Αρχείο

ΕΚΤΑΚΤΟ! Η Ρωσία είναι έτοιμη να ανοίξει μια δεύτερη στρατιωτική βάση στην Σερβία

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )

Πολλοί στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν  εδώ και πολλά χρόνια ότι η «ιστορικο-θρησκευτική- σχέση» μεταξύ της Ρωσίας και της Σερβίας οδηγείται σε μια νέα ορθόδοξη αμυντική συμμαχία, ενόψει των εξελίξεων που «έρχονται» στην Ευρώπη.

Στα πλαίσια αυτά οι Σέρβοι κατανοούν ότι η χώρα τους κινδυνεύει άμεσα  λόγω και των εξελίξεων με το Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία και την επικείμενη ένωση τους   και για αυτό στρέφονται,  έστω και μυστικά προς την Ρωσία.

Η Ρωσία  λοιπόν  σχεδιάζει να κατασκευάσει μια νέα στρατιωτική βάση στη Σερβία «καμουφλαρισμένη» στο  όνομα  «κέντρο ανθρωπιστικής βοήθειας», αναφέρει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων  "Koha.net".

Υπάρχουν σχέδια για στρατιωτική εκμετάλλευση από τους Ρώσους του  σερβικού αεροδρομίου  Έτσκα , ενώ στην Βοϊβοντίνα ( υπάρχει ουγγρική μειονότητα) θα κατασκευαστεί ενδεχομένως  η δεύτερη ρωσική βάση στη Σερβία μετά αυτή στην Νις, για «ανθρωπιστικούς λόγους», σύμφωνα και με σερβικά ΜΜΕ.

Το αεροδρόμιο της Έτσκα διαθέτει επιφάνεια  2000 τετραγωνικών μέτρων, και ο αεροδιάδρομος έχει πλάτος  25 μέτρα και είναι ότι πρέπει για τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη  .

Το ζήτημα είναι  ότι στην  Βοϊβοντίνα , σύμφωνα με την εφημερίδα του Βελιγραδίου "Blic" για τις ανάγκες του νέου κέντρου  ανθρωπιστικής βοηθείας, θα εκσυγχρονιστεί  το ήδη υπάρχον πεδίο βολής,   για δράση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, ενώ   η Μόσχα είναι έτοιμη να μεταφέρει ακόμη περισσότερο στρατιωτικό  εξοπλισμό και οχήματα .

Το θέμα αυτό αποτελεί μέρος των επίσημων συνομιλιών μεταξύ Βελιγραδίου και της Μόσχας κατά την διάρκεια της επίσκεψης του  Ρώσου πρωθυπουργού  Dmitry Medvedev, ο οποίος θα επιδιώξει να επιτύχει  τη συμφωνία μαζί με την διπλωματική ασυλία που ισχύει για το υπάρχον ανθρωπιστικό κέντρο ρωσο-σερβικό κέντρο στην Νις.

0,,18713143_401,00

Τα σερβικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρουν ότι τα δικαιώματα της  ρωσικής βάσης, θα είναι αυτά που προβλέπονται και  στο ΝΑΤΟ.

«Η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν θα αποδεχθούν  ευνοϊκά αυτήν την  δεύτερη ρωσική βάση στη Σερβία, καθώς ούτε η βάση της Νις τους είναι αρεστή », ανακοίνωσε πηγή στην  Σερβική κυβέρνηση.

Η είδηση για το ενδεχόμενο άνοιγμα της νέας ρωσικής βάσης επιβεβαιώθηκε από τον διευθυντή του Κέντρου στη Νις, Bojan Glamoçlija. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι προοπτικές για την βάση στην Ecke , αποτελεί μία από τις ιδέες που συζητούνται, ενώ υπάρχει  η δυνατότητα να κατασκευαστεί  και σε ένα στρατώνα στο Πάντσεβο ή στο  Βελιγράδι.

Ο Σέρβος νομάρχης του νομού Banat της κεντρικής  περιοχής του  Shijan, στο έδαφος του οποίου μπορεί να κατασκευαστεί η δεύτερη ρωσική  βάση , δήλωσε ότι  δεν υπάρχει τίποτα εναντίον αυτής της ιδέας, δεδομένου ότι το αεροδρόμιο από καιρό εγκαταλειφθεί.

Σύμφωνα με τη σερβική εφημερίδα Danas, και πληροφορίες από πηγές από την γερμανική βουλή (Bundestag), η Σερβία δεν πρόκειται να  ενταχθεί στην ΕΕ μέχρι να δεχθεί  το Κοσσυφοπέδιο ως πλήρες μέλος του ΟΗΕ, αποδεχόμενη στην ουσία την ύπαρξη του κράτους αυτού ντε φάκτο.

Η στάση της ΕΕ οδηγεί την Σερβία να πάρει θέση στα νέα γεωπολιτικά δεδομένα που διαμορφώνονται στην Ευρώπη από την κόντρα του ΝΑΤΟ με την Ρωσία .

Η στάση της Σερβίας το επόμενο διάστημα φαίνεται  αμφιλεγόμενη αλλά δεν είναι διότι σαφώς «κοιτάζει» προς την  Μόσχα, για να μπορέσει να επιβιώσει ως κράτος και ως έθνος.

Όσο για την είσοδο της χώρας στην ΕΕ, η στάση των Σέρβων είναι τελείως αρνητική και για αυτό φρόντισε το Βερολίνο με την γνωστή αδιάλλακτη στάση του και τις τεράστιες εμμονές του.

 

https://youtu.be/Ull11lLNeX4?t=14

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ