Εθνικά θέματα

Ρώσοι και Έλληνες εμπειρογνώμονες: Η Ορθοδοξία ενώνει βαθιά τις δύο χώρες

Εδώ και μερικές ημέρες πραγματοποιείται ένα τεράστιο έργο για την επαναπροσέγγιση μεταξύ της Ελλάδος και της Ρωσίας, με την διενέργεια συνεδρίου εμπειρογνωμόνων, με τα «μηνύματα» να είναι άκρως θετικά, ειδικά για την χώρα μας γράφει το RIA Novosti.

Πρόκειται για το συνέδριο με τίτλο «Ορθοδοξία - η πνευματική πηγή του ρωσικού και του ελληνικού πολιτισμού», το οποίο  πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Ρωσικό Κέντρο Επιστήμης και Πολιτισμού στο πλαίσιο των ημερών πνευματικού πολιτισμού που διοργανώθηκε στην Ελλάδα.

Το  «στρογγυλό τραπέζι» παρακολούθησαν Ρώσοι  και Έλληνες επιστήμονες, ζωγράφοι, κληρικοί, εκπρόσωποι του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών και της Ελληνικής Πρεσβείας, μέλη του Υπουργείου Παιδείας και αξιωματούχοι του ρωσικού  Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι επιστήμονες έκαναν παρουσιάσεις σχετικά με τις παραδόσεις των δύο χωρών ειδικά στον τομέα τoπολιτισμού ,  της θρησκείας στην κοινωνία και την λογοτεχνία, καθώς και της ιστορίας του μοναχισμού στο Άγιο Όρος. Οι περισσότερες από τις συζητήσεις  ήταν αφιερωμένες στους στενούς πνευματικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

«Η Ελληνική Εκκλησία υποδέχεται με ικανοποίηση τον εορτασμό του ρωσικού έτους στην Ελλάδα το  2016, δίνοντας την δυνατότητα στα  δύο έθνη να έρθουν πιο κοντά το  ένα στο άλλο, για να εξετάσουμε  τι μας ενώνει, εκτός από τους μεγάλους ιστορικούς δεσμούς και τον  αγώνα για την ελευθερία, σε σχέση με  ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα», είπε ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος .

Ο  ίδιος  επισκέφθηκε τη Ρωσία και παντού διαπίστωσε  την παρουσία στοιχείων του ελληνικού πολιτισμού.

«Κατά τη διάρκεια της οθωμανικής σκλαβιάς  στην Ελλάδα,  χιλιάδες Έλληνες κατέφυγαν στη Ρωσία, με την πεποίθηση ότι οι άνθρωποι του Βορρά θα βοηθήσουν στην απελευθέρωση της πατρίδας τους», είπε ο Μητροπολίτης , παραθέτοντας τα ονόματα των Ελλήνων που πήραν μέρος στην ελληνική επανάσταση ενώ πριν κατείχαν υψηλές θέσεις στη Ρωσική Αυτοκρατορία.

«Η Υποστήριξη της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821,  είναι ένα ιστορικό γεγονός, και εκμεταλλευόμενος  την ευκαιρία που μας παρέχεται από τον εορτασμό του ρωσικού έτους στην Ελλάδα , θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας στους αδελφούς μας Ρώσους  και  τον  ορθόδοξο λαό της Ρωσίας για την ενεργό στήριξη σε δύσκολες στιγμές της ιστορία μας, γιατί πρόκειται για  μια ευλογημένη συνεργασία η οποία συνεχίζεται . Εύχομαι ειλικρινά να  ενισχύσουμε και άλλο  τις σχέσεις μας »,  δήλωσε ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος.

Ο Μητροπολίτης μετέφερε τους χαιρετισμούς στους συμμετέχοντες του φόρουμ , του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ. Ιερωνύμου .

«Η φωνή της Τσαρίνας Αικατερίνης ΙΙ ενέπνευσε ένα νέο πνεύμα στους  Έλληνες , τους ενθάρρυνε ώστε να διασφαλιστεί ότι θεωρούν τους εαυτούς τους απογόνους  μεγάλων ανθρώπων.  Αυτή η αναβίωση του ελληνικού λαού  συνεχίζεται ..»,  δήλωσε Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σωτηριάδης .

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Έλληνες κληρικοί  της εποχής είχαν εκ των πραγμάτων  χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, και η  Ρωσία δημιούργησε ένα σχολείο ειδικά για την εκπαίδευση τους.

«Το πρώτο θρησκευτικό ίδρυμα  δημιουργήθηκε από τον  πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας και  πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας,  Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος εμπνεύστηκε το έργο του από την ρωσική αυτοκρατορία , αποτελώντας έτσι  τον  ιδρυτή της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης»  , δήλωσε ο Πατέρας Ιγνάτιος.

Ο Ιστορικός και δημοσιογράφος Γιάννης Τικτόπουλος  έθεσε το θέμα των πνευματικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. «Στο πλαίσιο αυτό, η επίσκεψη του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν εδώ είχε μεγάλη απήχηση , και μέρα και νύχτα ακούω ότι η  Ρωσία και η Ελλάδα έχουν στενές σχέσεις, αλλά  οι καρποί αυτής της σχέσης δεν έχουν ακόμα  κεφαλαιοποιηθεί. Ποίο είναι όμως  αυτό που μας ενώνει πραγματικά; Εγώ βλέπω δύο βασικά πράγματα.

Το  πρώτο  είναι ότι η Ρωσία «βαφτίστηκε» χριστιανή ορθόδοξη από την  Ελλάδα το 988. Το δεύτερο  όταν το 1054 υπήρξε το  μεγάλο σχίσμα στην Κωνσταντινούπολη, η Ρωσία παρέμεινε ορθόδοξη κάνοντας ένα μεγάλο δώρο Ελλάδα ... την  ορθοδοξία», κατέληξε ο ίδιος .

Σύμφωνα με τον Έλληνα δημοσιογράφο , οι τρεις μεγαλύτεροι Ρώσοι  συγγραφείς,   Πούσκιν, Γκόγκολ, Ντοστογιέφσκι ,  ήταν ορθόδοξοι, και ακόμη και ο Τολστόι,  έγραψε με  Ορθόδοξο πνεύμα.

Το συνέδριο αυτό όπως και πολλά άλλα με την παρουσία της ελληνικής και της ρωσικής εκκλησίας, βοηθούν στην δημιουργία νέων στενότατων δεσμών με μία χώρα με την οποία η Δύση από το 1827  επιδιώκει την καταστροφή τους .

Πρόκειται για μία εμμονή  η οποία είναι διαχρονική και φτάνει έως τις ημέρες μας με την πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στην Ελλάδα.  Δεν πρόκειται  όμως οι δυτικοί  να καταφέρουν τίποτα απολύτως σε δύο λαούς που έχουν στέρεους θρησκευτικούς, ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς εδώ και χίλια χρόνια.

Η Ορθοδοξία αποτελεί το κύριο συστατικό το οποίο θα πυροδοτήσει εκ νέου την συμμαχία της Ελλάδος με την Ρωσία  σε πείσμα εχθρών και φίλων, βοηθώντας  την Ελλάδα να εξέλθει του οικονομικού και εθνικού τέλματος στο οποίο ευρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές