Διατροφή
Ενημερώθηκε στις:

Και μετά αναρωτιόμαστε για τις ασθένειες και τα αυτοάνοσα νοσήματα(E120 Carmine)

Το πορφυρό κέλυφος, τα φτερά και τα αυγά του θηλυκού εντόμου κοχενίλλη δίνουν ένα λαμπερό, κόκκινο χρώμα σε χιλιάδες τρόφιμα, ποτά, καλλυντικά και φάρμακα. Συχνά χρωματίζουν ένα λαχταριστό παγωτό φράουλα, έναν ροζ χυμό γκρέιπ φρουτ, μια κόκκινη γρανίτα, ένα κατακόκκινο προκλητικό κραγιόν, ένα μοβ σαμπουάν, απολαυστικές βάφλες με σιρόπι κεράσι, γιαούρτια με κόκκινα φρούτα, ροζ λουκάνικα, κόκκινες κάψουλες. Το προϊόν της χημικής κατεργασίας των εντόμων ονομάζεται καρμίνιο.

Μελέτες του Τμήματος Αλλεργίας του πανεπιστημίου του Michigan αποκάλυψαν ότι οι περιπτώσεις αναφυλαξίας που προέρχονται από το καρμίνιο είναι αξιοσημείωτες. Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, η σκανθαρούχα χρωστική προξένησε σε κάποιους ανθρώπους αναφυλαξία (ορτικάρια), δερματικές ενοχλήσεις ( κνησμό, ερύθημα), πονοκέφαλο, άσθμα, ναυτία, πρήξιμο των ματιών ή της γλώσσας, ταχυκαρδία, υπόταση, αγγειοοίδημα και διάρροια.

Το έντομο που... Χρωματίζει χιλιάδες τρόφιμα και προϊόντα

Το πορφυρό κέλυφος, τα φτερά και τα αυγά του θηλυκού εντόμου κοχενίλλη δίνουν ένα λαμπερό, κόκ­κινο χρώμα σε χιλιάδες τρόφιμα, ποτά, καλλυντικά και φάρμακα. Συχνά χρωματίζουν ένα λαχταριστό παγω­τό φράουλα, έναν ροζ χυμό γρέιπ φρουτ, μια κόκκινη γρανίτα, ένα κατακόκκινο προκλητικό κραγιόν, ένα και­νούριο μοβ σαμπουάν, απολαυστικές βάφλες με σιρόπι κεράσι, γιαούρτια με κόκκινα φρούτα, ροζ λουκάνικα, κόκκινες κάψουλες.

Το προϊόν της χημικής κατεργασίας των εντόμων ονομάζεται καρμίνιο. Μελέτες του τμήματος Αλλεργί­ας του Πανεπιστημίου του Michigan αποκάλυψαν ότι οι περιπτώσεις αναφυλαξίας που προέρχονται από το καρμίνιο είναι αξιοσημείωτες. Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, η σκανθαρούχα χρωστική προξένησε σε κάποιους ανθρώπους αναφυλαξία (ορτικάρια), δερ­ματικές ενοχλήσεις (κνησμό, ερύθημα), πονοκέφα­λο, άσθμα, ναυτία, πρήξιμο των ματιών ή της γλώσ­σας ταχυκαρδία, υπόταση, αγγειοοίδημα και διάρροια.

 

Το κόλπο με τα πολλά ονόματα

Ο μακρύς κατάλογος των προϊόντων στα οποία προ­στίθεται το καρμίνιο περιλαμβάνει παγωτά, γρανίτες, γιαούρτια χυμούς, ποτά, γλυκά, μπισκότα, κέικ, καρα­μέλες, τσίχλες, γέμιση φρούτου σε τυποποιημένα τρό­φιμα, σιρόπια, μαρμελάδες, κομπόστες, γαλακτοκομικά με φράουλα, κοκτέιλ φρούτων, παιδικές τροφές, τυριά τσενταρ, αποξηραμένα ψαρια, σάλτσες ντοματας, επι­δόρπια με ζελατίνη (ζελέ), κερασάκια ζαχαροπλαστικής (μαρασκίνο), προϊόντα με αστακό και καβούρι, λικέρ, ξίδια, πουτίγκες, χαβιάρι, επεξεργασμένα κρέατα (λου­κάνικα), βιταμίνες, φάρμακα, αλοιφές, παστίλιες για τον βήχα, προϊόντα μαλλιών, και περιποίησης του δέρμα­τος, σκιές ματιών, ρουζ, πούδρες, κραγιόν λιπ γκλος βερνίκια νυχιών. Το χρώμα που προσφέρει ποικίλει από έντονο ροζ, πορτοκαλί, και βαθύ κόκκινο έως σκούρο μοβ. Στις ετικέτες συναντάται επίσης με το όνομα Cl Natural red no4, Carmine, Crimson Lake, Cochineal, Carminic acid, Cl 75470. Όμως, όπως ισχυρίζεται το ινστιτούτο Βελονισμού του Michigan, ο χρωματισμός των τροφίμων και των καλλυντικών συχνά αποτελεί προστατευμένο εμπορικό μυστικό των εταιριών, γεγο­νός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την επιβεβαίωση της ύπαρξης καρμινίου σε ένα προϊόν.

Μέχρι τώρα, το καρμίνιο αναφερόταν στις ετικέτες σαν πρόσθετο χρώμα, χωρίς περισσότερες λεπτομέρει­ες. Όμως, από τις 5 Ιανουαρίου 2011 η αμερικανική Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) υποχρεώ­νει τις εταιρίες που χρησιμοποιούν σκόνη σκαθαριού στα προϊόντα τους να αναγράφουν καθαρά την λέξη «καρμίνιο». Ωστόσο, απέρριψε το αίτημα για την επι­σήμανση της προέλευσης της χρωστικής ουσίας.Έτσι το σκαθάρι θα συνεχίσει να καταλήγει ανώνυμο στο στομάχι ή το δέρμα των καταναλωτών. Τι γίνεται όμως με τους ανθρώπους που δεν θέλουν ή δεν τους επι­τρέπει η θρησκεία τους να τρώνε ζωικά προϊόντα (και δη έντομα); Αυτοί, μαζί με τους καταναλωτές, στερού­νται το δικαίωμα γνώσης και άρα, επιλογής.

Μας έρχεται από Λατινική Αμερική

Κύριος προμηθευτής του καρμινίου είναι το Περού, διαθέτοντας είτε έτοιμη σκόνη είτε αποξηραμένα σκα­θάρια με το κιλό, για να φτιάξει ο καθένας το δικό του χρώμα. Τα θηλυκά έντομα και τα αυγά τους συλλέγονται με παραδοσιακό τρόπο από τους κάκτους της ερήμου των Άνδεων, αποξηραίνονται, βράζονται και φιλτράρονται, για να αποδώσουν το καρμινικό οξύ, τη δηλητηριώδη ουσία που παράγει το σκαθάρι για να απωθεί τους εχθρούς του. Τα έντομα ζουν επίσης στην Βολιβία, την Χιλή, τα κανάρια νησιά και το Μεξικό. Το καρμίνιο αποτελεί την πιο γνωστή από τις διάφορες χρωστικές που παράγονται από έντομα, ενώ η χρήση του απαγορεύεται στη Σαουδική Αραβία.

Τι πρέπει να γίνει

Και ενώ αυτά συνέβαιναν σε άλλες εποχές, ποια είναι η λύση σήμερα για όσους/ες δεν ενθουσιάζονται με την ιδέα να χρωματίζεται το γιαούρτι τους με χυμό από έντομα ή να βάφουν τα χείλη τους με ζουμί από σκαθάρια; Μάλλον να διαγράφουν από τη ζωή τους τα τυποποιημένα, ψεύτικα χρωματισμένα προϊόντα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...