Αρχείο

Ολοταχώς προς ακυβερνησία: Απλή αναλογική, δικαίωμα ψήφου στα 17 και δημοψηφίσματα από μια κυβέρνηση που τα "δίνει όλα" για να διασωθεί

Απλή αναλογική, δικαίωμα ψήφου στα 17 και δημοψηφίσματα για όλα τα...γούστα. Αυτές θα είναι οι τρεις κυρίως αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση με τον νέο εκλογικό νόμο για να δικαιολογήσει τον τίτλο της "κυβέρνησης της Αριστεράς".

Μνημονιακό προσωπείο αλλά όταν έρθει η ώρα των εκλογών να έχει και ένα επιχείρημα....αριστερό.

Βέβαια με δικαίωμα ψήφου στα 17 και δημοψηφίσματα όπου θα χρησιμοποιούνται για πολιτικές σκοπιμότητες είναι ορατή πλέον η ακυβερνησία...

Bέβαια το δικαίωμα ψήφου στα 17 μπορεί να γίνει και στα ...15 για να σωθεί η κυβέρνηση...Μήπως να το ξανασκεφτεί;

«Ήρθε η ώρα της απλής αναλογικής» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας μάλιστα το σύνθημα «Πρώτη φορά αριστερά, πρώτη φορά απλή αναλογική και ισοτιμία ψήφου».

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη βουλή η σχετική πρόταση νόμου, στην οποία, μεταξύ άλλων, θα προβλέπεται δικαίωμα ψήφου για όσους έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους

Αναφερόμενος στο θέμα του εκλογικού νόμου ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι μετά τις συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς, «φαίνεται ότι προκύπτει καταρχήν η συμφωνία όλων, εκτός της ΝΔ, για την κατάργηση του μπόνους των πενήντα εδρών αλλά και για την παροχή δικαιώματος ψήφου σε όσους έχουν κλείσει το 17ο έτος της ηλικίας τους».

Έχει έρθει η ώρα λοιπόν να ικανοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα των κοινωνικών κινημάτων και της αριστεράς, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι έχει έρθει η ώρα να δικαιωθούν όλοι όσοι αγωνίστηκαν για ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πράξει το ιστορικό του χρέος και θα μείνει πιστός στις δεσμεύσεις του και πέρα, σημείωσε, «όλοι θα κληθούν να αναλάβουν την πολιτική και ηθική ευθύνη που τους αναλογεί».

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε επίσης την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει το σχέδιό του για την Συνταγματική αναθεώρηση, διαβεβαιώνοντας ότι «εμείς θα καταθέσουμε με ευθύνη αλλά και συνέπεια τις προτάσεις μας για ώριμες δημοκρατικές και προοδευτικές τομές στο Σύνταγμα της χώρας».

O υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής από την πλευρά του ανέφερε σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει το δικαίωμα συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στη λήψη αποφάσεων μέσω δημοψηφισμάτων.

«Για να διευρύνουμε τη συμμετοχή των πολιτών στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση των πολιτικών εξετάζουμε την εισαγωγή αμεσοδημοκρατικών θεσμών, όπως τοπικά δημοψηφίσματα, ο συμμετοχικός προϋπολογισμός των ΟΤΑ, νομοθετικές πρωτοβουλίες πολιτών σε τοπικό επίπεδο κ.α.», σημειώνει.
Όπως τονίζει ο υπουργός, στόχος είναι το «συναποφασίζειν» και το «συνανήκειν», καθώς και «να προάγουμε την αίσθηση της κοινότητας και της ατομικής ευθύνης απέναντι στην κοινωνία».
Για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, ο αρμόδιος υπουργός επαναλαμβάνει την πρότασή του για κατανομή του 90% των εδρών με το σύστημα της απλής αναλογικής και το υπόλοιπο 10% (30 έδρες) να δίνεται ως μπόνους στο κόμμα ή τον συνδυασμό κομμάτων που συγκεντρώσει τουλάχιστον το 40% στις εκλογές.

Προτείνει, επίσης, «σπάσιμο» των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, δικαίωμα ψήφου από τα 17 έτη, συμμετοχή υπό όρους των ομογενών στις εκλογές κ.α.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές