Πολιτική

Άλαν Γκρίνσπαν: "Tο ευρωπαϊκό νόμισμα καταρρέει"

Για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα ακολουθήσουν της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μίλησε στο CNBC ο πρώην διοικητής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, Άλαν Γκρίνσπαν.

Ο Αμερικανός οικονομολόγος προειδοποίησε πως το Brexit είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, τονίζοντας ότι πρόκειται για τη χειρότερη περίοδο που ο ίδιος θυμάται καθ’όλη τη θητεία του.

Ο Γκρίνσπαν μιλώντας στην εκπομπή «Squawk on the Street» εξήγησε: «Αυτή είναι η χειρότερη περίοδος που θυμάμαι από τότε που βρίσκομαι στη δημόσια διοίκηση. Δεν υπάρχει τίποτα ανάλογο, συμπεριλαμβανομένης και της κρίσης στις 19 Οκτωβρίου του 1987, όταν ο Dow Jones σημείωσε πτώση ρεκόρ 23%. Τότε νόμιζα πως αυτός ήταν ο πάτος όλων των δυνητικών προβλημάτων. Δεν υπάρχει τίποτα σαν αυτό. Έχει μία διαβρωτική επίδραση, η οποία δεν είναι εύκολο να απομακρυνθεί».

Ο πρώην διοικητής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, πρόσθεσε πως το βρετανικό πρόβλημα είναι περισσότερο διευρυμένο, καθώς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «σχεδόν με βεβαιότητα» θα οδηγήσει το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας να αναβιώσει το ζήτημα της σκοτσέζικης ανεξαρτησίας.

Την ίδια ώρα, προειδοποίησε πως το άμεσο πρόβλημα είναι το νόμισμα του ευρώ, προσθέτοντας πως παρότι το ευρώ και η Ευρωζώνη αποτέλεσαν σημαντικά βήματα προς την ευρωπαϊκή πολιτική ένταξη, το ευρωπαϊκό νόμισμα καταρρέει.

«Το ευρώ έχει σοβαρό πρόβλημα γιατί το νότιο κομμάτι της Ευρωζώνης χρηματοδοτείται από το βόρειο κομμάτι και την ΕΚΤ», επισήμανε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ