Αρχείο

Michael Hudson: Πρόκειται για οικονομική εισβολή του ΔΝΤ σε Ευρώπη και Ελλάδα με «ναζιστική μέθοδο »

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Για τις  εξελίξεις στην Ελλάδα έδωσε συνέντευξη  ο διακεκριμένος Καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστήμιου του Μισούρι  στο Κάνσας Σίτι, Michael Hudson, σύμφωνα με δημοσίευμα.

Μίλησε για την χώρα μας, ειδικά  με το  τελευταίο του βιβλίο που έχει τίτλο « Πώς τα οικονομικά  παράσιτα και το χρέος δουλεία κατέστρεψαν την παγκόσμια οικονομία».

Ερωτ: Το  Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει για τη λήψη συνολικών μέτρων για την αντιμετώπιση της επιβάρυνσης του χρέους στην Ελλάδα. Θέλουν οι δανειστές να γίνουν δημιουργικοί όσον αφορά την διαγραφή του χρέους και προτείνουν μια αρκετά προοδευτική πολιτική σε σύγκριση με παλαιότερα;  Πείτε μας περισσότερα για την πρόταση του ΔΝΤ και πώς οι δανειστές αντιδρούν σε αυτό.

HUDSON: Το ΔΝΤ λέει ότι δεν θα μειώσει το χρέος της  Ελλάδας ούτε  δεκάρα. Θα κρατήσει το χρέος στην θέση του. Το πρόβλημα είναι ο τρόπος που οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες θα υλοποιήσουν  τους ισολογισμούς τους, και αν αυτό επιδρά στο ελληνικό χρέος. Τότε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες χώρες των οποίων οι τράπεζες έχουν διασωθεί θα πρέπει να έχουν «απώλειες», κάτι όμως το οποίο   αρνούνται κατηγορηματικά ,μη θέλοντας  να χάσουν ούτε ένα ευρώ. Έτσι, το ΔΝΤ δεν δύναται να υλοποιήσει  μια δημιουργική πρόταση. Απλά επανέλαβε αυτό που τόνιζε  πριν από ένα χρόνο χωρίς να αλλάξει ούτε μία λέξη. Το ΔΝΤ στην ουσία λέει, εντάξει, θα κρατήσουμε το χρέος στην θέση του, αλλά θα ασχοληθούμε με τα επιτόκια δανεισμού . Για αυτό και θα πρέπει να χρεώνουμε μόνο με  1,5% επιτόκιο ενώ δεν  θα πρέπει να αποπληρωθεί καμία δόση  για 25 χρόνια.

Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα σε αυτό το σημείο. Θα πρέπει να πάμε σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση των συντάξεων , να επιβληθεί περεταίρω  λιτότητα,  ιδιωτικοποίηση όλων των ελληνικών κρατικών επιχειρήσεων , ενώ η οικονομία σας  πρόκειται να  συρρικνωθεί , με αποτέλεσμα   να υπάρχει αρνητικό πρόσημο ανάπτυξης  περίπου 1, 2, 3% ετησίως, ώστε  το επιτόκιο του  1,5% που θα χρεώνεται στην Ελλάδα  να απορροφήσει όλη την αύξηση του εισοδήματος που τυχόν υπάρξει . Κάθε δεκάρα ανάπτυξης τα επόμενα 25 χρόνια, θα πρέπει να καταλήγει ως πληρωμή στις γερμανικές τράπεζες.

Τώρα ξέρουμε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει . Γνωρίζουμε ότι όταν κοπούν και άλλο οι  συντάξεις και οι μισθοί η ελληνική οικονομία θα καταρρεύσει . Γνωρίζουμε ότι θα κατέβουν όλοι σε απεργία. Ξέρουμε ότι πρόκειται να μεταναστεύσουν μαζικά όλοι οι Έλληνες.

Αλλά υπάρχει μια διέξοδος. Μπορούν  να πουλήσουν  τα λιμάνια , την γη τους, τις   δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας , τους σιδηροδρόμους , τα αεροδρόμια, οτιδήποτε έχουν οι Έλληνες στους Γερμανούς έως το τέλος αυτού του χρόνου . Αυτό είναι ό, τι λέει το ΔΝΤ. Αυτό δεν είναι δημιουργική οικονομική πρακτική  είναι μια απολύτως βάναυση «οικονομική εισβολή». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες θα είναι μόνιμα σε  απεργία.

ΕΡΩΤ : Τώρα γιατί οι δανειστές  ενεργούν  με τον τρόπο που ενεργούν ;

HUDSON: Επειδή χρησιμοποιούν την χρηματοδότηση, ως ένα άλλο  είδος  πολέμου. Υπάρχει ένας πόλεμος σε εξέλιξη στην Ευρώπη, αλλά δεν είναι  στρατιωτικός  πόλεμος. Είναι ένας  πόλεμος ελέγχου της  ροής  χρηματοδότησης αντί ενός συμβατικού πολέμου.

Οι κυρίαρχοι Ευρωπαίοι  χρησιμοποιώντας την χρηματοδότηση , και μπορούν και θέλουν να αρπάξουν περιουσία στην Ελλάδα . Μπορούν να σας διώξουν  έξω από την εργασία σας . Μπορούν να σας ελέγχουν και  να σας σκοτώσουν εάν θέλουν, μπορούν να σας διώξουν στην μετανάστευση,  μειώνοντας και άλλο  τις συντάξεις σας και λαμβάνοντας όλα τα χρήματά σας. Υπάρχει μια αρπαγή γης ακριβώς σαν να ήταν μια  στρατιωτική εισβολή με σκοπό να αρπάξουν  λιμάνια , να  αρπάξουν  σιδηροδρόμους στην Ελλάδα, και οτιδήποτε  άλλο. Αυτός είναι ένα νέο είδος πολέμου.

ΕΡΩΤ: Τώρα ο διεθνής Τύπος υποβάλει δελτία τύπου  σχετικά με την χθεσινή συνεδρίαση από τους υπουργούς Οικονομικών, παρουσιάζοντας σαν να ήταν μια επιτυχία από  τον πρωθυπουργό  Αλέξη Τσίπρα και τον  υπουργό Οικονομικών να βγαίνουν με χαμόγελα, και γιατί;

HUDSON: Επειδή είναι εκτός τόπου και χρόνου . Επειδή υποτίθεται το να χαμογελάς στην  φωτογραφική μηχανή,  είναι το πιο ευγενικό πράγμα που έχουν κάνει. Το  χαμόγελο «αποδεικνύει» κατά κάποιο τρόπο ότι οι Έλληνες πολιτικοί υπερασπίστηκαν τους ψηφοφόρους τους. Ο Ομπάμα χαμόγελα πάντα κάθε φορά που  γίνεται μια πτώση στη Wall Street. Αλλά το χαμόγελο δεν αντικατοπτρίζει κάτι  καλό για την πλειοψηφία των  ανθρώπων  και οι μεγάλοι άνθρωποι προφανώς το γνωρίζουν,  αυτό  μπορείτε να δείτε από την πολιτική τους αντίδραση.

ΕΡΩΤ: Αυτές οι επιδρομές  που αποτελούν οι  συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις που τώρα πρέπει να «καταπιούν» οι Έλληνες , τι  σημαίνουν  πραγματικά για αυτούς τους ανθρώπους;

HUDSON: Αυτό σημαίνει, ότι υλοποιούνται  για τον αντίθετο λόγο  που λέγεται ότι γίνονται . Τα  τελευταία 100 χρόνια, το σύνολο του μεταρρυθμιστικού κινήματος σήμαινε την μεταβίβαση μεγαλύτερης  εξουσίας στην κυβέρνηση. Σήμερα είμαστε σε έναν κόσμο το οποίο είχε περιγράψει ο Όργουελ,   όπου με την υλοποίηση μιας «μεταρρύθμισης» αφανίζουμε τα οικονομικά επιτεύγματα που έκανε η Ελλάδα  μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αφανίζουμε τα επιτεύγματα  του συνταξιοδοτικού συστήματος, αφανίζουμε  τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις, και αφανίζουμε όλα τα κεκτημένα του λαού  προφανώς. Είναι μια επαναφορά σε ό, τι θα μπορούσατε να αποκαλέσουμε νεοφιλελευθερισμό  Είναι το αντίθετο του κινήματος των μεταρρυθμίσεων . Έτσι, οι εφημερίδες που χρησιμοποιούν την λέξη  μεταρρύθμιση , εννοούν  ακριβώς το αντίθετο.

ΕΡΩΤ:  Εντάξει τότε τι λέτε για την  αριστερή πτέρυγα και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ,  υπό το φως των όσων μόλις ακούσαμε;

HUDSON: Καλά,  είναι αποτροπιασμός,   όπως γνωρίζετε ο Γιάνης Βαρουφάκης, τον οποίο είχατε στην εκπομπή σας παραιτήθηκε αντί να γίνει ο νεκροθάφτης της επιβολής λιτότητας στην Ελλάδα. Είναι απλά αποτροπιαστικό  να σκεφτούμε ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερο από το ότι  υπάρχει ένας πόλεμος σε εξέλιξη , και θα ήλπιζα ότι θα υπήρχε  υποστήριξη και από άλλα αριστερά κινήματα από την  Γαλλία την  Ισπανία και την  Πορτογαλία. Αλλά υπάρχει ένας  ταξικός πόλεμος των οφειλετών έναντι των πιστωτών ή των πιστωτών κατά του οφειλέτη , αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε τώρα είναι να εκθέσουμε την απύθμενη υποκρισία του ΔΝΤ. Αν μιλάμε για την Ελλάδα, ας αντιπαρατεθούμε με  το ΔΝΤ για την υποστήριξη μιας πραγματικά σε πτώχευση οικονομίας σαν και αυτής των «κλεφτών» στην  Ουκρανία.

Το ΔΝΤ ετοιμάζεται να διασώσει την Ουκρανία, λέγοντας ότι δεν χρειάζεται να πληρώσει τα χρέη  που οφείλει η χώρα  στην Ρωσία . Οι Ουκρανοί θα  πρέπει να πουλήσουν όμως  τη γη τους στον George Soros και τους ανθρώπους του. Κοιτάξτε την πρωτότυπη  μονομαχία που το ΔΝΤ έχει επιβάλει στην Ελλάδα σε σύγκριση με το τι κάνει για την ουκρανική κυβέρνηση. Μπορείτε να δείτε ότι το ΔΝΤ έχει γίνει ένα εργαλείο του  Νέου Ψυχρού Πολέμου με  τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό για τους Έλληνες είναι  άδικο και πρέπει να προσπαθήσουμε να πείσουμε τον κόσμο  ότι αυτό που συμβαίνει είναι ένας  πόλεμος χρηματοδότησης .

ΕΡΩΤ : Τέλος, κ.  Michael, τι επιλογές έχει η ελληνική κυβέρνηση; Τι μπορούν να κάνουν?

HUDSON: Ο κ Τσίπρας λέει ότι δεν έχει  άλλη επιλογή. Λέει ότι η επιλογή είναι μόνο  να παραδοθεί  στην πραγματικότητα, αλλά  το επιχείρημα  είναι ότι δεν υπάρχει πάλη  ανάμεσα στην Ελλάδα και το ΔΝΤ. Δεν είναι καν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γερμανία ή την Ευρώπη.

Το ζήτημα  που  είναι πραγματικά  σε εξέλιξη είναι ο πόλεμος μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας, και  ως προς το αν το ΔΝΤ δεν πρόκειται να σπάσει τους παραδοσιακούς κανόνες του και να δώσει  ένα ακόμη δάνειο κατά παράβαση όλων των αρχών του .

Σύμφωνα με τα άρθρα της συμφωνίας, το ΔΝΤ δεν επιτρέπεται να δώσει   δάνειο σε μια κυβέρνηση που δεν μπορεί  να αντέξει  οικονομικά να αποπληρώσει το δάνειο αυτό. Όλο το προσωπικό του ΔΝΤ έχουν διαπιστώσει ομόφωνα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει το δάνειο, διότι οι όροι των δανείων του ΔΝΤ, οι  προϋποθέσεις, η συρρίκνωση της  οικονομίας έχουν  καταστήσει αδύνατο αυτό το δάνειο να πληρωθεί .

Έτσι, το ΔΝΤ αναφέρει ότι θα  «σπάσει» τους κανόνες του και θα δανείσει , κυρίως επειδή οι ΗΠΑ  λένε ότι θα κάνουν για την η Ελλάδα ότι πρέπει.

Η Ελλάδα όμως αποτελεί  στην ουσία μια επίδειξη ισχύος , όπως όταν οι Ναζί βομβάρδισαν την Ισπανία το 1936 . Αυτή η οικονομική επίθεση στην Ελλάδα είναι η μια άλλη εκδοχή του ναζιστικού βομβαρδισμού στην  Ισπανία , από το ΔΝΤ σήμερα ,   αυτό όμως που γίνεται στην Ελλάδα  πρόκειται να συμβεί σε όλη την Ευρώπη, αν δεν παραδοθεί .

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ