσένκο. Η Ουκρανία θα μειώσει  επίσης τις προνομιακές συντάξεις στους εκπαιδευτικούς  και το νοσηλευτικό  προσωπικό, πρόσθεσε η ίδια.

«Αυτό το έγγραφο είναι  μυστικό. Η κυβέρνηση και ο πρόεδρος υπέγραψαν μυστική συμφωνία πίσω από την πλάτη του ουκρανικού λαού», δήλωσε η Τιμοσένκο.

Ωστόσο, λίγο αργότερα το  ουκρανικό υπουργείο Οικονομικών απέρριψε τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι το τελικό κείμενο της συμφωνίας με το ΔΝΤ δεν είναι ακόμη έτοιμο. Σύμφωνα με το υπουργείο, το τελικό έγγραφο θα δημοσιεύονταν  μέσα σε ένα μήνα.

Το σχέδιο είχε ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό των τιμολογίων στο φυσικό αέριο, το ζεστό νερό και την  θέρμανση.

Το πρόγραμμα χορηγεί βοήθεια του ΔΝΤ προσφέροντας  17,5 δις $  στο Κίεβο. Τον Μάρτιο του 2014, δόθηκε η πρώτη δόση των 5 δισ $ . Το Κίεβο έλαβε τη δεύτερη δόση των 1,7 δις $, τον Αύγουστο του 2015. Ωστόσο, η τρίτη δόση της οικονομικής βοήθειας καθυστέρησε λόγω της πολιτικής αναταραχής στην Ουκρανία. Όμως, μετά την παραίτηση του Πρωθυπουργού Arseniy Yatsenyuk το ΔΝΤ επιβεβαίωσε την προθυμία του να συνεργαστεί με το Κίεβο.

Μυστική συμφωνία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας από το 1973

Στα τέλη Μαΐου, αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με μια μυστηριώδης συμφωνία μεταξύ της Ουάσιγκτον και Ριάντ. Μετά τον αραβο-ισραηλινό πόλεμο του 1973, τα μέλη του Οργανισμού Αραβικών Πετρελαϊκών  Χωρών κήρυξαν εμπάργκο στην εξαγωγή πετρελαίου σε απάντηση της στρατιωτικής  ενίσχυσης της Ουάσινγκτον στο Ισραήλ που οδήγησε στην «πρώτη πετρελαϊκή κρίση».

Ως αποτέλεσμα οι τιμές  του πετρελαίου να  τετραπλασιαστούν , ο πληθωρισμός αυξήθηκε, το χρηματιστήριο συντρίφθηκε στην κυριολεξία και το μέλλον της οικονομίας των ΗΠΑ βρέθηκε σε τρομερά δύσκολη θέση , σύμφωνα με το Bloomberg.

Για να σώσει την παρτίδα  ο Πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον έστειλε τον  William Simon, έναν νεοδιόριστο αξιωματούχο στο Υπουργείο Οικονομικών  στη Μέση Ανατολή. Ο στόχος της αποστολής του ήταν να επιτευχθεί μια επωφελή οικονομική συμφωνία με το Ριάντ.

Εκτός από μια πιθανή οικονομική κατάρρευση, οι ΗΠΑ ανησυχούσαν για την αυξανόμενη σοβιετική επιρροή στη Μέση Ανατολή. Ταυτόχρονα, το Ριάντ αναζήτησε μια μυστική συμφωνία, επειδή δεν ήθελε να κάνει δημόσιες σχέσεις  με τις ΗΠΑ,που ήταν ο επίσημος  υποστηρικτής του Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ως εκ τούτου, η συμφωνία πραγματοποιήθηκε  πίσω από κλειστές πόρτες. Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν να επενδυθούν  πετρο-δολάρια στα ταμεία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το Ριάντ κατέχει 116.800 δις δολάρια σε αμερικανικά χρεόγραφα , γεγονός που την καθιστά μεταξύ των κορυφαίων δώδεκα ξένων κρατών που κατέχουν αμερικανικούς τίτλους .

Στην Αμερική μεταφέρθηκε σχεδόν  όλο το χρυσάφι του κόσμου

Στην εποχή των παγκόσμιων συγκρούσεων και αναταραχών τον 20ου αιώνα, τα αποθέματα χρυσού έπρεπε να διαφυλαχθούν . Όταν η Ευρώπη βυθίζονταν αρχικά  σε έναν παγκόσμιο  πόλεμο και μετά σε ένα δεύτερο  , πολλά  ευρωπαϊκά έθνη  μετέφεραν τα αποθέματα  του χρυσού τους στις ΗΠΑ.

Μερικά από τα ισπανικά αποθέματα χρυσού μεταφέρθηκαν κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου του 1936-1939 στην  Σοβιετική Ένωση. Η Μόσχα υποστήριξε τους κομουνιστές  με προμήθειες όπλων, καθώς και με την αποστολή  στρατιωτικών  συμβούλων  στη χώρα.

Τα πάντα που σχετίζονται με τον ισπανικό χρυσό ήταν τυλιγμένα σε ένα πέπλο μυστηρίου. Τον Οκτώβριο του 1936, οι εκπρόσωποι του κομουνιστικού κόμματος  ζήτησαν  από τη Μόσχα να λάβει υπόψη την επιμέλεια  του  ισπανικού  χρυσού.

Σχεδόν 510 τόνοι χρυσού συσκευασμένοι σε 7.800 κιβώτια φορτώθηκαν σε τέσσερα Σοβιετικά πολεμικά  σκάφη και κινήθηκαν μέσω Οδησσό στη Μόσχα, και  αποθηκεύθηκαν  στο Υπουργείο Οικονομικών των Σοβιέτ.

Οι υποστηρικτές μιας άλλης  θεωρίας λένε ότι στις 21 Μαΐου 1949, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας υπέγραψαν μυστική συμφωνία για την μεταφορά στις  ΗΠΑ του γερμανικού χρυσού και των δυτικών συμμάχων της,  μέχρι το 2099.

Λόγω της συμφωνίας αυτής , η Γερμανία δεν μπορεί να θεωρηθεί ως κυρίαρχο κράτος και η οικονομία της υποτίθεται ότι ελέγχεται από τις ΗΠΑ με την κατοχή του γερμανικού χρυσού στα αμερικανικά ομοσπονδιακά αποθεματικά.

Έμμεση απόδειξη της ύπαρξής αυτής της θεωρίας είναι το γεγονός ότι κάθε καγκελάριος της Γερμανίας από το 1945,  πραγματοποιούσε  επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, λίγο μετά την έναρξη της θητείας του.

Η Γερμανία άρχισε να συσσωρεύει  αποθέματα χρυσού  μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Επί του παρόντος, π γερμανικός χρυσός είναι αποθηκευμένος στις ΗΠΑ αλλά  και σε  Βρετανία και  Γαλλία. Μέχρι το 2020, η  αμερικανική Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να επιστρέψει στη Γερμανία μόνο το 50 τοις εκατό των αποθεμάτων. Το σύστημα έχει επανειλημμένα επικριθεί στη Γερμανία λόγω  έλλειψης διαφάνειας.

Τώρα, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, η Γερμανία έχει αποθέματα χρυσού  3.400 τόνων, την  δεύτερη μεγαλύτερη ποσότητα χρυσού μετά τις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ευρώπη κατέβαλλαν το αντίτιμο στην  Ουάσιγκτον για την αγορά όπλων  και στρατιωτικού  εξοπλισμού μόνο με χρυσό. Ως αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ συγκεντρώσαν τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο. Το 1938, έφτασαν 13.000 τόνους, ενώ μέχρι το 1945, αυξήθηκαν σε 17.700 τόνους και το 1949 σε 21.800 τόνους.

Εκείνη την εποχή, το δολάριο ΗΠΑ ήταν  ισοδύναμο με τον χρυσό, επειδή η συναλλαγματική ισοτιμία του  ήταν συνδεδεμένη με την τιμή του χρυσού (μία ουγγιά του χρυσού εκτιμούνταν σε $ 35). Η κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα το νομισματικό σύστημα του Bretton Woods να μετατρέψει  το αμερικανικό δολάριο σε ένα παγκόσμιο εργαλείο πληρωμής και ένα αποθεματικό νόμισμα.

Αλλά στη δεκαετία του 1960, ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες αποκατάστησαν τις  οικονομίες τους, ενώ η αμερικανική οικονομία άρχισε να επιβραδύνει. Το σύστημα του Bretton Woods ήταν σε κρίση. Ένα βαρύ πλήγμα δέχθηκαν οι ΗΠΑ από τον Γάλλο ηγέτη Ντε Γκώλ .

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν στη Γαλλία,  ενίσχυσαν την εθνική οικονομία. Η Γαλλία είχε  εκδώσει το νέο φράγκο, αξίας 100 παλαιών φράγκων και για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, η χώρα  είχε ένα σταθερό νόμισμα.

Ο Ντε Γκώλ  δεν εμπιστεύονταν το δολάριο, και  περιέγραφε  το αμερικανικό νόμισμα, ως ένα  πράσινο κομμάτι χαρτιού. Το 1965, ο ίδιος είπε ότι ένα διεθνές σύστημα ανταλλαγής θα πρέπει να βασίζεται  αποκλειστικά στο χρυσό, και όχι στο δολάριο. Ζήτησε από την  Ουάσιγκτον  την ανταλλαγή  1,5 δις δολαρίων  σε μετρητά για το χρυσό από τα γαλλικά αποθέματα.

Η Ουάσιγκτον άρχισε να πιέζει το Παρίσι ως σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Στο τέλος  η Γαλλία αποσύρθηκε από τα στρατιωτικά προγράμματα της συμμαχίας . Κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο Ντε Γκωλ ζήτησε την ανταλλαγή  750 εκατομμυρίων δολαρίων σε χρυσό.

Η ανταλλαγή έγινε μέχρι το τέλος του 1965,  πραγματοποιήθηκε η αγορά χρυσού μόνο  800 εκατομμυρίων  σε δολάρια, από τα αρχικά  5,5 δισεκατομμύρια δολάρια .

Στη συνέχεια, οι κεντρικές τράπεζες της Ιαπωνίας, του Καναδά και οι  ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν να ανταλλάσσουν δολάρια με  χρυσό στις ΗΠΑ.

Το 1971, η Γερμανία αντάλλαξε  5 δισεκατομμύρια δολάρια  και αποσύρθηκε από το σύστημα του Bretton Woods.

Μέχρι τον Ιούλιο, τα αποθέματα χρυσού των ΗΠΑ έπεσαν κάτω από  10 δισεκατομμύρια δολάρια , και στις 15 Αυγούστου, 1971, ο Πρόεδρος Νίξον εξέδωσε διαταγή καθιστώντας το δολάριο μετατρέψιμο απευθείας σε χρυσό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...