Αρχείο

«Εκρηξη» εξαγωγών σε φρούτα και λαχανικά το πρώτο 4μηνο- Τα τοπ προϊόντα

Εντυπωσιακή αύξηση καταγράφουν οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών, οι οποίες το πρώτο τετράμηνο φέτος «έτρεξαν» με θετικό πρόσημο 43,2% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Οι εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών βρίσκονται σε ανοδική πορεία τόσο σε αξία όσο και σε όγκο, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής- Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών, INCOFRUIT - HELLAS. Συγκεκριμένα, το πρώτο τετράμηνο, οι εξαγωγές των νωπών φρούτων και λαχανικών, αυξήθηκαν κατά 43,2% σε όγκο έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου και ανήλθαν σε 580.938 τόνους. Την ίδια στιγμή, η αξία τους αυξήθηκε κατά 24,5%, φθάνοντας στα 328,390 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που επεξεργάστηκε η INCOFRUIT-HELLAS.

Πρωταθλητές εξαγωγών

Οι εξαγωγές των λαχανικών αυξήθηκαν κατά 37,6% στον όγκο σε 103.666 τόνους, έναντι του πρώτου τετραμήνου του 2015, με την αξία τους να σημειώνει άνοδο κατά 21,2% και ανήλθε σε 54,061 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγές φρούτων "εκτινάχθηκαν" σε όγκο κατά 44,5%, και σε αξία κατά 27,7% και ανήλθαν σε 477.273 τόνους και 248,647 εκατομμύρια ευρώ.

Πρωταγωνιστές αναδείχθηκαν τα: μανταρίνια με 88,5%, τα πορτοκάλια με 49,5% οι φράουλες με 33,9% και τα μήλα με 27%.

Στο μεταξύ, βάσει των πρώτων ενδείξεων που προκύπτουν από τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκτιμάται -μέχρι σήμερα- αύξηση + 10% συνολικά (ροδάκινα +49%, νεκταρίνια +77%, βερίκοκα +100% & καρπούζια + 1,5%) με μόνο τα κεράσια να έχουν αρνητικό πρόσημο στο -43%. Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση του Συνδέσμου εκφράζεται η ανησυχία για τη διακίνηση από "Έλληνες και Βαλκάνιους εμπόρους" ατυποποίητων προϊόντων (κατ ευθεία από τον αγρό) και με κατεύθυνση κυρίως προς τις γειτονικές χώρες". Στο πλαίσιο αυτό, ο ειδικός σύμβουλος του συνδέσμου, Γιώργος Πολυχρονάκης, διατυπώνει την εκτίμηση ότι στο σύνολο του 2016 οι εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών θα είναι αυξημένες έναντι του 2015, υπερβαίνοντας τους 1,5 - 1,6 εκατ. τόνους.

Οι εισαγωγές

Για τις εισαγωγές στη χώρα μας, το πρώτο τετράμηνο φέτος, στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος αναφέρει μείωση λαχανικών κατά -19,8% σε όγκο και κατά -12,4% κατ' αξία, αλλά αύξηση φρούτων κατά 5,6% κατ όγκο και κατά 9,9% σε αξία με επίκεντρο κυρίως τροπικά φρούτα (ανανάδες, μπανάνες, χουρμάδες), αλλά και μήλα , αχλάδια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ