Αρχείο

Ήρωες πιλότοι και μηχανικοί, συντηρούν και πετούν τα canadair 215 που κουβαλάνε 40χρόνια στην «πλάτη» (BINTEO)

Με αφορμή το σημερινό περιστατικό με την «βαριά προσγείωση» του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215  ένα χιλιόμετρο βόρεια από τις εγκαταστάσεις της τσιμεντοβιομηχανίας «Τιτάν» στα όρια Αττικής-Βοιωτίας, αναδεικνύουμε και πάλι το σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα σε εναέρια μέσα .

Το αεροσκάφος συμμετείχε ως γνωστόν σε επιχείρηση κατάσβεσης στα Δερβενοχώρια.

 Ο τύπος αυτού του  αεροσκάφους δεν διαθέτει μηχανισμό εκτίναξης, γεγονός που αποδεικνύει το πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει το ίδιο σε μια απευκταία αλλά ενδεχόμενη πτώση του.

Ευτυχώς σε αυτήν την περίπτωση  οι δύο χειριστές κατάφεραν να βγουν σώοι. Κατά πληροφορίες, οι δύο χειριστές είναι καλά στην υγεία τους με τον συγκυβερνήτη να έχει τραυματιστεί στο χέρι και στη μέση.

Υπάρχουν όμως άλλες περιπτώσεις στις οποίες τα αποτελέσματα ήταν τραγικά . Οι μηχανικοί της πολεμικής μας αεροπορίας με πραγματικά τιτάνιο αγώνα,  καταφέρνουν να έχουν «επιχειρησιακά"  αεροσκάφη που σε άλλες χώρες  ενδεχομένως να  κοσμούσαν τα αεροπορικά  τους μουσεία.

Με πίστη , κόπο, και με εξάντληση όλων των πιθανών «λύσεων» πετούν τα Canadair , με τους Έλληνες πιλότους να « βουτάνε» στην κυριολεξία στην εστία της φωτιάς για να επιφέρουν καλύτερα αποτελέσματα .      

Υπενθυμίζουμε ότι στις φωτιές του 2007 , σχεδόν όλοι οι ξένοι πιλότοι των πυροσβεστικών αεροσκαφών είχαν πάθει την «πλάκα  τους» με τους Έλληνες συναδέλφους τους, για την αυτοθυσία και τον άκρως αποτελεσματικό  τρόπο κατάσβεσης των εστιών.

Οι ξένοι πετούσαν σε ύψος ασφαλείας και από   εκείνο το ύψος  άνοιγαν τις δεξαμενές νερού , χωρίς βέβαια  επιτυχημένα αποτελέσματα σχετικά με τα  πύρινα μέτωπα .

Τεράστια είναι και τα προβλήματα στη στελέχωση και την υλικοτεχνική υποδομή για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών του καλοκαιριού, λόγω της 40χρονης παλαιότητας των αεροσκαφών αυτών , αποτυπώνοντας την κατάσταση για την  αντιμετώπιση των ενδεχόμενων πυρκαγιών τη θερινή περίοδο.

«Τα  αεροσκάφη canadair 215 πετούν μόνο με  τις πολύ φιλότιμες προσπάθειες και της Πολεμικής Αεροπορίας», είχε δηλώσει παλαιότερα Έλληνας Υπουργός .

Το πιο  σοβαρό ζήτημα είναι ο τομέας της συντήρησης των αεροσκαφών. Από τα 13 παλαιού τύπου Canadair CL-215 τα 4 συντηρούνται στην 112 Πτέρυγα Μάχης και τα υπόλοιπα 9 στην ΕΑΒ.

Αντίθετα από τα 8 νέου τύπου Canadair CL-415 τα 6 συντηρούνται στην 113 Πτέρυγα Μάχης και μόλις 2 στην ΕΑΒ.

Η 112 Πτέρυγα Μάχης δεν δύναται  να συντηρήσει μόνη της τα ήδη υπάρχοντα αεροσκάφη,  ενώ η 113 Πτέρυγα Μάχης στη Θεσσαλονίκη κατορθώνει να φέρνει σε πέρας το μεγαλύτερο μέρος της συντήρησης, παρά τους πετσοκομμένους μισθούς του τεχνικού προσωπικού της.

Μπορούμε να απαριθμήσουμε και άλλα προβλήματα όπως είναι η «διασπορά» των αεροσκαφών σε όλη την ελληνική επικράτεια  , η οποία δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την ήδη προβληματική κατάσταση.

Η ουσία είναι ότι ακόμη και σε  «μάγους  με τα δώρα» να μεταλλαχθούν οι μηχανικοί της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας,  τα αεροσκάφη αυτά «κουβαλάνε» 40 χρόνια στην πλάτη τους, και έτσι απαιτείται η άμεση αντικατάσταση τους.

Το πιο τραγικό όμως  για την πατρίδα μας,  είναι ότι εάν δεν βγούμε έγκαιρα από τον  οικονομικό  «λαβύρινθο», κατά αυτόν  τον ίδιο ακριβώς  τρόπο θα «καταντήσουν» και τα υπόλοιπα εναέρια οπλικά συστήματα που διαθέτουμε , τα οποία  είναι πληρωμένα με τον ιδρώτα και το αίμα του ελληνικού λαού.

Το πιο επικίνδυνο όμως είναι ότι οι Τούρκοι απέναντι " βαράνε μύγες" ενώ η Ελλάδα "φουλάρει " με τουρίστες .

Ο νοών...νοείτω.!!!!

https://youtu.be/7OnTrDoHlA0?t=8

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...