Αρχείο

Επίκειται προσωπική συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν μετά την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν να ενεργοποιήσουν τις σχέσεις τους,   διακόπτοντας  το αδιέξοδο μεταξύ των δύο χωρών στην πρώτη άμεση επαφή τους στις 29 Ιουνίου, ενώ εκφράζουν  επίσης την κοινή βούλησή τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αναφέρει ο τουρκικός τύπος.

Ο Ρώσος ηγέτης Πούτιν δέχθηκε την «συγνώμη» του  Ερντογάν  ο οποίος έστειλε επιστολή εκφράζοντας την βαθιά θλίψη του για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους που ίδιος διέταξε στις 24 Νοεμβρίου  2015, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η πολύμηνη εμπλοκή  στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας.

«Ο Πρόεδρος μας και ο Πούτιν τόνισαν την σημασία της εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας», αναφέρει η  γραπτή ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ερντογάν  στις 29 Ιουνίου, μετά από την  45λεπτη  τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των ηγετών η οποία περιγράφηκε  ως "θετική και παραγωγική" σύμφωνα με τουρκικές  προεδρικές πηγές.

Εκτός από την λήψη των αναγκαίων μέτρων για την αναζωογόνηση των διμερών σχέσεων, οι δύο πρόεδροι τόνισαν επίσης τη σημασία της συνεργασίας στις περιφερειακές πολιτικές, στην οικονομία  και τις  ανθρωπιστικές κρίσεις.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν επίσης την αποφασιστικότητά τους να αναβιώσουν την  αμοιβαία σχέση τους στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι συμφώνησαν επίσης να συναντηθούν σύντομα .

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,  ο Πούτιν καταδίκασε  την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης στις 28 Ιουνίου και έδωσε  τα συλλυπητήριά του προς το λαό της Τουρκίας.

Όλα γίνονται στον βωμό της ενέργειας και στην προσπάθεια του Κρεμλίνου να «περάσει» των αγωγό του στην Ευρώπη δια μέσω Τουρκίας .

Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο σύμφωνα με ασφαλείας πληροφορίες θα «εξουδετερώσει» η Ουάσιγκτον στο «άψε-σβήσε» , για τον απλούστατο λόγο ότι  η ίδια θέλει να πουλήσει το δικό της υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα σε αυτό το σχέδιο αποτελεί το διαμετακομιστικό κέντρο  με τον αγωγό διασύνδεσης με την Βουλγαρία ο οποίος κατασκευάζεται ήδη από τις αρμόδιες εταιρίες .

Η επαναπροσέγγιση των ηγετών Ρωσίας και Τουρκίας θα είναι καταλυτική για τον Ερντογάν και την απίθανη προσπάθεια του να αναβιώσει την νέα οθωμανική αυτοκρατορίας του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...