Κόσμος

Η Τουρκία δίνει ασυλία στους στρατιώτες που θα σκοτώνουν Κούρδους αμάχους και αντάρτες

Το τουρκικό κοινοβούλιο  περάσει ένα νόμο που χορηγεί ασυλία σε Τούρκους στρατιώτες  που πολεμούν με  Κούρδους μαχητές στα νοτιοανατολικά, μια κίνηση που οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν ότι θα «ενθαρρύνει  νέες παραβιάσεις  των ανθρωπίνων  δικαιωμάτων », αναφέρουν τα ΜΜΕ.

Ο νόμος, που ψηφίστηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο αργά την Πέμπτη, χαιρετίστηκε από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το οποίο ανακοίνωσε  ότι θα ενισχύσει με αυτόν τον τρόπο την εμπιστοσύνη των στρατιωτών που πολεμούν "τρομοκράτες" στα νοτιοανατολικά της χώρας.

«Αυτός ο νόμος είναι ένα δώρο στις δυνάμεις ασφαλείας μας, οι οποίες με θάρρος αγωνίζονται ενάντια στους τρομοκράτες στην περιοχή», είπε ο υπουργός Άμυνας Fikri Ισίκ  στο κοινοβούλιο.

Ο  Kenneth Roth, εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης Human Rights Watch, προειδοποίησε το Σάββατο ότι ο νόμος αυτός που  δίνει ασυλία θα επιφέρει  παραβιάσεις από τον τουρκικό στρατό  στα νοτιοανατολικά.

Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν εμπλακεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις με το  εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), από τον  Ιούλιο του 2015.

Σύμφωνα με τον προηγούμενο νόμο τα εγκλήματα  που διέπραξαν οι άνδρες των  τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας θεωρούνται «στρατιωτικά  εγκλήματα » και κανονικά δικάζονταν από στρατοδικείο.

Μεταξύ άλλων πτυχών του νομοσχεδίου, η έρευνα και οι επιχειρήσεις των διοικητών και του αρχηγού  του γενικού επιτελείου δεν θα απαιτούν πλέον την άδεια του πρωθυπουργού.

Επιπλέον, θα επιτραπεί σε διοικητές του στρατού να εκδίδουν  εντάλματα έρευνας έκτακτης ανάγκης σε  σπίτια, χώρους εργασίας ή άλλους ιδιωτικούς χώρους. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που ασχολούνται με τις αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες  προστατεύονται επίσης από τη δίωξη.

Ο νόμος ψηφίστηκε με τη στήριξη των τριών από τα τέσσερα μεγάλα πολιτικά κόμματα στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) κατήγγειλε το νομοσχέδιο ως «συμφωνία πραξικόπημα μεταξύ της κυβέρνησης και του στρατού".

Προειδοποίησε ότι ο νέος νόμος θα παραδώσει άνευ προηγουμένου εξουσίες στους Τούρκους  στρατιώτες παρόμοιες με εκείνες που υπήρχαν  την δεκαετία του 1990.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα υποστήριξε ότι ο τουρκικός στρατός έχει  σκοτώσει πάνω από 7.600 μέλη του ΡΚΚ στο Ιράκ και την Τουρκία, κάτι που αμφισβητείται έντονα όμως στην ίδια την οργάνωση .

Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το ΡΚΚ όταν ξεκίνησε ο ένοπλος αγώνας κατά του τουρκικού κράτους για την δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...