Κόσμος

Η Βρετανία σε μια κίνηση ισχύος απέστειλε πυρηνοκίνητο υποβρύχιο στο Γιβραλτάρ

Το Ηνωμένο Βασίλειο κάνοντας σαφέστατα επίδειξη ναυτικής ισχύος απέστειλε εσπευσμένα ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο στο Γιβραλτάρ, λόγω της αιώνιας διένεξης  με την Ισπανία, η οποία  κλιμακώθηκε μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει ο διεθνής τύπος.

Το υποβρύχιο HMS Ambush είναι ήδη αγκυροβολημένο στο Γιβραλτάρ, μία ημέρα μετά την δήλωση του Ισπανού  Υπουργού  Εξωτερικών Jose Manuel Garcia-Margallo, περί  κυριαρχίας επί του υπερπόντιου αυτού εδάφους του ηνωμένου βασιλείου.

Μιλώντας στον απόηχο της απόφασης της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ, ο Γκαρσία είπε ότι το Brexit είχε ανοίξει "νέες δυνατότητες για το Γιβραλτάρ οι οποίες δεν υπήρχαν  για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα."

Το γενικό επιτελείο ναυτικού ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου υποστήριξε ότι η επίσκεψη του υποβρυχίου στο Γιβραλτάρ ήταν προγραμματισμένη , αλλά οι αμυντικοί αναλυτές πιστεύουν ότι ήταν ένα σαφές μήνυμα από το Λονδίνο στη Μαδρίτη ότι η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου  δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι στην Ιβηρική Χερσόνησο, στο σημερινό Γιβραλτάρ, βρίσκονταν οι Ηράκλειες στήλες και όριζαν εκεί την άκρη του κόσμου. Εξαιτίας ακριβώς της προνομιακής γεωγραφικής του θέσης (ενώνει τη Μεσόγειο Θάλασσα με τον Ατλαντικό Ωκεανό) και της στρατηγικής του σημασίας για τον έλεγχο της ναυσιπλοΐας, το Γιβραλτάρ αποτέλεσε για αιώνες την αιχμή του δόρατος για σειρά αντιπαραθέσεων.

Κατελήφθη στο παρελθόν από Άραβες και Ισπανούς για να περάσει από το 1704 στους Βρετανούς και να προσαρτηθεί αργότερα στην Αγγλία. Σήμερα αποτελεί υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου και έχει περίπου 29.000 κατοίκους.

Διαθέτει αυτονομία διακυβέρνησης εκτός από την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, που καθορίζονται από τη βρετανική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...