Πολιτική

Ο αριθμοί δεν ευημερούν. Οι άνθρωποι πεθαίνουν

Μέσα από αυτή την στήλη πάντα προτιμώ να μεταφέρω τις προσωπικές μου εμπειρίες και τα βιώματά μου καθώς πιστεύω ότι τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί, κανένα νούμερο και καμία στατιστική ανάλυση, με το να ζεις μια κατάσταση εκ των έσω. Επειδή όμως βλέπω ότι υπάρχουν άνθρωποι που προτιμούν να διαβάσουν νούμερα και στατιστικά από το να ακούσουν και να πιστέψουν μια προσωπική μαρτυρία και σε πολλές περιπτώσεις αντιπαραβάλλουν στα γραφόμενά μου στατιστικά που δείχνουν ότι με τον τρόπο που κυβέρνησε την χώρα ο Τσάβες σχεδόν δημιούργησε έναν επίγειο παράδεισο, σήμερα θα τους κάνω τη … «χάρη».

Στοιχεία από διάφορες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και άλλες πηγές ανά τον κόσμο που δείχνουν τι σημαίνει να ζει κάποιος στη Βενεζουέλα σήμερα. Το ρητό λέει ότι όταν οι αριθμοί ευημερούν οι άνθρωποι πεθαίνουν. Kανένα ρητό όμως δεν λέει τι συμβαίνει στους ανθρώπους όταν οι αριθμοί και οι στατιστικές είναι άθλιες. Προσωπικά γνωρίζω την απάντηση, είναι αυτό που ζούμε καθημερινά στην Βενεζουέλα και κανένα ψυχρό νούμερο δεν μπορεί να καταγράψει.

1. Η πιο διεφθαρμένη χώρα στη Λατινική Αμερική

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Corruption Perceptions Index of Transparency International η Βενεζουέλα θεωρείται μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο, μαζί με τη Συρία, το Ιράκ και την Αϊτή. Η Βενεζουέλα με 17 πόντους "κερδίζει" την 158η θέση από τις 167 χώρες που συγκαταλέγονται στην λίστα. Στη λίστα αυτή το 100 είναι το μέγιστο νούμερο αναφοράς, έτσι ώστε να ταιριάζει περισσότερο με το ποσοστό που υποδηλώνει την παντελή απουσία της διαφθοράς.

2. Μία από τις χειρότερες χώρες για τις επιχειρήσεις

Η λίστα του Doing Business κατατάσσει τις χώρες ανάλογα με την ευκολία του επιχειρείν και στην λίστα που δημοσίευσε η Βενεζουέλα κατετάγη 186η από τις 189 που την απαρτίζουν. Αυτό σύμφωνα με την έκθεση επιβεβαιώνει ότι η Βενεζουέλα είναι μια από τις χώρες όπου είναι πιο ακριβές για να ανοίξει μια επιχείρηση και πιο ακριβές και χρονοβόρες στις διαδικασίες δανειοδότησης.

3. Καράκας, η πόλη με τις περισσότερες ανθρωποκτονίες

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Μεξικανικής ΜΚΟ Ασφάλεια, Δικαιοσύνη και Ειρήνη, το 2015 το Καράκας στην Βενεζουέλα κατετάγη 1ο αφού καταγράφηκαν 3.946 ανθρωποκτονίες, αντιπροσωπεύοντας 119,87 βίαιους θανάτους ανά 100.000 κατοίκους. Εκτός από την κορυφή το Maturín κατατάσσεται στον αριθμό 5 και η Βαλένθια στο νούμερο 7, με μέσους όρους 85.45 και 72.31 βίαιους θανάτους αντίστοιχα, ανά 100.000 κατοίκους.

4. Ο υψηλότερος πληθωρισμός στον κόσμο

Ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα κατά τη διάρκεια του 2015 ήταν 180%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας και αυτό την τοποθετεί ως τη χώρα με τον υψηλότερο πληθωρισμό στον κόσμο, ακολουθούμενη από μακριά από το Σουδάν που έχει πληθωρισμό 36,9% (το 2016 τα ανεπίσημα νούμερα μιλάνε για πληθωρισμό στο 720%).

5. Η χώρα με την πιο άθλια οικονομία στον κόσμο

Η Βενεζουέλα με 160 μονάδες κατετάγη 1η στη λίστα μιζέριας που καταρτίστηκε για το 2016 από το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg. Η παρούσα έκθεση αναλύει την ανεργία, τον πληθωρισμό αλλά και το πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να ζήσει και να εργαστεί ένας άνθρωπος σε 63 χώρες. Στην έκθεση αυτή η Αργεντινή ακολουθεί από απόσταση την Βενεζουέλα με 39.9 πόντους.

6. Η χώρα των μεταναστών

1.600.000 Βενεζολάνοι έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία 15 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο Simon Bolivar που ισοδυναμεί με το 4,28% του πληθυσμού. Το 80% των Βενεζολάνων μεταναστεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ισπανία. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται καθημερινά και αποτελεί τη μεγαλύτερη διασπορά στην ιστορία της Βενεζουέλας και συνέβη τα τελευταία χρόνια.

7. Η χώρα των ναρκωτικών

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ναρκωτικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών William Brownfield υπολογίζεται ότι 110 τόνοι κοκαΐνης έχουν περάσει από την Βενεζουέλα μόνο κατά το τελευταίο έτος. Οι περισσότερες από τις αποστολές ναρκωτικών από την Κολομβία έχουν περάσει από το έδαφος της Βενεζουέλας πριν κατευθυνθούν προς την Ευρώπη και την Αφρική. Από το 2011 η Βενεζουέλα θεωρείται η κύρια γέφυρα στην οδό της κοκαΐνης.

8. Η χώρα της ατιμωρησίας

Μεταξύ 2004-2013, το Ανώτατο Δικαστήριο δεν εξέδωσε καμία απόφαση εναντίον της κυβέρνησης. Σύμφωνα με ομάδα δικηγορών στην Βενεζουέλα και μετά την ανάλυση 45.474 υποθέσεων πολιτικών και εκλογικών των Συνταγματικών δικαστηρίων. Η έρευνα διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια σχεδόν δέκα χρόνων, ποτέ μια απόφαση δεν ήταν υπέρ ενός νόμου που ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο όταν ο νομός αυτός ήταν αντιθέτως με την στρατηγική της κυβέρνησης.

9. Χωρίς ελευθεροτυπία

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ελευθερία του Τύπου στην χώρα αφού στην ετήσια έκθεσή τους η Βενεζουέλα κατατάσσεται 139η από 180 χώρες, λόγω των βίαιων επιθέσεων που δέχονται οι εκπρόσωποί τους από την κυβέρνηση. Στην ίδια λίστα χαμηλά, σαν εχθρικές και κατά της ελευθερίας του Τύπου, βρίσκονται η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα, η Ρωσία και η Κίνα.

10. Η χειρότερη ποιότητα ζωής

Μέσα από έρευνες που διεξάγονται από το Numbeo, τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων στον κόσμο, η Βενεζουέλα είναι πρώτη στην λίστα με την χειρότερη ποιότητα ζωής, και ακολουθείται από τη Μογγολία το Βιετνάμ, την Αίγυπτο, το Μπαγκλαντές, την Καμπότζη, το Ιράν, τη Νιγηρία, τη Βολιβία και την Κένυα. Αυτή η λίστα βασίζεται στις μαρτυρίες πολιτών 86 χωρών με στοιχεία για τη ρύπανση, τις τιμές της ενέργειας, την ασφάλεια στους δρόμους, την υγεία, τις τιμές των τροφίμων, τις τιμές και την ποιότητα στέγασης αλλά και την οδική κυκλοφορία.

11. Από τις χειρότερες χώρες για τους ηλικιωμένους

Η μελέτη του Global Age Watch και του HelpAge International το 2015 δείχνει ότι η Βενεζουέλα είναι μία από τις χειρότερες χώρες για τους ηλικιωμένους και κατατάσσεται 76η. Η μελέτη αυτή βασίζεται στην ασφάλεια του εισοδήματος, το προσδόκιμο ζωής, τη ψυχολογική ευεξία, τη δυνατότητα να εργαστούν ή να εκπαιδευτούν, το περιβάλλον, την ασφάλεια, την πολιτική ελευθερία και τις κοινωνικές σχέσεις.

12. Μία από τις χώρες με τις χειρότερες συνθήκες οδικής κυκλοφορίας

Η εφαρμογή οδικής κυκλοφορίας Waze δημιούργησε μια κατάταξη από τις καλύτερες και τις χειρότερες χώρες στον κόσμο για τους αυτοκινητιστές και μοτοσικλετιστές και η Βενεζουέλα ήρθε τρίτη χειρότερη στον κόσμο, καθώς την προσπέρασαν μόνο η Γουατεμάλα και το Ελ Σαλβαδόρ. Η μελέτη έλαβε υπόψη το επίπεδο της κυκλοφορίας, την ποιότητα των δρόμων, των υποδομών, την ασφαλή οδήγηση και τις υπηρεσίες που παρέχονται προς τους οδηγούς.

13.Internet χαμηλή ταχύτητα

Σύμφωνα με την κατάταξη της διαγνωστικής εταιρείας Ookla, η Βενεζουέλα κατατάσσεται 194η στην παγκόσμια κατάταξη στο Internet με ταχύτητα 2,23 Mbps (προσωπικά στο σπίτι μου έχω 500 kbps = μισό Mbps) Από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής με την υψηλότερη μέση ταχύτητα είναι η Ουρουγουάη με 17,52 Mbps ακολουθούμενη από τη Χιλή με 15,47 Mbps, η Βραζιλία με 14,29 Mbps , Μεξικό, με 13,72 Mbps και η Δομινικανή Δημοκρατία με 7,81 Mbps.

14. Μία από τις χώρες με τη χειρότερη διατροφή

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναπτύξει μια μελέτη από τις διατροφικές συνήθειες, την ποιότητα των τροφίμων και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία φτιάχνοντας μια λίστα με τις 10 χώρες που έχουν την χειρότερη διατροφή στον κόσμο. Η Βενεζουέλα βρίσκεται στην θέση 4!

Όλα τα παραπάνω στοιχεία βέβαια μπορείτε να τα απορρίψετε όπως ο πρόεδρος Μαδούρο, λέγοντας γενικά και αόριστα ότι είναι προπαγάνδα του Ιμπεριαλισμού, πόλεμος από ντόπια και ξένα συμφέροντα και προσπάθεια να ανατρέψουν τον ίδιο και το καθεστώς. Το μόνο που θα μπορούσε να σας πείσει στην πραγματικότητα είναι να σας είχα εδώ μαζί μου για 10 λεπτά. Ούτε δευτερόλεπτο περισσότερο.
infognomonpolitics.blogspot.com

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...