Αρχείο

"Βόμβα": Για νέο δημοψήφισμα μίλησε υποψήφιος Βρετανός πρωθυπουργός - «Γκρέμισε» το αξιόχρεο της Βρετανίας ο Standard & Poor’s

Ο υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ είπε ότι η Βρετανία θα μπορούσε να διεξαγάγει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν μπορέσει να φτάσει σε συμφωνία με την ΕΕ ώστε να επιτραπεί ο πλήρης έλεγχος των συνόρων της ενώ ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε το αξιόχρεο της Βρετανίας, η οποία έχασε έτσι την άριστη βαθμολογία της, το «ΑΑΑ», εξαιτίας του Brexit.

Το αξιόχρεο της Βρετανίας μειώθηκε κατά δύο βαθμίδες, στο ΑΑ και ο οίκος αξιολόγησης προειδοποίησε ότι μπορεί να μειωθεί περαιτέρω.

Η επιστολή του  Τζέρεμι Χαντ  δημοσιεύτηκε στη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph χθες.

Φαίνεται ξεκάθαρα ότι θα παιχτεί ένα μεγάλο διαπραγματευτικό σκάκι με απειλές και πιέσεις προς τον βρετανικό λαό ενώ το ίδιο ισχύει και για τον γαλλογερμανικό άξονα ώστε να υποχωρήσει και αν συναντηθούν κάπου στη "μέση".

Ο Χαντ είπε ότι θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στο άτομο που θα αναλάβει την πρωθυπουργία μετά τον Ντέιβιντ Κάμερον να διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες προτού παραδώσει επίσημα η Βρετανία το αίτημά της για την έξοδο σε δύο χρόνια από την ΕΕ, ώστε να μπορέσει να θέσει οποιαδήποτε συμφωνία για τους μετανάστες ενώπιον του λαού της Βρετανίας.

«Άρα, προτού κινήσουμε τη διαδικασία, χρειάζεται να διαπραγματευτούμε μια συμφωνία και να την παρουσιάσουμε στον βρετανικό λαό, είτε μέσω δημοψηφίσματος είτε μέσω του μανιφέστου των Συντηρητικών σε νέες βουλευτικές εκλογές», είπε ο Χαντ.

Σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη του περιοδικού Spectator χθες, ο Χαντ είναι «πολύ πιθανόν» να θέσει υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία. Στο tweet του, ο συντάκτης δεν αποκάλυψε τις πηγές του.

Την ίδια στιγμή η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο αμφισβήτησε ευθέως την αποτελεσματικότητα του γαλλογερμανικού άξονα, υποστηρίζοντας ότι το «ντουέτο» δεν έχει πλέον αποφασιστικό ρόλο να διαδραματίσει εντός της ΕΕ μετά το Brexit.

«Δεν πιστεύω πια ότι το γαλλογερμανικό ντουέτο μπορεί να κάνει κάτι καινούριο για την Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε η Σίντλο μιλώντας στο δημόσιο ειδησεογραφικό κανάλι TVP Info.

«Η Γαλλία και η Γερμανία λένε: ας εμβαθύνουμε την ολοκλήρωση της ΕΕ. Εμείς, λέμε: όχι, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σ' αυτόν τον δρόμο. Αυτή η ΕΕ δεν υπάρχει πια. Οι Βρετανοί απέρριψαν αυτό το όραμα της ΕΕ στο δημοψήφισμα», συνέχισε η Πολωνή πρωθυπουργός.
«Ναι, η Ένωση πρέπει να αλλάξει, χρειάζεται μια νέα συμφωνία και εμείς θα προτείνουμε αλλαγές (...) Χρειαζόμαστε νέα πρόσωπα, ένα νέο όραμα, μια νέα αντίληψη» είπε η Σίντλο, επαναλαμβάνοντας την πρόταση για τη σύναψη μιας νέας συνθήκης που έχει διατυπώσει ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος PiS (Νόμος και Δικαιοσύνη) της Πολωνίας.

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου θα πρέπει να ξαναχτίσουμε την ΕΕ και να δώσουμε δύναμη στην Ευρώπη. Αν οι χώρες-μέλη αφήσουν την ΕΕ να διαλυθεί, αυτό το μόνο που θα κάνει είναι να χαροποιήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν», υποστήριξε.

Στην αυριανή σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ η Πολωνία σκοπεύει να υποβάλει «ριζοσπαστικές προτάσεις», όπως για παράδειγμα να αναλάβει τον βασικό ρόλο στην ΕΕ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αν σε όλα αυτά υπολογίσουμε και τις πιέσεις που θα ασκηθούν από ΗΠΑ σε Γαλλία-Γερμανία, το Brexit μόνο δεδομένο δεν πρέπει να θεωρείται.

Θα υπάρξει κάποιας μορφής υποχώρηση και από τις δύο πλευρές.

Μην ξεχνάμε την αναφορά του Stratfor για την Πολωνία ως "νέο πυλώνα μιας νέας ΕΕ".  γαλλογερμανικός άξονας δεν θα θέλει να χάσει τα πρωτεία και να διαλυθεί.

Η  παρέμβαση της Πολωνίας μόνο τυχαία δεν ήταν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης