Κόσμος

Η οριοθέτηση των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου με το Μαυροβούνιο αποτελεί την «σπίθα» στην μπαρουταποθήκη των Βαλκανίων

Η συμφωνία οριοθέτησης στα  σύνορα μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και του Μαυροβουνίου η οποία υπογράφηκε στα τέλη Αυγούστου του περασμένου έτους στη Βιέννη, οδεύει σε πλήρη και παταγώδη αποτυχία, αναφέρουν ευρωπαϊκά ΜΜΕ .

Η «αποτυχία» αυτή έχει προεκτάσεις και επιπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή αλλά και σε ολόκληρα τα Βαλκάνια.

Τονίζεται ότι  η συμφωνία δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου, λόγω των διαμαρτυριών και  των αντιθέσεων των κομμάτων του συνασπισμού.  Μετά την απόρριψη της από την αντιπολίτευση, τα κόμματα  του κυβερνώντος συνασπισμού έχουν αρχίσει να ζητούν και αυτά την αναθεώρησή της .

Το Δημοκρατικό Κόμμα του βουλευτή του Κοσσυφοπεδίου, NAIT Χασάνι ήταν ένα από τα πρώτα από τον κυβερνητικό συνασπισμό που ζητά   την αναθεώρηση της συμφωνίας οριοθέτησης με το Μαυροβούνιο.

Η αναθεώρηση σε αυτό το θέμα θα επιστρέψει την όλη διαδικασία στο σημείο μηδέν, ενώ πολλοί άλλοι βουλευτές είναι πεπεισμένοι για την ύπαρξη παρατυπιών.

Σύμφωνα με τον Χασάνι, το κτηματολογικό μοντέλο που χρησιμοποιείται για την οριοθέτηση της συνοριακής γραμμής είναι  λανθασμένο και πρέπει να χρησιμοποιηθούν  άλλα μοντέλα  κατά τη διαδικασία αναθεώρησης. Η  συνοριακή γραμμή με το Μαυροβούνιο είναι άνω των 50 ετών και έχει καθοριστεί με βάση τα βουνά και τα  ποτάμια.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του PDK, Αντεμ Γκραμπόβτσι παραδέχεται ότι η συμφωνία για την οριοθέτηση μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και του Μαυροβουνίου  έχει  προβλήματα.

Ο ίδιος τονίζει ότι  τα σύνορα  ιστορικά είχαν χαραχθεί  ορθά , ενώ με την τρέχουσα έκδοση, το Μαυροβούνιο μπαίνει πέντε χιλιόμετρα μέσα   στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου.

Η νυν συμφωνία μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και του Μαυροβουνίου για την οριοθέτηση έχει επίσης απορριφθεί και από τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με αυτούς, με τη συμφωνία αυτή, το Κοσσυφοπέδιο χάνει πάνω από 8.000 εκτάρια γης.

Ωστόσο, εκτός από μεμονωμένες δηλώσεις, η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου δεν έχει εκδώσει  μια σαφή θέση με το αν θα συμμορφωθεί με τη συμφωνία που υπεγράφη με την Ποντγκόριτσα ή εάν θα την επανεξετάσει.

Η επικύρωση της συμφωνίας αυτής έχει επιβληθεί από τις Βρυξέλλες ως η τελευταία προϋπόθεση για την Πρίστινα, πριν από τη διακοπή του καθεστώτος θεωρήσεων για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου.

Αυτό που μένει να δούμε είναι αν ο κυβερνών συνασπισμός θα προχωρήσει περαιτέρω και θα  επικυρώσει την συμφωνία στο Κοινοβούλιο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ