Κόσμος

Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ BREXIT ΑΠΟ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΦΙΛΗ –«Αποδυναμωμένη η εικόνα της Ευρώπης – Βούτυρο στο ψωμί της Τουρκίας!»

Αποκλειστικά στο crashonline μίλησε ο γνωστός διεθνολόγος, Κωνσταντίνος Φίλης για την επόμενη ημέρα σε Ε.Ε. και Μ.Βρετανία μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Αυτό που αλλάζει είναι ότι για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση αντί να διευρύνεται μειώνεται αριθμητικά. Μικραίνει οικονομικά, διπλωματικά, αμυντικά και συνεπώς από πλευράς ασφάλειας. Η τεχνογνωσία και η εμπειρία σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της Μεγάλης Βρετανίας είναι μεγάλη και με την εξέλιξη αυτή κονταίνει διπλωματικά και εξασθενεί η φωνή της στο διεθνές στερέωμα. Το ερώτημα που τίθεται είναι ποια θα είναι πλέον η εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα έξω; Πως θα την αντιμετωπίζει η Κίνα, η Αμερική ακόμα και η Τουρκία. Είναι σαφές ότι η αποδυναμωμένη πλέον εικόνα της Ευρώπης θα αποτελέσει βούτυρο στο ψωμί της Τουρκίας.

Η Ε.Ε. δείχνει ότι δεν μπορεί να τακτοποιήσει τα του οίκου της, καθώς δημιουργείται μια αρνητική εικόνα.

Στο οικονομικό πεδίο ζητούμενο είναι εάν θα διατηρηθεί ή θα διαρραγεί η σχέση Ε.Ε. –Βρετανίας. Και αυτό γιατί το 45% των εξαγωγών της Βρετανίας κατευθύνεται στην ευρωπαϊκή αγορά και το 53% των εισαγωγών προέρχεται από την Ευρωπαϊκή αγορά. Αυτό αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης. Δημιουργείται μια νέα ειδική σχέση. Θα είναι βελούδινο το διαζύγιο ή για να διατηρήσει το κύρος της η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υιοθετήσει μια τιμωρητική αντίληψη.

Γιατί επικράτησε το brexit;

Δεν είναι απλή η ανάγνωση. Όσοι ψήφισαν όχι θεωρούν ότι η Αγγλία πλήττεται από την παγκοσμιοποίηση και η προστασία είναι ανισομερής. Επίσης, στο μυαλό τους η Μεγάλη Βρετανία έχει μια μοναδικότητα και γι΄αυτό δεν μπορούσαν να ανεχτούν άλλο την «Γερμανική Ευρώπη». Ο Βρετανός θεωρεί ότι είναι αποξενωμένος από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Τέλος, είναι σαφές ότι την ατζέντα καθορίζουν πια οι ευρωσκεπτικιστές ή οι ακραίες δυνάμεις που αναγκάζουν τις κεντρώες πολιτικές δυνάμεις, αν θέλουν να επιβιώσουν πολιτικά, να μετατοπιστούν από τις φιλοευρωπαϊκές θέσεις τους.

Οι εξελίξεις θεωρείτε ότι θα είναι θετικές για τη Μ. Βρετανία;

Δεν νομίζω. Η πορεία της οικονομίας δείχνει κάμψη και θα πρέπει να σημειωθεί ότι με την απόφαση αυτή αποκόπτεται από το επίκεντρο της εμπορικής δραστηριότητας.

crashonline.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...