Αρχείο

"Βόμβα" για την Ελλάδα: Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία συμφιλίωσης με την Τουρκία - Για αγωγό από το κοίτασμα "Λεβιάθαν" προς Τουρκία μιλούν οι Ισραηλινοί

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, ανέφερε επισκεπτόμενος αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ στις 30 Μαϊου ότι μια συμφωνία συμφιλίωσης με την Τουρκία είναι πολύ κοντά όπως αναφέρει η εφημερίδα Haaretz.

Ο Μ.Νετανιάχου ήταν πολύ αισιόδοξος για τις σχέσεις με την Τουρκία και τόνισε ότι αν και οι σχέσεις δεν μπορούν να επιστρέψουν στο επίπεδο που ήταν μια δεκαετία πριν, εντούτοις η αποκατάσταση των σχέσεων θα βοηθήσει και τα δύο έθνη είπε κατά την διάρκεια της συνάντησης του με εκπροσώπους του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Αξιωματούχοι στην Ιερουσαλήμ περιμένουν να δουν την αποφασιστική συνάντηση μεταξύ των δυο διαπραγματευτικών ομάδων ώστε να παρθούν αποφάσεις για τις διαφωνίες που παραμένουν.

Μιλώντας μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα ο, τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Numan Kurtulmuş, είπε ότι οι δύο από τις τρεις απαιτήσεις της Τουρκίας δηλαδή η απολογία και η αποζημίωση έχουν ολοκληρωθεί και απομένει η τρίτη απαίτηση που αφορά την άρση του αποκλεισμού της Γάζας.

Ο Γενικός Πρόξενος του Ισραήλ στην Τουρκία τόνισε πάντως ότι "ο μόνος δρόμος για την εξαγωγή του φυσικού αερίου του Ισραήλ είναι μέσω της Τουρκίας σύμφωνα με δημοσίευμα.

Ο Shai Cohen σε συνέντευξη του μίλησε για πιθανή συμφωνία μεταφοράς του ισραηλινού αερίου στις Ευρωπαϊκές αγορές μέσω Τουρκίας!

"Μια συμφωνία Ισραήλ-Τουρκίας είναι φυσικά κάτω από τις περιστάσεις που επικρατούν στην περιοχή, τι συμβαίνει τώρα στην περιοχή, τις σχέσεις μας με τους γείτονες μας. Αυτή είναι ρεαλιστική πολιτική. Η κατάσταση στην περιοχή τώρα απαιτεί αυτού του είδους την ενεργειακή συνεργασία για το Ισραήλ και την Τουρκία" είπε ο Cohen.

Όπως γίνεται αντιληπτό Ισραήλ και Τουρκία συζητούν για μεταφορά φυσικού αερίου μέσω αγωγού που θα διασχίζει την Τουρκία στην Ευρώπη με εκτιμώμενη ποσότητα 500 δισ. κυβικά μέτρα του κοιτάσματος Λεβιάθαν.

"Από γεωπολιτικής άποψης χωρίς την Τουρκία ως σταυροδρόμι ενεργειακών πηγών και ειδικά φυσικού αερίου από ανατολή προς δύση και από βόρεια προς νότια, θα είναι πολύ δύσκολο να διαφοροποιήσουμε και να είμαστε αποτελεσματικοί ταυτόχρονα σε αυτή την διαφορποίηση των ενεργειακών πηγών" πρόσθεσε.

"Απαιτούνται επιπλέον υποδομές αγωγών και σταθμών LNG" ανέφερε.

"Πρόκειται για ακριβό πρόγραμμα που απαιτεί επενδυτές, κατασκευαστικές εταιρείες και από τις δύο χώρες και καλή θέληση των κυβερνήσεων".

"4 δισ. θα κοστίσει μόνο ο αγωγός προς τη Νότια Τουρκία..."

Υπενθυμίζουμε το άρθρο μας  Κίνηση-ματ του Β.Πούτιν: Τον έλεγχο του κοιτάσματος «Λεβιάθαν» ζήτησε από τον Μ.Νετανιάχου – «Όχι» αγωγός προς την Τουρκία.

Η ρωσική στρατιωτική παρουσία στην Συρία και στην Μεσόγειο, οι συζητήσεις Νετανιάχουν-Πούτιν και η πρόταση του τελευταίου αναγκάζουν το Ισραήλ σε στροφή προς την Τουρκία με τις ευλογίες των ΗΠΑ.

Η Ρωσία φαίνεται αποφασισμένη πάντως να μην επιτρέψει να δημιουργηθεί αγωγός προς την Τουρκία...

Το συμφέρον της Ελλάδας όπως συμπλέει με αυτό της Ρωσίας: Όχι αγωγός προς την Τουρκία...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ