Αρχείο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Συμφωνία Ισραήλ-Τουρκίας - "Τα βρήκαν" σε όλα οι δύο χώρες- Όλο το παρασκήνιο με δηλώσεις Μ.Νετανιάχου, Τουρκίας και ΗΠΑ

Το Ισραήλ και η Τουρκία έφτασαν σε συμφωνία επαναπροσέγγισης-ομαλοποίησης των σχέσεων τους μετά από έξι χρόνια. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Binali Yıldırım αναμένεται να ανακοινώσει την συμφωνία σήμερα,  1.00 τοπική ώρα. Δηλώσεις έχουμε από Μ.Νετανιάχου, Τουρκία και ΗΠΑ.

Οι διαπραγματευτές Ισραήλ και Τουρκίας συναντήθηκαν στη Ρώμη χτες στις 26 Ιουνίου για την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Η αντιπροσωπεία του Ισραήλ με τον ειδικό διαμεσολαβητή του Μ.Νετανιάχου,  τον Joseph Ciechanover, και η τουρκική με τον Feridun Sinirlioğlu συναντήθηκαν στη Ρώμη.

Η Τουρκία είχε θέσει όρο για την ομαλοποίηση τρεις όρους, την απολογία για το Μαβί Μαρμαρά, αποζημίωση για τις οικογένειες και λήξη του εμπάργκο στη Γάζα.

Στις 26 Ιουνίου πραγματοποίησε μυστική επίσκεψη στην Τουρκία ο διοικητής της Μοσάντ, Yossi Cohen, και συναντήθηκε με τον διοικητή της ΜΙΤ,  Hakan Fidan. Oι δυο τους συμφώνησαν στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Σύμφωνα με αυτό η Τουρκία δεν θα ενθαρρύνει την Χαμάς να διεξάγει, σχεδιάζει ή να κατευθύνει στρατιωτική δράση εναντίον του Ισραήλ.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν με τη σειρά ανακοίνωσε στον ηγέτη της Χαμάς ότι " έκανε ότι ήταν δυνατόν για να λήξει το εμπάργκο και η πολιορκία ή να την χαλαρώσει αλλά η ισραηλινή κυβέρνηση αρνήθηκε τις προσπάθειες του" ενώ του τόνισε ότι " έγινε πρόοδος στην συμφωνία ομαλοποίησης με το Ισραήλ ώστε να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της Τουρκίας".

O ίδιος ο Μ.Νετανιάχου πήγε στη Ρώμη για συνομιλίες με τον Τ.Κέρι.

"Αν η συμφωνία με την Τουρκία είναι τελική, ο Νετανιάχου θα πραγματοποιήσει "διάγγελμα" για να ανακοινώσει την συμφωνία και θα εγκριθεί από το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας" ανέφεραν ισραηλινές πηγές.

Οι ίδιες ανέφεραν πως το Ισραήλ θα δώσει και την αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων περίπου 20 εκατ δολ. σε ανθρωπιστικό ίδρυμα.

Τέλος σε συμβιβασμό έφτασαν Τουρκία και Ισραήλ για τον τρίτο όρο.

"Ως μέρος της συμφωνίας το Ισραήλ θα επιτρέψει στην Τουρκία να δημιουργήσει εγκαταστάσεις στην Γάζα όπως νοσοκομείο, σταθμός ηλεκτρικού ρεύματος, και εγκαταστάσεις αφαλάτωσης. Όλα τα υλικά γι αυτά τα έργα θα μεταφερθούν μέσω του ισραηλινού λιμανιού Ashdod".

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Μαχμούτ Αμπάς για να του γνωστοποιήσει την συμφωνία.

"Ο Μ.Νετανιάχου ευχαρίστησε τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τ.Μπάιντεν για την "ενθάρρυνση" στις συνομιλίες αποκατάστασης των σχέσεων με την Τουρκία" ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ο Τ.Μπάιντεν συνεχάρη τον Ισραηλινό ηγέτη για την πρόοδο προς την ομαλοποίηση των σχέσεων και τόνισε πως "υπάρχουν σημαντικά θετικά ζητήματα ασφαλείας και οικονομίας και για τις δύο χώρες και την ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο".

Σε αυτό συμφώνησε και ο Μ.Νετανιάχου ο οποίος τόνισε πως η συμφωνία θα έχει σημαντική θετική επίδραση στην οικονομία του Ισραήλ και τόνισε πως η συμφωνία αποτελεί "σημαντικό βήμα".

Με τη σειρά του και ο Τ.Κέρι καλωσόρισε την συμφωνία "Είμαστε ευχαριστημένοι στην κυβέρνηση. Αυτό είναι ένα βήμα που θέλαμε να το δούμε να συμβαίνει".

"H συμφωνία αποτελεί διπλωματική νίκη για την Τουρκία η οποία κράτησε σοβαρή και αποφασιστική στάση μετά την επίθεση του Μαβί Μαρμαρά" τονίζουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι....

Πρόκειαται για επιβεβαίωση του άρθρου μας «Βόμβα» για την Ελλάδα: Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία συμφιλίωσης με την Τουρκία – Για αγωγό από το κοίτασμα «Λεβιάθαν» προς Τουρκία μιλούν οι Ισραηλινοί.

Πρώτοι σας είχαμε ανακοινώσει ότι επίκειται συμφωνία Ισραήλ-Τουρκίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ