Αρχείο

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν περισσότερα πολεμικά πλοία στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας προκαλώντας την οργή του Πεκίνου

Η Ουάσιγκτον μετά από μια μακρά περίοδο «νηνεμίας»  στον  τομέα της εξωτερικής πολιτικής ξεκίνησε να «σφυροκοπά» ασταμάτητα Ρωσία και  Κίνα ταυτόχρονα.

Τελευταία εξέλιξη από την Ουάσιγκτον,  η απόφαση για την αποστολή περισσότερων πολεμικών πλοίων στη Νότια Κίνα και την Ανατολική Θάλασσα της Κίνας.

Ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών Lu Kang απάντησε λέγοντας ότι η Κίνα θα αντιταχθεί εάν οι ΗΠΑ υπονομεύσουν την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή. Οι κάρτες προφανώς  μοιράστηκαν και το παιχνίδι συνεχίζεται!, αναφέρουν έγκυροι αναλυτές σύμφωνα με δημοσίευμα.

Οι σύμμαχοι  των ΗΠΑ στην περιοχή είναι η Ιαπωνία και οι  Φιλιππίνες. Και η αμερικανική ναυτική δραστηριότητα εμπλέκει και τις χώρες αυτές στην αντιπαράθεση με την Κίνα.

Η δημιουργία  ισορροπίας στην περιοχή  όμως όταν η Κίνα, η Ιαπωνία, το Βιετνάμ και οι  Φιλιππίνες δεν μπορούν συμφωνήσουν  με τα θαλάσσια σύνορα τους και τους τομείς ευθύνης τους, είναι αδύνατη.

87e4c5378e7cbd9414db31a45aa357db

Η ιστορία ξεκινά  το 2013, όταν η Κίνα ανακοίνωσε την κατάληψη των επίμαχων νησιών στην περιοχή της ζώνης αναγνώρισης αεράμυνας, και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να υποβάλουν στοιχεία των αεροσκαφών, που πετούν στην περιοχή ευθύνης των κινεζικών πλέον  νησιών .

Οι ΗΠΑ με την  σειρά τους,  κατηγόρησαν  το Πεκίνο για  στρατιωτικοποίηση της περιοχής, δηλώνοντας ότι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο έχουν δικαίωμα να πετούν αεροσκάφη  τους , να πλέουν πλοία και να ενεργούν εκεί που δεν απαγορεύεται.

Η κλιμάκωση της έντασης έχει ένα  πιο ακριβή χαρακτηρισμό. «Μυρίζει μπαρούτι» στην Ανατολική Ασία!

Πρώτα οι Φιλιππίνες αμφισβητούν  μονομερώς στη διεθνή διαιτησία τις κινεζικές αξιώσεις στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Το Πεκίνο, όμως, δεν αναγνωρίζει οποιαδήποτε απόφαση της διεθνής διαιτησίας και δεν κάνει πίσω ούτε βήμα.

Πρόσφατα ο  Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι διακόπτει το αμερικανικό εμπάργκο όπλων  στο  Βιετνάμ .  Γιατί όμως έτσι  ξαφνικά; Η απάντηση είναι διότι η  Κίνα γίνεται μια μεγάλη απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ουάσινγκτον για αυτόν ον λόγο  σχηματίζει μια ένα πλέγμα συμμάχων για να αντιμετωπίσει την Κίνα στην περιοχή. Και η εισαγωγή πρόσθετων πολεμικών πλοίων , δήθεν για να εκτελούν διάφορες αποστολές (ποιες ακριβώς δεν λένε ), μιλάει από μόνη της.

Η επιθυμία του  Πεκίνου να διαδραματίσει  ηγετικό ρόλο  στην περιοχή και να γίνει μια παγκόσμια στρατιωτική δύναμη δεν γίνεται αποδεκτή από τον  Λευκό Οίκο.

Από τη μία πλευρά, οι ΗΠΑ χρειάζονται την Κίνα ως μια επιπλέον δύναμη για να επηρεάσουν  τα συμφέροντα τους  στην Ευρασία, αλλά  πώς θα  κρατήσουν  το Πεκίνο υπό έλεγχο;

Είναι ένα δύσκολο έργο! Ειδικότερα, μετά την κυριαρχία της Κίνας στην περιοχή που σημαίνει αυτόματα  απώλεια ζωτικού εδάφους για τις Ηνωμένες Πολιτείες, στις  σημαντικότερες θαλάσσιες διαδρομές που περνούν από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ένα πράγμα δεν είναι σίγουρο ακόμα . Για πόσο  διάστημα ακόμη το Πεκίνο θα έχει  αρκετή υπομονή και λογική με την στάση των  ΗΠΑ, για να μην ξεκινήσει ένα πραγματικός πόλεμος  για τον έλεγχο της περιοχής; «Η τελευταία προειδοποίηση όμως ήδη  σήμανε!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ